Badawi Poliklinika https://badawi.rs Sve za Vaše zdravlje na jednom mestu Fri, 13 Nov 2020 10:16:07 +0000 en-US hourly 1 https://i2.wp.com/badawi.rs/wp-content/uploads/2020/01/wp-1580242308259.jpg?fit=32%2C32&ssl=1 Badawi Poliklinika https://badawi.rs 32 32 165619113 Četvrta čakra i vaše srce u ritmu https://badawi.rs/cetvrta-cakra-i-vase-srce-u-ritmu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=cetvrta-cakra-i-vase-srce-u-ritmu https://badawi.rs/cetvrta-cakra-i-vase-srce-u-ritmu/#respond Fri, 13 Nov 2020 10:16:07 +0000 https://badawi.rs/?p=19430 The post Četvrta čakra i vaše srce u ritmu appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Četvrta čakra i vaše srce u ritmu

Četvrta čakra i vaše srce upozoravaju da su unutrašnja napetost i nervoza simptomi koje nikako ne treba da zanemarujete, naročito kada počnete osećati bolove u grudnom košu, imate plitko disanje ili teško dolazite do daha. Upravo su to simptomi koji se često zanemaruju, a važan su alarm za vas.

Life coaching i energetske vežbe imaju alate koji će vam pomoći da balansirate četvrtu čakru i osnažite srce da radi u svom zdravom ritmu:

 1. Slušanje,
 2. Praktična pitanja,
 3. Fokusiranje,
 4. Pokreti tela koji oslobađaju blokiranu energiju, i
 5. Bahove kapi, koje pomažu da umirite svoje emocije i um.

Često vam se plače

Ukoliko vam se više nego često plače i kada je u pitanju srećan događaj, možda love story pred vašim očima, četvrta čakra i vaše srce upućuju vas upravo na vas.

Nikako ne zanemarujte glas svoga srca, bez obzira koliko godina imate.

Izvesno je da vas četvrta čakra i vaše srce upozoravaju da nešto veoma pogrešno radite za sebe i svoj život.

Pitanja koja vam postavljaju četvrta čakra i vaše srce

 1. Zašto bežiš od sebe?
 2. Šta to ne možeš podneti?
 3. Zašto je to nešto toliko bolno za tebe, da ne možeš podneti i bežiš?
 4. Kako bi želeo/želela da to bude, a da ne bežiš od sebe?
 5. Šta ćeš učiniti da ta želja (pod 4.) bude ispunjena?
 6. Kada ćeš učiniti da ispuniš svoju želju?

Life coaching i energetske vežbe.

Life coaching i energetske vežbe vam mogu pomoći da svoju tugu prepoznate, prihvatite i da se te tuge zatim oslobodite.

Četvrta čakra i vaše srce rade u prirodnom ritmu kada ste emotivno i mentalno snažni i stabilni. Life coaching i energetske vežbe će pomoći.

Life coaching će vam pomoći da spoznate šta je za vas uspeh, kako da na svoj način postignete uspeh koji želite, što će vam omogućiti da živite kvalitetnije i da vaše srce kuca u svom ritmu, datom mu od prirode.

Energetske vežbe će vam pomoći da postignete emotivnu stabilnost, a time i psihičku stabilnost. Psihička i emotivna stabilnost su važni faktori koji utiču na kvalitet života, na prirodni ritam srca.

Savet

Čuvajte svoje srce, ono vredno radi za vas i upozorava vas kada radite nešto protiv sebe i svoje prirode.

Nazovite nas i zakažite svoj termin. Pomoći ćemo vam da nađete najbolji način da čuvate svoje srce.

Jasna Evetović

Terapeut holističke ordinacije

OLI LIFE COACH MASTER (u superviziji), HOLISTIC LIFE COACH & BAHOV PRAKTIČAR

Holistička ordinacija Poliklinike Badawi

Jasna @ Facebook

jasna.evetovic@badawi.rs

064 49 59 697

The post Četvrta čakra i vaše srce u ritmu appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/cetvrta-cakra-i-vase-srce-u-ritmu/feed/ 0 19430
Treći krajnik – simptomi, dijagnostika i terapija https://badawi.rs/treci-krajnik-simptomi-dijagnostika-i-terapija/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=treci-krajnik-simptomi-dijagnostika-i-terapija https://badawi.rs/treci-krajnik-simptomi-dijagnostika-i-terapija/#respond Wed, 04 Nov 2020 18:59:27 +0000 https://badawi.rs/?p=19548 The post Treći krajnik – simptomi, dijagnostika i terapija appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Treći krajnik ( ždrelni krajnik ) je limfatična nakupina na svodu gornjeg sprata ždrela.

Treći krajnik se razvija nakon rođenja. Maksimum razvoja postiže između 2. i 10. godine života. Nakon 25. godine života samo ga izuzetno dijagnostikujemo.

Treći krajnik i simptomi uvećanja adenoidne vegetacije

U dečjem uzrastu svojom veličinom daje razne simptome. Uvećava se kao posledica čestih infekcija, kao reakcija limfatičnog tkiva na zapaljenje susednih organa i kao alergijsko zapaljenje adenoida.

