Badawi Poliklinika https://badawi.rs Sve za Vaše zdravlje na jednom mestu Mon, 27 Jul 2020 15:23:51 +0000 en-US hourly 1 https://i2.wp.com/badawi.rs/wp-content/uploads/2020/01/wp-1580242308259.jpg?fit=32%2C32&ssl=1 Badawi Poliklinika https://badawi.rs 32 32 165619113 Emocije, psiha i Bahove cvetne kapi https://badawi.rs/emocije-psiha-i-bahove-cvetne-kapi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=emocije-psiha-i-bahove-cvetne-kapi https://badawi.rs/emocije-psiha-i-bahove-cvetne-kapi/#respond Fri, 24 Jul 2020 06:46:34 +0000 https://badawi.rs/?p=19177 The post Emocije, psiha i Bahove cvetne kapi appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Emocije, psiha i Bahove cvetne kapi

Emocije su tiha vodilja našeg života. Ukoliko ih ignorišemo javiće se one same, kada sve “prekipi”. Da ne biste došli u stanje da “prekipi“, Bahove cvetne kapi će Vam pomoći.

Zašto da dođete na terapiju Bahovim cvetnim kapima?

Terapija Bahovim cvetnim kapima, Vam pomaže da se oslobodite neprijatnih emocija koje su u datom periodu najizraženije. Zatim “skidajući” sloj po sloj neprijatnih emocija, upotrebom Bahovih cvetnih kapi, dolazite u stabilno psiho-emotivno stanje.
Stabilno psiho-emotivno stanje je izuzetno važno za svakodnevno funkcionisanje i zdrav život, na svim nivoima.

Kako se koriste Bahove cvetne kapi?

Na terapiji ćete, nakon uzimanja anamneze i razgovora, dobiti u upotrebnoj bočici Bahove cvetne kapi (kombinacija Bahovih cvetnih esencija), koje su rezultat Vašeg trenutnog psiho-emotivnog stanja. Četiri kapi Bahovih cvetnih kapi stavljate ispod jezika, četiri puta na dan. To je sve što trebate da radite.

Primer iz prakse

Na terapiju dolazi klijent, srednje životne dobi. Kroz razgovor klijent sam dolazi do zaključka (rezultat našeg razgovora kroz coaching) da su svi aspekti njegovog života onakvi, kakvim bi trebao biti zadovoljan, čak i srećan. Međutim, sam klijent ne može da oseti niti zadovoljstvo niti sreću. Dolazi do zaključka da ima strahove da nešto od svog zadovoljstva i sreće može izgubiti (što se definiše kao strah poznatog porekla, za koji se daje esencija Mimulus) i to ga čini veoma uznemirenim, a zadovoljstvo i sreća su počeli da mu se “podrazumevaju”, povremeno i plaše. Pri tome, klijent prepoznaje i duboku tugu (što se rešava esencijama koje pomažu da se intenzitet tuge smanjuje, a zatim i nestaje). Nakon četiri nedelje uzimanja Bahovih cvetnih kapi, klijent dolazi na seansu vidno stabilnijeg psiho-emotivnog stanja.

Šta može biti zaključak u terapiji Bahovim cvetnim kapima?

Za pojedina psiho-emotivna stanja stabilnost se postiže u kraćem vremenskom priodu, ali za pojedina stanja (kada neprijatna emocija postaje stil života) potreban je duži vremenski period (više meseci), da bi došlo do emotivne i psihičke stabilnosti.

Poruka za Vas

Javite se u Holističku ordinaciju Poliklinike Badawi.

Terapija Bahovim cvetnim kapima će uticati da Vaš psiho-emotivni stil života postane zdrav.

Jasna Evetović

Terapeut holističke ordinacije

OLI LIFE COACH MASTER & BAHOV PRAKTIČAR

Holistička ordinacija Poliklinike Badawi

Jasna @ Facebook

jasna.evetovic@badawi.rs

064 49 59 697

The post Emocije, psiha i Bahove cvetne kapi appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/emocije-psiha-i-bahove-cvetne-kapi/feed/ 0 19177
Nega kože u trudnoći https://badawi.rs/nega-koze-u-trudnoci/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nega-koze-u-trudnoci https://badawi.rs/nega-koze-u-trudnoci/#respond Wed, 08 Jul 2020 15:46:56 +0000 https://badawi.rs/?p=19131 The post Nega kože u trudnoći appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Svakodnevna briga o koži pomoći će trudnicama da se lakše izbore sa svim izazovima koje ovaj period života donosi.

Nega kože u trudnoći

Trudnoća se ne naziva drugim stanjem bez razloga. Žensko telo je tokom devet meseci izloženo brojnim hormonskim promenama, što za posledicu može imati brojne sporedne neželjene efekte. Najbrže i najlakše se primećuju promene koje se događaju na koži, te bi trudnice trebale da se posavetuju sa svojim lekarom i redovno konsultuju o svim uočenim promenama u svom zdravstvenom stanju.