Najčešći simptomi uvećane adenoidne vegetacije su:

 • Hrkanje
 • Začepljenost nosa
 • Sekrecija iz nosa
 • Disanje na usta
 • Nazalni prizvuk glasa

Treći krajnik i "adenoidni facies"

Usled zatvaranja nosnog sprata ždrela razvija se takozvani “adenoidni facies” –  otvorena usta, tup izgled lica, uvučena nosna krilca, protruzija prednjih zuba i problemi sa drugim organima:

 • Česte upale ušiju, seromukozni otitis,
 • Česte upale nosa i paranazalnih šupljina,
 • Poteškoće sa razvojem gotskog nepca usled izostanka pritiska jezika na tvrdo nepce,
 • Upale grkljana i donjih disajnih puteva,
 • Usporen rast organizma, gubitak apetita,
 • Pospanost, apatija.

Dijagnostika upale trećeg krajnika

Dijagnostika se sprovodi otorinolarigološkim pregledom uz isključenje drugih stanja i bolesti sa sličnom simptomatologijom (urođene anomalije, strano telo u nosu, tumori).

Terapija uvećanja trećeg krajnika

Kod uvećanja trećeg krajnika koje dovodi do opstrukcije gornjeg sprata ždrela i čestih zapaljenja okolnih struktura radi se hirurško odstranjenje adenoida. Intervencija se radi u opštoj endotrahealnoj anesteziji nakon odgovarajuće preoperativne pripreme.

Vrlo retko nakon adenoidektomije dolazi do ponovne hiperplazije adenoidnog tkiva, tada se radi reoperacija.

dr Brigita Berkeš

specijalista ORL

The post Treći krajnik – simptomi, dijagnostika i terapija appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/treci-krajnik-simptomi-dijagnostika-i-terapija/feed/ 0 19548
Moć treće čakre i problemi sa varenjem https://badawi.rs/moc-trece-cakre-i-problemi-sa-varenjem/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=moc-trece-cakre-i-problemi-sa-varenjem https://badawi.rs/moc-trece-cakre-i-problemi-sa-varenjem/#respond Fri, 30 Oct 2020 07:36:19 +0000 https://badawi.rs/?p=19352 The post Moć treće čakre i problemi sa varenjem appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Moć treće čakre i problemi sa varenjem

Moć treće čakre je u predelu stomaka, želuca, solarni pleksus. Reč moć, za treću čakru, upravo i ima značenje da smo iz treće čakre moćni. Kada je u balansu treća čakra mi smo na svom identitetu, ono što mi jesmo kao jedinstveno biće, koje je Ja. Povezana je sa varenjem: sve što pojedemo, ljude sa kojima dolazimo u kontakt (prvi utisak dolazi iz želuca), sve okolnosti u kojima se nalazimo, sve sa čime se suočavamo, treća čakra, želudac treba da svari. Varenje je tada snažno.

Identitet, volja, inicijativa

Moć treće čakre je i mesto našeg identiteta, mesto iz kojeg sija naše unutrašnje sunce (solarni pleksus), gde se rađaju naša volja i inicijativa. Volja je izuzetno važna (a posebno  kod osoba koje se razbole), time i stabilnost treće čakre. Bez snažne volje, snaga unutrašnjeg sunca slabi,  što kod bolesnih osoba može dovesti do recidiva bolesti.

Samopouzdanje je hrabrost

Iz treće čakre izvire naše samopouzdanje (pouzdanje u sebe). Daje nam osećaj sigurnosti i stabilnosti. Pomaže da upravljamo našom nagonskom i agresivnom energijom i omogućuje da je pretvaramo u inicijativu da uradimo ono što je dobro za nas. Daje nam moć mudrog odlučivanja i zdravu hrabrost.

Ljutnja i bes

Iz treće čakre izviru i ljutnja i bes. Kada ne možemo da “svarimo”, osim hrane, izvesne okolnosti i ljude, znak je disbalansa u trećoj čakri. Gubimo svoj identitet i otvaramo se za mnoga neprijatna iskustva iz kojih, gubljenjem samopuzdanja, ne umemo da izađemo.

Life coaching i energetske vežbe

Kako živeti na svom identitetu, snagom volje i inicijative pomoći će vam life coaching i energetske vežbe.

Jedna od veoma korisnih vežbi iz seta energetskih vežbi, je vežba istezanja. Vežba za oslobađanje blokirane energije u predelu želuca, solarnog pleksusa. Oslobađanje teških emocija, koje su se vremenom nakupile, a želudac više ne može da ih “svari”.

Jasna Evetović

Terapeut holističke ordinacije

OLI LIFE COACH MASTER (u superviziji), HOLISTIC LIFE COACH & BAHOV PRAKTIČAR

Holistička ordinacija Poliklinike Badawi

Jasna @ Facebook

jasna.evetovic@badawi.rs

064 49 59 697

The post Moć treće čakre i problemi sa varenjem appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/moc-trece-cakre-i-problemi-sa-varenjem/feed/ 0 19352
Negativni joni za pozitivan uticaj na zdravlje https://badawi.rs/negativni-joni-za-pozitivan-uticaj-na-zdravlje/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=negativni-joni-za-pozitivan-uticaj-na-zdravlje https://badawi.rs/negativni-joni-za-pozitivan-uticaj-na-zdravlje/#respond Mon, 12 Oct 2020 05:36:11 +0000 https://badawi.rs/?p=19445 The post Negativni joni za pozitivan uticaj na zdravlje appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Negativni joni dobro deluju na ljude i neophodni su za životnu efikasnost, a pored toga pomažu i bolesnima i zdravima. Ispitivanja su dokazala njihov pozitivan uticaj na uspostavljanju ravnoteže prilikom razmene materije u organizmima. Organizam preuzima jone preko kože i disajnih organa. Poslednjih godina veliki značaj se posvećuje uređajima čiji je zadatak da veštački uspostave ravnotežu poremećenog odnosa pozitivnih i negativnih jona u vazduhu. Jonizatori su električni aparati koji popravljaju mikroklimu (najčešće zatvorenih prostorija) generisanjem negativnih jona,

Ozonator Plus - rešenje za zaštitu od virusa | eShop Poliklinika Badawi

Aparat za proizvodnju negativnih jona - ozonator

Kućni aparat za proizvodnju negativnih jona – ozona. Podesan za ozonizaciju vazduha, vode i namirnica.