Najčešće promene na koži

Suva koža, uz peckanje i crvenilo, naročito u predelu stomaka, jedan je od čestih problema sa kojim se trudnice susreću. Može doći i do pojave akni i bubuljica, kao i do pojačanog mašćenja kože. Takođe se javljaju i promene u pigmentaciji, crvenilo i pucanje kapilara. Ono što je prva asocijacija svima kada su trudnoće i koža u pitanju su naravno neizbežne strije.

Najveći broj ovih promena je reverzibilne prirode i koža se u određenom periodu nakon trudnoće vraća u svoje normalno stanje. To ne znači da će se taj proces odigrati sam od sebe, već moramo da učinimo sve što je u našoj moći da olakšamo organizmu proces regeneracije. Najbolji rezultati se postižu upornom, svakodnevnom i odgovarajućom negom od prvog dana trudnoće. Čak i strije, čiji nastanak uglavnom zavisi od genetske predispozicije, mogu biti svedene na minimum pomoću pravilne primene hidratantnih krema sa odgovarajućim udelom masti i redovnih masaža.

Suva koža, bubuljice i akne

Neprijatan osećaj peckanja i zatezanja kože može biti otklonjen redovnom primenom hidratantnih krema, primenjenih više puta u toku dana. Prevencija nastanka akni i bubuljica zasnovana je prvenstveno na zdravoj i uravnoteženoj ishrani. Trudnice bi trebalo da izbegavaju masnu, prženu i preterano začinjenu hranu, kao i grickalice i industrijski proizvedene poslastice. Preporučuje se pojačan unos vode i prirodnih izvora vitamina C.

Lice se može čistiti pomoću maski napravljenih od čiste gline. U najvećem broju slučajeva problem sa bubuljicama i aknama nastaje nakon trudnoće, ali ne sme biti zapušten, da ne bi došlo do dodatnih komplikacija.

Crvenilo i pigmentacija

Pojava trudničkog rumenila je povezana sa promenama u kapilarima. Moguće ju je ublažiti prepratima na bazi aloje, kamilice, nevena i drugih prirodnih sastojaka, uz dodatak pantenola i vitamina E. Na pojavu pega i fleka dodatno utiče sunčeva svetlost, pa bi trebalo redovno primenjivati kreme sa zaštitnim faktorom većim od 30.

Na šta treba obratiti pažnju

Pre primene bilo kog kozmetičkog sredstva obavezno se treba konsultovati sa svojim lekarom ili farmaceutom. Brojna kozmetička sredstva sadrže sastojke koji kroz kožu mogu dospeti do ploda i negativno uticati na njegov razvoj. Tokom trudnoće posebno je zabranjena upotreba preparata koji sadrže hidrohinon, tretionin, adapalen, izotretionin, parabene, retinoide, kortikosteroide i određene antibiotike.

Apoteke Galen Plus

Vladimira Nazora 6, Subotica
024 525 264

Prvomajska 10, Subotica
024 559 902

Jelene Čović 28, Subotica
066 80 17 500

Veliki put 203, Orom
024 223 440

The post Nega kože u trudnoći appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/nega-koze-u-trudnoci/feed/ 0 19131
Terapija Bahovim kapima u Holističkoj ordinaciji https://badawi.rs/terapija-bahovim-kapima-u-holistickoj-ordinaciji/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=terapija-bahovim-kapima-u-holistickoj-ordinaciji https://badawi.rs/terapija-bahovim-kapima-u-holistickoj-ordinaciji/#respond Thu, 02 Jul 2020 11:22:49 +0000 https://badawi.rs/?p=19098 The post Terapija Bahovim kapima u Holističkoj ordinaciji appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Terapija Bahovim kapima u Holističkoj ordinaciji

Dr Bah je veliki deo svog istraživačkog rada posvetio biljkama, tražeći odgovor kako pomoći čoveku na što jednostavniji i prirodan način. I našao je.  Shvatio je da biljke imaju uticaj na emocije i misli čoveka. U svom radu je izdvojio 38 esencija (37 esencija su proizvod cveća i drveća, a jedna je čista Izvorska voda) i podelio ih u sedam grupa. Svaka grupa ima određeni broj biljaka, koje u mnoštvu kombinacija, pomažu čoveku da dođe do unutrašnje ravnoteže. Dr Bah je zaključio da je pravi uzrok bolesti unutrašnji (emotivni i/ili mentalni).

Ova metoda se u kliničkoj praksi koristi oko 80 godina širom sveta.

Bahovi preparati podeljeni u 7 grupa

 1. Za strahove,
 2. Za nesigurnost i neodlučnost,
 3. Za nedovoljno interesovanje za aktuelna zbovanja,
 4. Za usamljenost,
 5. Za utučenost i očaj,
 6. Za preosetljivost na uticaje i ideje i
 7. Za preveliku brigu za dobrobit drugih.

Kome pomaže terapija Bahovim cvetnim kapima?

Terapija je veoma korisna svim ljudima koji se suočavaju sa neprijatnim emocijama i mislima. Bahove kapi se mogu koristiti preventivno, ali i u procesu oporavka od svih neželjenih psihičkih, fizičkih i emotivnih stanja.

Pomaže trudnicama, bebama, deci, tinejdžerima, osobama u poznom životnom dobu, onima koji su preokupirani svojim poslovima, onima koji su napeti, tužni, koji imaju zdravstvene probleme i mnogim drugima.

Mogu se koristiti samostalno ili sa drugim terapijama i lekovima.

Proces rada i cena

Jedna terapija BAHOVIM CVETNIM KAPIMA traje 6o minuta.

U terapiju je uključen uzimanje anamneze, razgovor, life coaching i odabir Bahovih cvetnih esencija (na osnovu trenutno prisutnih emocija) i kombinacija Bahovih kapi u upotrebnoj bočici.

Cena: 3000 dinara.

Kontraindikacije

Do sada nije bilo iskustava koja potvrđuju kontraindikacije.

Još po nešto o dr Bahu i Bahovim cvetnim kapima

Dr Bah je tvrdio da je bolest posledica sukoba između namere duše sa jedne strane i percepcije i delovanja osobe sa druge strane. Smatrao je da ta unutrašnja borba dovodi do emotivne neravnoteže i energetskih blokada, što je pravi uzrok bolesti. Dr Bah je u period svog istraživačkog rada veliku pažnju posvetio posmatranju načina na koji njegovi pacijenti reaguju na životne okolnosti. Sve je pažljivo beležio i oblikovao podelu svojih 38 esencija u 7 grupa i kombinaciju cvetnih esencija Rescue Remedy – Preparat prve pomoći. Godine 1935. je objavio da je njegov rad na cvetnim esencijama završen, konačan.

Jasna Evetović

Terapeut holističke ordinacije

OLI LIFE COACH MASTER & BAHOV PRAKTIČAR

Holistička ordinacija Poliklinike Badawi

Jasna @ Facebook

jasna.evetovic@badawi.rs

064 49 59 697

The post Terapija Bahovim kapima u Holističkoj ordinaciji appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/terapija-bahovim-kapima-u-holistickoj-ordinaciji/feed/ 0 19098
Recepti od hrizanteme za čaj i salatu https://badawi.rs/recepti-od-hrizanteme-za-caj-i-salatu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=recepti-od-hrizanteme-za-caj-i-salatu https://badawi.rs/recepti-od-hrizanteme-za-caj-i-salatu/#respond Thu, 02 Jul 2020 07:33:09 +0000 https://badawi.rs/?p=18996 The post Recepti od hrizanteme za čaj i salatu appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Recepti od hrizanteme za čaj i salatu

Recepti od hrizanteme – osim za čaj, latice, lišće i stabljiku možete blanširati (kratko prokuvati u slanoj kipućoj vodi), pa ih iskoristiti za salatu. Dovoljno je da ih prelijete limunovim sokom, devičanskim maslinovim uljem, morskom solju i biljnim začinima po ukusu. Dobićete imunostimulativan obrok.

Pripremite sirovinu za čaj od hrizanteme

Nabavite neku od sledećih lekovitih vrsta, za čaj i salatu od hrizanteme:

Chrysanthemum grandiflorum, Chrysanthemum morifolium,

Chrysanthemum coronarium ili Chrysanthemum indicum.

Posejte je do kraja juna i ne tretirajte je nikakvim pesticidima i herbicidima tokom perioda vegetacije. Krajem leta ili početkom jeseni, kad se formiraju cvetne glavice, odsecite cvetove zajedno sa stabljikama I listovima. Zavežite ih kanapom i okačite ih naopačke na suvo I provetreno mesto. Ostavite ih tamo dok se potpuno ne osuše. Zatim ih spakujte u kesu i čuvajte na suvom mestu, pa od toga pripremajte čaj.

Ostali benefiti

Osim što možete suzbiti različite infekcije, konzumacijom čaja od hrizanteme možete otkloniti napetost, te s vremenom povećati prag tolerancije na stres, regulisati krvni pritisak i smanjiti rizik od osteoporoze, tvrde kineski, ali i pojedini stručnjaci zapadne medicine, koji su ispitivali lekovita dejstva ove cvetnice. Samo, da biste ostvarili sve moguće rezultate, morate steći naviku da svakodnevno pijete čaj od hrizanteme, kao što to Kinezi praktikuju, a ne samo povremeno.

The post Recepti od hrizanteme za čaj i salatu appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/recepti-od-hrizanteme-za-caj-i-salatu/feed/ 0 18996
Trljanje tela peškirom donosi spas https://badawi.rs/trljanje-tela-peskirom-donosi-spas/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=trljanje-tela-peskirom-donosi-spas https://badawi.rs/trljanje-tela-peskirom-donosi-spas/#respond Thu, 02 Jul 2020 06:53:31 +0000 https://badawi.rs/?p=18958 The post Trljanje tela peškirom donosi spas appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Trljanje tela peškirom donosi spas

Osobama koje rade na podizanju imuniteta, eksperti kineske medicine preporučuju da nekoliko minuta dnevno trljaju telo.