Zašto su pozitivni joni štetni

U atmosferi su uvek prisutni i pozitivni i negativni joni, a njihov idealan odnos za čoveka je 5:4. Međutim, takav odnos je u savremenom životu često veoma narušen u korist pozitivnih jona koji deluju nepovoljno na organizam. Prisustvo pozitivnih jona možemo da osetimo u trenucima koji prethode oluji ili nevremenu, odnosni kada je njihov broj u atmosferi višestruko veći od normalnog. Oni u ljudima izazivaju neraspoloženje, glavobolju i premor. Negativni joni deluju upravno suprotno. Njih osećamo neposredno posle oluje. To su trenuci njihove dominacije, kada se osećamo prijatno i raspoloženo.

Simptomi velike i prolongirane koncentracije pozitivnih jona (bolje rečeno, nedostatka negativno naelektrisanih jona) mogu biti: opšta malaksalost, slaba koncentracija, nesanica, nervoza, glavobolja, a ponekad i osećaj nedostatka vazduha, poremećaj disanja i pojava srčanih tegoba. Neprirodna stanja koja se ponekad nazivaju bolestima civilizacije u suštini su blisko povezana sa nedostatkom negativnih jona. Povećana koncentracija pozitivnih jona smanjuje imunitet ljudskog organizma, a dokazana je i povećana virulentnost virusa i mikroba u sredinama gde je ona izražena, naročito u zatvorenim prostorima

Najpoznatiji negativni joni - ozon

Ozon (O3) je troatomski molekul koji se sastoji od tri atoma kiseonika. Dokazano je da je ozon, ukoliko nije prisutan u prevelikim koncentracijama, veoma koristan. Molekul ozona je stvoren iz kiseonika kao rezultat električnog naboja, a to se npr. u prirodi dešava prilikom sevanja munje. Posle nevremena on je izvesno vreme još prisutan u atmosferi i tada može da se oseti njegov specifičan miris. Ozon deluje tako što se jedan atom kiseonika odvaja u vazduhu i potom vrši oksidaciju zagađivača i virusa, ostavljajući iza sebe kiseonik za udisanje i pročišćen vazduh.

Ozon je visoko reaktivan pa kao takav deluje na većinu štetnih čestica i alergena na koje naiđe. On ima veoma izraženo antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Dokazano je da uništava viruse koji izazivaju prehladu, ili pak bacil tuberkuloze. Iako nijedan jonizator koji je predviđen za upotrebu u stanovima ne može da stvori štetnu količinu ozona, neki proizvođači preporučuju da osobe koje idu na inhalacionu terapiju klasičnim lekovima konsultuju lekare pre upotrebe ovog električnog aparata, zbog samog prisustva ozona. Pri upotrebi ozonatora dokazani su njegovi pozitivni uticaji na povećanje snage mišića (mereno na ergografu), intenzivniju intelektualnu aktivnost (mereno na encefalografu) i uravnoteženje hormonalne aktivnosti

U periodu epidemija i pandemija, osim konvencionalnih načina zaštite od virusa i bakterija, princip primene električnog ozonatora kao korisne dodatne zaštite sa višestruko manjim, gotovo zanemarivim mogućim kontraindikacijama, može da bude od veoma velike koristi.

Negativni joni u funkciji sterilizacije i čišćenja vazduha

Ozon (aktivni kiseonik) je najjači poznati prirodni dezinficijens koji priroda stvara kako bi pročistila vazduh i vode na Zemlji, a najpoznatiji proces njegovog prirodnog stvaranja je nevreme sa grmljavinom. Ozon uspešno uklanja molekule u vazduhu koji uzrokuju neugodne mirise, mikroorganizme kao što su bakterije, viruse, gljivice, plesan i spore plesni, te alergene.

Ozon, odnosno aktivni kiseonik dokazano uništava sledeće štetne mikroorganizme:

 • bakterije: Bacillus atrophaeus, Bacillus anthracis (Anthrax), Escherichia coli, Salmonella choleraesuis, Methicilin resistant Staphylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Tubercle bacillus, Streptococcus pyogenes, Listeria monocytogenes
 • viruse: virus gripe tipa A, virus ptičje gripe H5N1, virus svinjske gripe H1N1, virus herpesa, virus vaccinia, adenovirus, covid-19
 • plesan/buđ: Aspergillus niger, Stachybotrys chartarum (crna buđ), pri čemu treba napomenuti da Svetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da je plesan uzrok 60% svih alergija!

Visoki nivo uspešnosti dezinfekcije vazduha pomoću ozona potvrdile su brojne ugledne svetske ustanove i nezavisne laboratorije kao što su, npr. američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) ili švicarski laboratorij SGS.