Evo zbog čega i na koji način:

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, odbrambena energija tela je vei ći (wei qi) i ona kruži ispod kože, duž svih telesnih meridijana, sprečavajući patogene da prodru u dublja tkiva i unutrašnje organe te izazovu bolest. A njena efikasnost direktno zavisi od cirkulacije. Kad je usporen protok krvi i limfe, usporen je i protok vei ćija kroz telo i samim tim, smanjenja je otpornost organizma na štetne mikroorganizme. A kad se cirkulacija krvi i limfe odvija nesmetano, vei ći ravnomerno kruži duž celog tela, ne dozvoljavajući klicama da se nagomilaju i razviju infekciju ni na jednom mestu. Zato poradite na stimulisanju cirkulacije, baš onako kako savetuju stručnjaci kineske medicine i podignite imunitet na viši nivo za kratko vreme.

Istrljajte se od glave do pete

Uzmite peškir za oba kraja i njime istrljajte ruke, pa noge. Posle esktremiteta istrljajte leđa, povlačeći peškir dijagonalno od desnog ramena do levog boka, pa od levog ramena do desnog boka. Na kraju, istrljajte prednju stranu trupa, prelazeći peškirom preko njega iz četiri pravca – od vrata do pubične kosti, od levih rebara ka sredini stomaka, od desnih rebara ka sredini stomaka i kružno oko pupka, praveći koncentrične krugove u smeru kretanja kazaljke na satu. Svaki deo trljajte od 30 do 60 sekundi, tačnije dok se koža na tom delu tela blago ne zacrveni. Crvenilo kože znak je da su se tu aktivirali cirkulacija i vei ći i da možete preći na sledeći segment.

Dodatni savet

Trljanje tela peškirom  možete sprovoditi u bilo koje doba dana i obučeni, ali najbolje je da vam ovo postane deo jutarnje rutine i da to praktikujete čim ustanete iz kreveta, bez garderobe na sebi.

Ništa ne košta i svima je dostupno

Svi mogu da je primenjuju, a da ne iziskuje nikakav trošak. Sve što vam treba jesu peškir, malo volje i slobodnog vremena.

The post Trljanje tela peškirom donosi spas appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/trljanje-tela-peskirom-donosi-spas/feed/ 0 18958
Čaj od hrizanteme – lekovite svrhe https://badawi.rs/caj-od-hrizanteme-lekovite-svrhe/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=caj-od-hrizanteme-lekovite-svrhe https://badawi.rs/caj-od-hrizanteme-lekovite-svrhe/#respond Thu, 02 Jul 2020 06:44:45 +0000 https://badawi.rs/?p=18969 The post Čaj od hrizanteme – lekovite svrhe appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Čaj od hrizanteme - lekovite svrhe

Čaj od hrizanteme je napitak kojim Kinezi sprečavaju infekcije. Na našim prostorima ova cvetnica služi za ukrašavanje dvorišta i domova.  Međutim, na Dalekom istoku od hrizanteme spremaju napitak kojim predupređuju razvoj bakterija, virusa i gljivica u telu, i to baš u ovim toplim mesecima. Hrizantema, koja je kod nas poznata i kao jesenja ili zimska ruža, u Kini se koristi u lekovite svrhe preko dve hiljade godina. Zbog brojnih pozitivnih svojstava, u početku je imala skoro mitski status – čaj od njenih latica smatrao se božanskim napitkom, pa su ga pili samo članovi carske porodice. Tek s vremenom je postala dostupna svima I počela masovno da se upotrebljava. Sad je zastupljena u tamošnjoj kulturi kao zeleni, oolong čaj, ženšen i đumbir.

Svakodnevno konzumiranje čaja od hrizanteme

Čaj od hrizanteme svakodnevno koriste ljudi svih staleža, ali i generacija, i to po sledećem principu: u toplim mesecima kao preventiva, a tokom ostatka godine u terapeutske svrhe. Zašto baš po ovom principu? Eksperti tradicionalne kineske medicine veruju da hrizantema ima blago hladnu energiju, odnosno da rashlađuje organizam i zato preporučuju da se, kad je organizam zdrav i nema povišene telesne temperature, preventivno koristi s kraja proleća, tokom leta i na početka jeseni, kad su napolju visoke temperature. U hladnim mesecima, upotrebu hrizanteme savetuju samo u slučaju neke upale praćene povišenom telesnom temperaturom, dok se to stanje ne prevaziđe. Što se tiče njenog lekovitog dejstva, Kinezi smatraju da je ona posebno efikasna u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica, pa je koriste u prevenciji i lečenju mnogih infekcija – respiratornih, crevnih, urinarnih, kožnih. Naročito je konzumiraju u periodu kad postoji povećan broj obolelih od gripa, stomačnih viroza, upale pluća.