Zbog svojih se karakteristika ozon koristi već više od 100 godina. U početku se koristio kao dezinficijens za pitku vodu, što je danas sasvim uobičajeno, s obzirom na njegove prednosti u odnosu na hlor. U kućnim uslovima se dezinfekcija vode vrši uz pomoć priručnih aparata – ozonatora. Uz to, ozon na najefektniji način, potpuno prirodno i neškodljivo pročišćava i dezinfikuje vazduh u zatvorenim prostorima. Naime, ozon nije efektan samo za dezinfekciju vazduha, već deluje i u porama svih predmeta i materijala u prostoru, npr. zavesa, tepiha, zidova, prekrivača itd.

Uticaj negativnih jona na zdravstvene funkcije

Uticaj negativnih jona na naš organizam je izražen u uspostavljanju ravnoteže u organizmu, koja je narušena modernim načinom života. Zaštita zdravlja se ogleda u uspostavljanju ravnoteće u telu, kao i u oblikovanju zdrave životne sredine u kojoj živimo. Ovo možemo postići uklanjanjem i uništavanjem patoloških mikroorganizama i čestica u vazduju i vodi delovanjem ozona na njih.

Negativni joni u našem organizmu utiču na:

Respiratorni sistem: poboljšava rad pluća, ako se udahne određena količina aniona (negativnih jona), nakon 30 minuta, kiseonik koji su pluća absorbovala se može povećati za 20%, a zatim se izbacuje 14,5% više ugljen dioksida (CO2).

Kardiovaskularni sistem: reguliše krvni pritisak, poboljšava rad srčanog mišića i povećava ishranu srčanog mišića i širenje kapilara čime podiže temperaturu kože.

Nervni sistem: podiže raspoloženje, poboljšava san  i ima smirujuće i analgetsko dejstvo.

Metabolizam: aktivira različite enzime u telu. Absorbivani anioni (negativni joni) snižavaju nivo šećera i kalijuma u krvi i holesterol, povećavaju nivo kalcijuma u krvi, količinu urina i azot i kreatinin u urinu, ubrzavaju razvoj skeleta, sprečavaju skorbut, rahitis i bolesti vezane za nedostatak Vit. E.

Krv: povećava broj belih i crvenih krvnih zrnaca, krvnih pločica i hemoglobin, povećava pH vrednost i skraćuje period zgrušavanja.

Imunitet: poboljšava reakcije organizma, aktivira retikularni sistem i poboljšava antivirusne reakcije.

Prevencija problema sa disajnim  putevima: prevenira bolesti kao što su hronični rhinitis, nesanica, migrena, povišeni krvni pritisak, neregularni ciklusi, neurodermitis, trauma, opekotine itd.Anioni, takođe, stimulišu endokrin, potpomažu izlučivanje želudačnih sokova i povećavaju apetit. Takođe, uklanjanjem plesni i buđi, smanjuje se i opasnost od pojave i razvoja alergija.

Ozonator Plus - rešenje za zaštitu od virusa | eShop Poliklinika Badawi

Aparat za proizvodnju negativnih jona - ozonator

Kućni aparat za proizvodnju negativnih jona – ozona. Podesan za ozonizaciju vazduha, vode i namirnica.

The post Negativni joni za pozitivan uticaj na zdravlje appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/negativni-joni-za-pozitivan-uticaj-na-zdravlje/feed/ 0 19445
Ekcem kod dece https://badawi.rs/ekcem-kod-dece/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ekcem-kod-dece https://badawi.rs/ekcem-kod-dece/#respond Mon, 28 Sep 2020 05:00:04 +0000 https://badawi.rs/?p=19393 The post Ekcem kod dece appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Dečija koža je tanja i osetljivija od kože odraslih, brže reaguje na takozvane spoljne agresore, pa su joj potrebne veća nega i zaštita.

To je posebno značajno zbog pojave atopijskog dermatitisa ili ekcema kod dece, u detinjstvu. Na sreću, ovo oboljenje nije zarazno, ali je vrlo uznemirujuće, neretko bolno, a simptomi ako se ne tretiraju pravilno, mogu da muče naše mališane i više od tri meseca.

Uticaj genetike i sredine

Genetska osnova ljudi se nije mogla značajnije izmeniti za nekoliko decenija, pa se naglašava značaj faktora sredine u patogenezi dečijeg ekcema.

Najčešće se javlja u prvoj godini života, obično posle trećeg meseca kao crvenilo i ljuspanje kože praćeno svrabom, prvo na obrazima, sa spoljne strane podlaktica, potkolenica i šakama.

Promene mogu biti praćene stvaranjem erozija (rana) koje vlaže, pa dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama. To oteževa kliničku sliku i zahteva intenzivniju terapiju. U toku detinjstva ekcem može da zahvati veliku površinu kože, čak i sto odsto, to je eritrodermija i zahteva bolničko lečenje.

Genetika i ekcem

Genetika je presudna kod ekcema kod dece. Identifikovano je više gena koji su odgovorni za pojavu dečijeg ekcema. Reč je o većem broju gena, a ako oba roditelja imaju neku atopijsku bolest, rizik raste.

Kako utiču faktori spoljne sredine?

Kompleksno međudejstvo gena i životne sredine uslovljava individualne simptome: pojedini mališani imaju blag ekcem (lako reaguje na terapiju i povlači se do druge ili treće godine života), dok nekima rani ekcem kod dece zahvata velike površine kože, što dovodi do teškog stanja i za obolelog i njegovu porodicu.

Hrana

Ishrana takođe utiče na ekcem kod dece. Dojenje je veoma pozitivno za ravoj deteta, a ostalu hranu treba polako uvoditi (sa navršena četiri meseca). Majkama dojiljama se savetuje uravnotežena ishrana.