Dokazi postoje

Da je stav eksperata tradicionalne kineske medicine o korišćenju hrizanteme u borbi protiv infekcija opravdan, potvrdili su rezultati brojnih istraživanja rađeni na ovu temu. Kad su zapazili koliko je ova biljka zastupljena u alternativnim terapijama na Dalekom istoku, mnogi naučnici počeli su ispitivati njena svojstva. Jedan tim stručnjaka ustanovio je da je cvet hrizanteme bogat moćnim antioksidansima – vitaminima A, B i C, beta-karotenom I flavonoidima, koji uništavaju patogene, kao i mineralima koji podržavaju rad imunološkog sistema – kalcijumom, magnezijumom, gvožđem. Drugi istraživači su ustanovili da hemijske supstance iz nje imaju snažan antiinflamatorni efekat, zbog kog suzbijaju upale u telu, bez obzira na njihovo poreklo (da li su ih prouzrokovali virusi, bakterije ili gljivice), te da pomažu u regulisanju telesne temperature. A istraživači koji su vodili treće istraživanje zaključili su da glikozid-krizantemin, jedinjenje kojim obiluje ova cvetnica, sa još petnaest poznatih antiinflamatornih materija, sprečava razmnožavanje mnogih bakterija.

Pripremite čaj od hrizanteme po kineskoj recepturi

Da biste ostvarili očekivane rezultate, čaj pripremajte isključivo od suve biljke, na način na koji ga spravljaju Kinezi:

U čajniku (ili šerpi sa poklopcem) prokuvajte tri šolje vode, sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji minut. Zatim tu vodu prelijte preko 15 grama suve hrizanteme.  Poklopite da ne isparavaju lekovite materije i sačekajte oko pet minuta. Posle toga, čaj procedite i pijte u gutljajima tokom dana.

Napomena: Ne pijte više od pet decilitara ovog čaja tokom dana, kako ne biste preterano rashladili organizam.

Poznat ukus

Ako ne preferirate egzotične ukuse i pitate se kakvih je karakteristika ovaj imunostimulativni napitak, može se reći da vam je njegova aroma u neku ruku bliska. Čaj koji se pravi od sušenih cvetova hrizanteme ima zlatnu nijansu i blag, cvetan ukus nalik onom od kamilice. Međutim, ako vam se ne svidi, uvek postoji opcija da ga začinite kvalitetnim domaćim medom i time ga učiniti ukusnijim, ali i lekovitijim.

Važne mere opreza

Osim što savetuju da se ne preteruje s konzumacijom ovog čaja u količinskom smislu, eksperti tradicionalne kineske medicine osobama koje pripadaju osetljivim grupama (trudnicama, dojiljama, onima koji su već ispoljili alergije na neke cvetnice iz porodica glavočika) preporučuju da pre nego što počnu da konzumiraju ovaj napitak pitaju stručno lice da li je on bezbedan i samim tim koristan za njih. Tek pošto dobiju odobrenje stručnjaka, predlažu da počnu da jačaju imunitet njime.

The post Čaj od hrizanteme – lekovite svrhe appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/caj-od-hrizanteme-lekovite-svrhe/feed/ 0 18969
Balansiranje čakri i životna energija https://badawi.rs/balansiranje-cakri-i-zivotna-energija/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=balansiranje-cakri-i-zivotna-energija https://badawi.rs/balansiranje-cakri-i-zivotna-energija/#respond Thu, 25 Jun 2020 08:43:07 +0000 https://badawi.rs/?p=15708 The post Balansiranje čakri i životna energija appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Balansiranje čakri i životna energija

Kako da upravljam svojim emocijama? Da li ste ikada sebi postavili to pitanje?

Kada razumemo sebe, upravljamo svojim emocijama.

“Sve što nas iritira kod drugih, može nas dovesti do razumevanja nas samih”, Carl Gustav Jung.

Drugi ljudi su veoma važni u našem životu. Bezbroj puta u toku dan, podsećaju nas da pogledamo u sebe, a mi to najčešće ne primetimo. Umesto da pogledamo u sebe, gledamo u njih.

Možda je lakše ako gledamo u druge i kažemo da je neko drugi ovakav ili onakav (dobar – loš, veseo – tužan, srećan – nesrećan, …). Ali treba biti svestan da smo mi odreagovali na druge, jer smo se (kao vibraciona bića) povezali sa onom vibracijom osobe (na koju smo odreagovali), prepoznajući titraj sebe u toj osobi. I tako, govoreći o drugima, opisujući druge, mi opisujemo sebe, govorimo sebi. Mada toga i nismo svesni.

O osobi ili okolnosti govorimo svoju istinu, jer neko drugi će tu istu osobu (okolnost) videti na sasvim drugačiji način. Na način kakva je ta druga osoba.

Sve što mislimo i govorimo automatski povezujemo sa svojim emocijama (delovima sebe) i reagujemo.

Šta kažu čakre?

Čakre su vrtlozi životne energije na našem telu (na fizičkom telu ima sedam glavnih čakri, koje su raspoređene duž kičmenog stuba). U svakoj čakri je sedište određenih emocija. Što znači da na taj način i sve emocije neprestano kruže kroz nas. Kako naše telo pulsira, pulsiraju i naše emocije. Ispoljićemo one sa kojima smo najbliskiji (u sinhronicitetu) u nekom trenutku.

A koje su Vam najbliskije, najbolje ćete prepoznati kada obratite pažnju na sebe i osvestite u kakvom ste raspoloženju, o čemu razmišljate, šta govorite, na koga ili šta reagujete izvan sebe.

Četvrta čakra

Četvrta čakra je središnja čakra (predeo srca, grudi), preko koje kruže parovi čakri (tri donje, zemaljske, kojima se uzemljujemo i tri gornje, kojima se povezujemo sa našim nefizičkim, univerzalnim). U četvrtoj čakri spajamo naše nebo i zemlju. Svi impulsi (prva čakra) na okolnosti i ljude na koje u toku dana regujemo, aktiviraju i četvrtu čakru. To je čakra koja titra suptilno i snažno, baš kao i naše srce. I utiče na naš organizam, najviše srce. Na fizičkom telu je povezana sa svim organima u predelu srca i grudi.

Peta čakra

Sve ono što mislimo, govorimo, ne usudimo se ili se usudimo izgovoriti, izvire iz pete  čakre. Kroz nju izgovaramo ali i čistimo sve ono što je u donjim čakrama. To je čakra čišćenja i kreiranjaistine prema sebi i svega onoga što smo mi. Možemo reći da svoj dan kreiramo, onako kako tog dana mislimo i govorimo.

Treća čakra

Sve što je u petoj čakri, kruži kroz četvrtu čakru i povezujemo sa njenim parom, trećom čakrom. Treća čakra se nalazi u predelu stomaka, želuca. Tu je naša vatra varenja, unutrašnje sunce. U njoj sve varimo, hranu, ljude, okolnosti. Koliko vatre u njoj ima, toliko ima u nama životne energije. Ispoljavanjem emocija na niskim vibracijama, naša vatra se gasi. To možemo prepoznati po nedostatku volje i inicijative, fokusirane energije. Kada za nekoga kažu da je lenj, u pitanju je nedostatak volje i incijative (a ne lenjost). I to je alarm da osobi, za koju se misli da je lenja, treba pomoći. Nedostatak vatre u trećoj čakri ruši imunitet, a kod osoba koje imaju zdravstvene probleme može da dovodi do recidiva. Upravo zbog vatre koja se gazi u trećoj čakri. Kada nemamo dovoljno energije u trećoj čakri, naše misli i emocije su na niskim vibracijama.

I to je krug (treća-četvrta-peta čakra) iz kojeg nas drugi irtiraju, sve nas iritira, postajemo arogantni, jer su nam emocije na niskim vibracijama.

Treba težiti ka visokim vibracijama emocija zbog sebe

Naravno, kada u drugima vidimo ono što nas obraduje, kada vidimo nešto lepo na drugoj osobi, u svemu što nas okružuje, povezujemo se sa visokim vibracijama. Osećamo se prijatno, jer i tada preko drugih vidimo sebe. I to je ono što smo mi, prija nam. Setite se svog osećaja kada nekoga pohvalite.

Zbog toga preporučujem, kada želite da Vas neko pohvali, uputi Vam lepu reč, da Vam se toplo osmehne, zagrli, uradite to Vi.  Pohvalite druge, recite lepu reč, poklonite osmeh, poklonite zagrljaj. Ali neka je iskreno. Jer u tom nekom trenutku druga osoba je izazvala u Vama lepa osećanja. Ta osećanja ne treba sputavati, ona su kao dragulj koji leči naše biće.

Kako ćete znati šta govorite, koje emocije živite?

Kada  pričate o drugoj osobi, pokušajte biti svesni toga što govorite i obratite pažnju na sebe:

 1. Kakva osećanja kod Vas budi ta druga osoba?
 2. U kojim delovima tela osećate emocije?
 3. Koje su to emocije? Opišite ih.
 4. Kakvo Vam je disanje?
 5. Postoji li grč ili lakoća u stomaku, ramenima ili drugim delovima tela?

Zatim se malo udubite u sebe i odgovorite:

 1. Ako su niske vibracije emocija, da li su toliko vredne da ih tako brižno nosite u sebi?
 2. Čemu Vam služe, da li Vas možda štite od nečega?
 3. Da li nešto ne želite da vidite?
 4. Šta možete učiniti da promenite tu nisku vibraciju? Kada ćete to učiniti?

Kada odgovorite na pitanja, osvestićete svoje emocije i počećete njima upravljati. Ali samo upravljanje emocijama nije dovoljno. Potrebno je vežbati da što duže budete na visokim vibracijama emocija (zdravim emocijama), onoliko koliko ste do sada bili na onim niskim. Zdrave emocije Vas štite, čuvaju Vaš imunitet. I omogućuju da se hrabrije nosite sa okolnostima koje nisu prijatne, ali nas čine zrelijim.

Balansiranje čakri

Da biste osnažili važan krug čakri za kreiranje svog života, Life Coaching i energetske vežbe će Vam u tome pomoći.

Životna energija može strujati kroz naše telo i održavati snažan imunitet, ako su čakre u balansu, time i naše emocije. Balansiranje čakri nam omogućuje da upravljamo svojim emocijama.