Lečenje

Osnovna terapija je nega tipično suve kože. Primenjuju se neutralni emolijentni kremovi koji hidriraju, omekšavaju kožu i sprečavaju prodor potencijalno iritirajućih agenasa, mikroorganizama i alergena.

U akutnim fazama bolesti primenjuje se kupanje uljanim kupkama. Zone zahvaćene zapaljenskom reakcijom tretiraju se sredstvima za suzbijanje inflamacije, lokalnim kortikosteroidima, a kasnije se uvode lokalni kalcineurinski inhibitori. Ako postoji sekundarna bakterijska infekcija, prvo se ona sanira lokalnom i opštom antibiotskom terapijom.

Šta još može da pomogne?

Uz pravilnu primenu terapije, to je pravilan režim života i ponašanja.

Apoteke Galen Plus

Vladimira Nazora 6, Subotica
024 525 264

Prvomajska 10, Subotica
024 559 902

Jelene Čović 28, Subotica
066 80 17 500

Veliki put 203, Orom
024 223 440

The post Ekcem kod dece appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/ekcem-kod-dece/feed/ 0 19393
Druga čakra, jajnici, prostata i zakon privlačenja https://badawi.rs/druga-cakra-jajnici-prostata-i-zakon-privlacenja/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=druga-cakra-jajnici-prostata-i-zakon-privlacenja https://badawi.rs/druga-cakra-jajnici-prostata-i-zakon-privlacenja/#respond Wed, 16 Sep 2020 07:15:41 +0000 https://badawi.rs/?p=19323 The post Druga čakra, jajnici, prostata i zakon privlačenja appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Druga čakra, jajnici, prostata i zakon privlačenja

Nezadovoljstvo, kritikovanje, nezdrava ljubomora, osećaj krivice, upućuju na iscrpljivanje energije u donjem stomaku, odnosno na disbalans druge čakre.

Druga čakra je smeštena dva do tri prsta ispod pupka. Narandžaste je boje, kao sunce koje se budi posle najtamnijeg dela noći, u svitanje. Njena energija nas neprestano podseća da ne ignorišemo osećaj uživanja, radosti, zadovoljstva, zahvalnosti i privlačenja. Prijatni osećaji koji tiho preplavljuju telo, bez izražene euforije, pulsiraju u drugoj čakri. Oni nam pomažu da sve nedaće lakše podnesemo.

Druga čakra, jajnici, prostata

Druga čakra je mesto gde izviru naše emocije. Osećajem uživanja, radosti, zadovoljstva, zahvalnosti, kada je balansirana druga čakra, naši organi u donjem stomaku dobijaju potrebnu energiju za zdravo funkionisanje (jajnici, prostata, …). Važan razlog za biti radostan, zadovoljan, zahvalan.

Druga čakra i konzumiranje hrane

Druga čakra nas podseća i da uživamo dok jedemo, jer ćemo tada pojesti onoliko koliko nam je u datom trenutku potrebno. Podseća nas da uživamo u darovima svojih kvaliteta, talenata, jer sve što je naša kreacija i plod dolazi iz druge čakre.

Druga čakra, rađanje i zakon privlačenja

Iz druge čakre “dolaze” naša deca, ali i naši umetnički radovi, napisane knjige i još mnogo toga, a sve što je plod nas sami. Malo li je?

Ako sebi ne priuštimo uživanje, zadovoljstvo i osećaj radosti, svim što jesmo i što imamo, energija druge čakre “presušuje”. Zakon privlačenja i tada funkcioniše, ali “pazi šta želiš, može ti se ostvariti”.

Strah od zadovoljstva i radosti

Kada nas je strah (disbalans prve čakre) da se prepustimo uživanju i zadovoljstvu (puštanju kontrole), predajemo energiju prvoj čakri iz straha da ćemo izgubiti kontrolu nad osnovnim životnim potrebama, odn. nad životom. Bežimo u rad, rad, rad (zbog imaginarnih strahova). Time večno nezadovoljni, skloni kritikovanju, ljubomori, osećaju krivice.

Pomoć life coachinga i energetskih vežbi

Life coaching i energetske vežbe će Vam pomoći da osvestite svoje vrednosti i živite svoje talente i darove, kada osećaj radosti, zahvalnosti i privlačenja postanu svesni deo Vas. Pomoći će da dovedete u ravnotežu (balansirate) drugu čakru.

Jasna Evetović

Terapeut holističke ordinacije

OLI LIFE COACH MASTER (u superviziji), HOLISTIC LIFE COACH & BAHOV PRAKTIČAR

Holistička ordinacija Poliklinike Badawi

Jasna @ Facebook

jasna.evetovic@badawi.rs

064 49 59 697

The post Druga čakra, jajnici, prostata i zakon privlačenja appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/druga-cakra-jajnici-prostata-i-zakon-privlacenja/feed/ 0 19323
Strahovi i disbalans prve čakre https://badawi.rs/strahovi-i-disbalans-prve-cakre/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=strahovi-i-disbalans-prve-cakre https://badawi.rs/strahovi-i-disbalans-prve-cakre/#respond Fri, 11 Sep 2020 07:36:47 +0000 https://badawi.rs/?p=19259 The post Strahovi i disbalans prve čakre appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Strahovi i disbalans prve čakre

Strahovi ukazuju na disbalans prve čakre. U svakom strahu nam je potrebna svesnost. Potrebna je da bismo prepoznali da li je i koliko je preteće za naš život ono što se oko nas dešava, a plaši nas. Ali nije lako probuditi svesnost, jer se strah javlja kao impuls, pre nego što ga postanemo svesni. Za to nam je potrebno da budemo sigurni u sebe.