OLI life coaching je integrativni, psihodinamski coaching. Svrha life coachinga jeste da Vam pomogne da oživite u sebi ono što već posedujete, a to je dobar čovek (srećan, zadovoljan, uspešan, zdrav). 

energetskim vežbama, kojima se balansiranju emocije, postoji velik broj vežbi koje telu izuzetno prijaju i koje zajedno sa kvalitetnim tehnikama i  Bahovim kapima pomažu da otklonite blokade, da se usmerite ka sebi i postignete svoj cilj. Na taj način  dovodeći sebe u mirno (kolikogod je to moguće), stabilno stanje. Stanje kojim postajete najbolji deo sebe, bliski sebi. Što Vam otvara put ka kvalitetnom životu, na svim poljima.

Jasna Evetović

Terapeut holističke ordinacije

OLI LIFE COACH MASTER & BAHOV PRAKTIČAR

Holistička ordinacija Poliklinike Badawi

Jasna @ Facebook

jasna.evetovic@badawi.rs

064 49 59 697

The post Balansiranje čakri i životna energija appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/balansiranje-cakri-i-zivotna-energija/feed/ 0 15708
Uticaj boje u terapiji i očuvanju zdravlja https://badawi.rs/uticaj-boje-u-terapiji-i-ocuvanju-zdravlja/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=uticaj-boje-u-terapiji-i-ocuvanju-zdravlja https://badawi.rs/uticaj-boje-u-terapiji-i-ocuvanju-zdravlja/#respond Fri, 19 Jun 2020 06:50:46 +0000 https://badawi.rs/?p=19011 The post Uticaj boje u terapiji i očuvanju zdravlja appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Uticaj boje u terapiji i očuvanju zdravlja

Od kad je čovek počeo prepoznavati lepotu kao potrebu, kao nešto što mu daje mir u duši, boje su dobile trajnu ulogu. Gledajući more uživamo, gledajući nebo, cveće, dugu, zalaske sunca, boje koje proizvodi šuma, mi uživamo. I na taj način priroda nam je kao terapija uvek na usluzi.

Ipak, u nekim situacijama samo posmatranje boja u prirodi nije bilo i nije dovoljno. Javila se potreba i nastala je (između ostalih) terapija bojama. Boje kao pomoć u terapiji, izvesno pomažu u poboljšanju i očuvanju zdravlja čoveka. Terapija bojama je poznata više hiljada godina unazad.

Kako boje pomažu zdravlju

Naučno je dokazano da boje imaju psihološki uticaj na naš mozak. Uticajem svetlosti određene boje na oko, boja pogađa žlezdu koja proizvodi melatonin. Na taj način se stvara lančana reakcija koja smiruje naše emocije i pozitivno utiče na naše raspoloženje. Dobro raspoloženje utiče na imuni sistem, a time i na zdravlje čoveka.

Boje u službi zdravlja

Crvena – topla i stimulativna boja, koja pomaže kod anemije, problema sa jetrom, kada ste bledi, kada Vam je hladno. Crveno voće i povrće je bogato antioksidantima koji igraju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja (paradajz, crvena paprika, crveni grejp).

Narandžasta stimuliše rad respiratornih organa, povoljno utiče na probavni sistem, zdravlje bubrega,  jetre, pankreasa, oslobađa telo grčeva. Narandžasto voće i povrće osvežava i podiže energiju. Pomaže kardiovaskularnom sistemu, reguliše holesterol (sok od pomorandže), hrani vid (šargarepa).

Žuta – daje energiju mišićima i nervima, stimuliše probavu, poboljšava zdravlje srca, očiju, ušiju. Može biti korisna kod zatvora, dijabetesa, za  čišćenje kože, kod depresije. Žuto voće i povrće pospešuju rad probavnog sistema (banana, kruške, žuta paprika).

Zelena – stimuliše rad hipofize, pomaže kod srčanih problema, zacelivanje rana, glavobolja, glaukoma.  Zeleno voće i povrće pomaže u zaštiti jasnoće vida (spanać), smiruje (tikvice, špargle, krastavac, zelena salata).  Veoma je korisno osobama koje brzo jedu.

Plava – pospešuje prekid krvarenja, kao rashlađujuća boja može pomoći snižavanju povišene temperature, veoma je korisna osobama koje su u stalnom kretanju. Pomaže smirenju svraba, kod nervoze , nesanice. Voće i povrće pospešuje rad mozga, poboljšavaju memoriju, pozitivno utiču na motoriku

Ljubičasta – boja koja simbolizuje jedinstvenost, ambicioznost, mudrost. Boja koja opušta, smiruje i utiče da ponovo osetimo unutrašnji odmor. Smiruje srce i mišićnu aktivnost. Može biti korisna za rad bubrega i bešike (npr. inkontinenciju), povoljno utiče na smanjenje apetita.

U prirodi postoji hrana ni plave ni ljubičaste, već plavo-ljubičaste boje (šljive, borovnice, grožđe, kupine, ljubičasti krompir). Puni su antioksidansa.