Strah - prva čakra

Strahovi se u čovekovom telu javljaju, kao skoncentrisana energija u dnu kičme (prva čakra). Ona daje naredbu telu (čoveku) da se spremi za dve radnje:

 1. Da beži (učini akciju, jer nešto preteće može ugoroziti život), ili
 2. Da se bori (učini akciju kojom će pobediti ono što deluje preteće za život).

Bežati ili se boriti

Za obe prethodno navedne akcije, bežati ili se boriti, potrebno je uključiti svesnost. Ona nam pomaže da osim osećaja u telu (što zavisi od toga koliko sebi verujemo), svesno prepoznamo šta je za nas bolje. Što govori da je svesnost osećaj u telu, povezan sa svesnim umom. Bežati ili se boriti za sebe. Svesnost nam pomaže da procenimo koliko je realna opasnost, a koliko je imaginarna. Zatim, u skladu sa tim, pravimo akciju i reagujemo kako je za nas najbolje da sačuvamo život.

Treća radnja

Postoji kod ljudi i treća radnja:

3. Da se ukopa na mestu, niti da beži – niti da se bori. To je stanje tzv. “zona konfora”. Čovek oseća strahove, ispoljava ih strepnjom, unutrašnjim nemirom, napetošću, nervozom. Ne čineći ništa da navedeno stranje promeni, dok stanje ne “popuca”. A strahovi, umesto da rade za čoveka (pripreme ga za radnju kojom će sebe zaštititi), parališu ga i prelaze u frustraciju. A netolerantnost na frustraciju ruši imuni sistem, jer uzima velike količine dragocene energije čoveka, da bi održao svoje stanje “niti da beži, niti da se bori”.

Šta je tolerancija na frustraciju?

OLI coaching: sposobnost da budemo otporni na frustracije koje život nosi. Da podnesemo prepreke u svakodnevnom životu, postanemo imuni na njih.

Psihologija: emocionalna reakcija na određenu spoljašnju ili unutrašnju prepreku ispunjenju neke želje.

Holistička ordinacija Poliklinike Badawi

Javite se u Holističku ordinaciju Poliklinike Badawi.

OLI life coaching i energetske vežbe će Vam pomoći da postanete imuni na frustracije života, balansiranjem prve čakre.

Jasna Evetović

Terapeut holističke ordinacije

OLI LIFE COACH MASTER (u superviziji), HOLISTIC LIFE COACH & BAHOV PRAKTIČAR

Holistička ordinacija Poliklinike Badawi

Jasna @ Facebook

jasna.evetovic@badawi.rs

064 49 59 697

The post Strahovi i disbalans prve čakre appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/strahovi-i-disbalans-prve-cakre/feed/ 0 19259
Ishrana, čajevi i akva – detoksikacija https://badawi.rs/ishrana-cajevi-i-akva-detoksikacija/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ishrana-cajevi-i-akva-detoksikacija https://badawi.rs/ishrana-cajevi-i-akva-detoksikacija/#respond Wed, 09 Sep 2020 06:27:55 +0000 https://badawi.rs/?p=19332 The post Ishrana, čajevi i akva – detoksikacija appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Ishrana, čajevi i akva - detoksikacija

Toksini se svakodnevno nakupljaju u našem telu. Delom zbog nepravilne ishrane, delom zbog lekova koje često uzimamo. Takođe, toksine unosimo udisanjem vazduha zagađenog izduvnim gasovima ili pesticidima. Neophodno je da pomognemo našem organizmu redovnom detoksikacijom.

Kako se oni svakodnevno unose, oni se isto tako svakodnevno i izbace iz nas prirodnim putevima.  Jetra je glavni organ koji vrši detoksikaciju,tj. čisti organizam od svih toksina i ne dozvoljava da se oni nakupe. Međutim jetra ima svoj kapacitet za rad.  Kada ima više toksina nego što može da procesuje i izbaci, jetra se zamara i toksini se talože. Oni tada izazivaju razne poremećaje i bolove.

Detoksikacija znači čišćenje organizma od otrova tj. toksina. To je način čišćenja preko stopala.

Nakupljanje toksina u telo

Ako se duže vreme osećate malaksalo, pospano, niste raspoloženi, imate nesanicu ili poremećaj apetita, moguć razlog je nakupljanje toksina. Tada vam treba detoksikacija.

 Postoji više načina za čišćenje organizma. Ovde ćemo spomenuti dva:

 1. Ishrana i
 2. Akva – detoksikacija.

Ishrana

Kada je ishrana u pitanju, voće i povrće treba jesti najviše. Sirovo je bolje od termički obrađenog. Izbegavajte konzervanse, šećer i masti i već ste načinili prvi korak u samopomoći.

Isto kao što svkog dana vodom speremo nečistoću sa svog tela, tako vodom speremo i toksine u svom telu. To neka Vas podseti i na količinu vode koju koristimo. Ne možemo se okupati u čaši vode, niti možemo izbaciti otrove sa tom količinom.

Potebno je popiti 1 do 2 litre tečnosti na dan. Možda vam se učini mnogo u početku, ali to ne mora biti samo voda. Mnogi čajevi su odlični detoksikatori. Među njima zeleni čaj, kopriva, maslačak, koren čička, đumbir, cimet i drugo.

Da bi oni imali efekta trebaju se piti bez zaslađivača ili eventualno zaslađeni medom. Sveže ceđeni sokovi, limunada i zimi sok od paradajza su idealni. Jer osim što nas snabdevaju tečnostima, iz njih dobijemo  minerale i vitamine potrebne za naš poduhvat.

Akva - detoksikacija

U nekim slučajevima sama ishrana nije dovoljna pa je poželjno pomoći se sa Akva detoksikacijom. To je način čišćenja preko stopala.

Postupak akva - detoksikacije

Stavite stopala u Detoks kadicu u kojoj se nalazi elektroda. Drugu elektrodu držite u ruci. Pošto je u vodi rastopljena so, stvaramo strujno kolo. Na stopalima se nalazi preko 2000 pora. Kroz njih se u vodu izbace svi toksini.

Zanimljivo je kako posle 30 minuta voda promeni boju u zavisnosti od toga koji deo tela se najviše očistio. Akva – detoksikacija se radi 2 – 3 puta nedeljno.

Dobrobiti detoksikacije

Posle par nedelja detoksikacije imaćete osećaj lakoće, a pored toga ima mnoga blagotvorna dejstva. Poboljšava cirkulaciju, kvalitet krvi i metabolizam. Samim tim što su nestali toksini nestaju i tegobe koje su bile uzrokovane njima, pa se poboljšava raspoloženje, san i drugo..

Neke stvari, kao što su zagađenje vazduha, ne možemo izbeći. Ali zato je i dalje zdravlje u našim rukama, u našem zalogaju i mogli bi dodati u našim stopalima.

Dr Katarina Badawi

Načelnica holističke ordinacije

LEKAR OPŠTE I KINESKE MEDICINE, EFT PRAKTIČAR, REIKI MAJSTOR, LICENCIRANI BUDWIG PRAKTIČAR
Holistička ordinacija Poliklinike Badawi

katarinabadawi.com

Katarina @ Facebook

katarina.badawi@badawi-su.com

024 553 774

The post Ishrana, čajevi i akva – detoksikacija appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/ishrana-cajevi-i-akva-detoksikacija/feed/ 0 19332
Rescue Remedy i terapija Bahovim cvetnim kapima https://badawi.rs/rescue-remedy-i-terapija-bahovim-cvetnim-kapima/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rescue-remedy-i-terapija-bahovim-cvetnim-kapima https://badawi.rs/rescue-remedy-i-terapija-bahovim-cvetnim-kapima/#respond Tue, 01 Sep 2020 09:17:59 +0000 https://badawi.rs/?p=19307 The post Rescue Remedy i terapija Bahovim cvetnim kapima appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Rescue Remedy i terapija Bahovim cvetnim kapima

Terapija Bahovim cvetnim esencijama, Bahovim kapima, je velika pomoć u svim neželjenim psiho-emotivnim stanjima. Uspešno se koristi uz druge oblike lečenja, a da pri tome ne ugrožava drugo lečenje.

Sistem Bahovih cvetnih esencija se u svetu uspešno koristi više od osamdeset godina.

Ima ukupno 38 esencija, koje se kombinuju prema stanju osobe kojoj treba pomoć. Kombinovani preparat, kao 39-i, je Rescue Remedy  Preparat prve pomoći.

Rescue Remedy – Preparat prve pomoći

Preparat Rescue Remedy se upotrebljava u kriznim situacijama. U sebi sadrži kombinaciju pet esencija (jedna od njih je Clematis), koja je konačna.

Preparat Rescue Remedy se sve češće može naći u apotekama, što izvesno upućuje na njegovu važnost, pomoć u kriznim situacijama (akutnim stanjima).

Međutim, važno je razumeti koja su to stanja krize u kojima se preporučuje preparat Rescue Remedy, a koja su to stanja kada je potrebna potpuno drugačija kombinacija Bahovih cvetnih esencija.

Ako imate preteranu potrebu da koristite preparat Rescue Remedy, postavlja se pitanje:”Zašto mislite da ste stalno u kriznom stanju?”.

Terapija Bahovim cvetnim kapima i Bahovi praktičari

Na prethodno navedeno i druga pitanja, konačni odgovor ćete dobiti uz stručnu pomoć Bahovog praktičara. Zatim ćete dobiti kombinaciju Bahovih kapi za neželjeno psiho-emotivno stanje u kojem se nalazite, neprijatno psiho-emotivno stanje koje je prisutno kraći ili duži vremenski period. Osim toga, Bahov praktičar će Vam pomoći da osvestite koje su to osobine koje su postale deo Vaše ličnosti, Vašeg karaktera, koje su osnova svih drugih neprijatnih psiho-emotivnih stanja.

Bahov praktičar je edukovan i sertifikovan, sa ciljem da na najbolji način pomogne da svoje psiho-emotivno stanje dovedete u ravnotežu, što će izvesno pomoći i Vašem fizičkom zdravlju.

Sva stanja koja postoje, a nisu vezana za bilo kakvu krizu tretiraju se individualno, kombinacijom esencija koje su odabrane upravo za Vas (sveže pripremljene Bahove kapi).

Dr Edward Bah i terapija Bahovim cvetnim kapima

Terapija Bahovim cvetnim esencijama, Bahovim kapima, je proizvod dugogodišnjeg istraživačkog rada dr Edvarda Baha, koji je bio i mikrobiolog i homeopata. Dr Bah je tragao za terapijom koja podrazumeva prirodno lečenje. Smatrao je da unutrašnji rat u čoveku, između namere duše sa jedne i percepcije i delovanja osobe sa druge strane, vodi čoveka u emotivnu neravnotežu i energetske blokade. Da je to pravi uzrok bolesti čoveka.

Dr Bah je smatrao da je najbolje vreme za uzimanje Bahovih kapi onda kada se neravnoteža iskaže, a pre fizičkog početka bolesti.

The post Rescue Remedy i terapija Bahovim cvetnim kapima appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/rescue-remedy-i-terapija-bahovim-cvetnim-kapima/feed/ 0 19307
Bahove kapi – pomoć pred polazak u školu https://badawi.rs/bahove-kapi-pomoc-pred-polazak-u-skolu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=bahove-kapi-pomoc-pred-polazak-u-skolu https://badawi.rs/bahove-kapi-pomoc-pred-polazak-u-skolu/#respond Thu, 27 Aug 2020 06:29:13 +0000 https://badawi.rs/?p=19288 The post Bahove kapi – pomoć pred polazak u školu appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Bahove kapi – pomoć pred polazak u školu

Bahove kapi će vam pomoći u mnoštvu neprijatnih psiho-emotivih stanja, kao što su npr.:

 • strahovi,
 • panika,
 • nedostatak samopouzdanja,
 • preterana zavisnost od drugih,
 • neodlučnost,
 • depresija,
 • očajanje,
 • mentalna i fizička malaksalost,
 • bežanje u lepšu prošlost ili budućnost,
 • ravnodušnost,
 • opsedajuće misli,
 • ponavljanje istih grešaka,
 • nestrpljivost,
 • mentalna tenzija,
 • duboka tuga,
 • osećaj krivice,
 • posledice traume,
 • patnja skrivena od drugih,
 • bezvoljnost,
 • mržnja zbog emocionalnih povreda i
 • mnoga druga neprijatna psiho-emotivna stanja, koja utiču i na fizičko zdravlje.

Početak školske godine

Svaki novi početak i promena, zbog neizvesnosti novoga (još ne proživljenog) izaziva strahove, uznemirenost. Sada smo u periodu kada mnogi roditelji imaju više straha, nego što ih imaju njihova deca, od neizvesnosti početka školske godine:

 • Da li će na vreme početi školska godina?
 • Da li će uopšte početi školaska godina?
 • Kako će deca ići u školu?
 • Šta će sve biti potrebno deci, osim knjiga i ostalog školskog pribora?
 • Kako će deca prihvatiti nove mere bezbednosti (maske, distanca)?
 • Kako organizovati vreme, kada deca krenu u školu? (česta pitanja samohranih roditelja)?
 • Kako uopšte organizovati život u ovim neizvesnim vremenima?

Mnoštvo je pitanja bez odgovora. A svaki nedostatak odgovora ili odgovor koji izaziva osećaj nesigurnosti, izaziva neprijatnost, nemir, strah i mnoštvo drugih neprijatnih stanja. A kao posledicu neuroze i psihoze, koje tada treba lečiti i medikamentima.

Primer iz prakse

Na seansu dolazi samohrana majka sa troje dece, dva školaraca i jedno dete koje ide u vrtić. Pomoć nema, kaže da sve sama mora organizovati. Kako se približava septembar,  uznemirenost je sve jača. Početak je školske godine, koji u 2020. nije izvestan, kao prethodnih godina. Navodi da se na štajkove prosvetnih radnika već navikla, to joj sada deluje bezazleno.

Prethodno navedeno od strane klijentkinje je dovoljan razlog za zabrinutost i strahove. Klijentkinja kod sebe prepoznaje sve češće panične napade, koji su počeli da je zabrinjavaju. Pri tome treba sačuvati smirenost pred decom, kako ne bi na njih „prenela“ sve strahove i paniku.

Pomoć Bahovih kapi (u primeru iz prakse)

Pomoć Bahovih kapi klijentkinji je, pre svega, u prepoznavanju psiho-emotivnog stranja koje je trenutno prisutno. Strahovi su bili primarni, najizraženiji. Zatim sve češći panični napadi, briga za decu, nestrpljenje, uznemirenost zbog nesigurne budućnosti.

Prema definisanom psiho-emotivnom stanju odredila sam kombinaciju Bahovih kapi za klijentkinju. Nakon upotrebe date kombinacije Bahovih kapi, klijentkinja dolazi na sledeću seansu na kojoj nastavljamo da tragamo za uznemiravajućim emocijama, sve do emocija koje su postale deo karaktera i ometaju svakodnevno funkcionisanje u životu.

Terapija Bahovim kapima je kao ljuštenje luka – prvo “skidamo” površinski sloj emocija, zatim slojeve sve do ključnih emocija, koje su postale deo karaktera i najviše izazivaju neprijatna psiho-emotivna stanja.

Poruka

Bahove kapi vam pomažu da učinite svoj život kvalitetnijim, koliko god je u vašoj moći. Pomažu da što bezbolnije podnesete sva neprijatna stanja koja život nosi i da tim stanjima upravljate.

Ne dozvolite da vas trenutna neprijatna psiho-emotivna stanja preplavljuju i postanu svakodnevica, deo vaše ličnosti.  Da vam oduzimaju kvalitet života, jedinog koji imate.

Jasna Evetović

Terapeut holističke ordinacije

OLI LIFE COACH MASTER (u superviziji), HOLISTIC LIFE COACH & BAHOV PRAKTIČAR

Holistička ordinacija Poliklinike Badawi

Jasna @ Facebook

jasna.evetovic@badawi.rs

064 49 59 697

The post Bahove kapi – pomoć pred polazak u školu appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/bahove-kapi-pomoc-pred-polazak-u-skolu/feed/ 0 19288