Šta Vam je potrebno za terapiju i način rada

Volja, odluka i drvene boje su alati koji su Vam potrebni u terapiji, u kojoj su boje u službi zdravlja. Naučićete koje boje stimulativno utiču na mozak u praktičnom smlislu, koje kombinacije boja ne treba naglašavati, kako slagati boje da bi njihov uticaj bio pozitivan na Vaše opšte stanje.

Način rada:

Na papiru ćete povlačiti (ciljano) razne linije, crtati (ciljano) razne oblike i prazna polja bojiti određenim bojama. Pri tome ćete biti (ciljano) u kontaktu sa svojim osećanjima.

Napomena: nemojte se iznenaditi ako nakon terapije, boje postanu deo Vaše svakodnevice.

Jasna Evetović

Terapeut holističke ordinacije

OLI LIFE COACH MASTER & BAHOV PRAKTIČAR

Holistička ordinacija Poliklinike Badawi

Jasna @ Facebook

jasna.evetovic@badawi.rs

064 49 59 697

The post Uticaj boje u terapiji i očuvanju zdravlja appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/uticaj-boje-u-terapiji-i-ocuvanju-zdravlja/feed/ 0 19011
Lekovito dejstvo ulja crnog kima https://badawi.rs/lekovito-dejstvo-ulja-crnog-kima/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=lekovito-dejstvo-ulja-crnog-kima https://badawi.rs/lekovito-dejstvo-ulja-crnog-kima/#respond Wed, 10 Jun 2020 06:36:37 +0000 https://badawi.rs/?p=19008 The post Lekovito dejstvo ulja crnog kima appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Crni kim ili crni kumin (lat. Nigella Sativa) je jedna od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. U drevnim civilizacijama korišćen je za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja.

Crni kim

Naučna istraživanja, započeta pre oko pola veka, dovela su do otkrića preko stotinu hemijskih sastojaka, ali i neverovatnih lekovitih osobina crnog kima.

Najpoznatiji proizvod crnog kima je ulje crnog kima koje se koristi u medicinske svrhe. Ovo ulje, zbog tehnološkog postupka dobijanja hladnim ceđenjem i kompleksnog hemijskog sastava, zadržava sve lekovite osobine samog semena.

Kao izuzetan imunomodulator, ulje crnog kumina pomaže pri lečenju ne samo onih bolesti koje nastaju kao posledica oslabljenog imunološkog sistema, već i onih kod kojih je uzrok preterana imunološka reakcija.

Od velikog broja aktivnih sastojaka, najdelotvorniji je nigelon, koji opušta mišiće i širi bronhije, te timohonon koji pojačava lučenje žuči, ublažava preveliku kiselost, smanjuje holesterol i pomaže kod probavnih problema. Dokazano je blagotvorno dejstvo crnog kima i na dermatološke probleme: ekcem, kožne gljivice, akne. Zbog svog kompleksnog sastava, ulje crnog kima pomaže kod lečenja gripa i povoljno deluje na zdravlje organizma u veoma širokom spektru.

Ulje crnog kima je naročito delotvorno kod:

 • alergija
 • astme i drugih respiratornih oboljenja
 • gripa i prehlade
 • hroničnih probavnih problema
 • ekcema, kožnih gljivica, akni
 • menstrualnih problema
 • nesanice
 • umora i depresije.

Savremene loše navike u ishrani, zagađena sredina i stres oslabljuju imunitet i dovode do bolesti kao što su: alergija, ekcem, psorijaza, bronhijalna astma i problemi sa debelim crevom. Dobar imunološki sistem uništava mnoge štetne mikrobe i bolesti se više ne javljaju. Upotreba hrane oplemenjene uljem crnog kima ili samog preparata ulja crnog kima kroz period od minimalno 2-6 meseci, kombinovana sa zdravim načinom života, uništava simptome bolesti i čak sasvim leči od bolesti.

Primena ulja crnog kima

Unutrašnja primena:

3×1 kafenu kašičicu ulja crnog kima popiti 10-15 minuta pre obroka. Ulje se može piti 3 meseca u kontinuitetu, te se pravi pauza od mesec dana.

Deca starija od 3 godine treba da piju pola kafene kašičice dva puta na dan, posle jela.

Spoljašnja primena:

Malu količinu ulja naneti na čistu i vlažnu kožu dva do tri puta na dan.

Inhalacija:

U pola litre vode dodati pola kafene kašičice ulja crnog kima, pa udisati paru 3-5 minuta. Inhalacija se može ponoviti više puta dnevno.

Ulje crnog kima se ne preporučuje deci pre navršene treće godine, osim po savetu lekara, trudnicama i dojiljama. Ulje je blago fototoksično, pa se ne treba izlagati sunčevoj svetlosti i/ili solarijumu u toku trajanja terapije.

Apoteke Galen Plus

Vladimira Nazora 6, Subotica
024 525 264

Prvomajska 10, Subotica
024 559 902

Jelene Čović 28, Subotica
066 80 17 500

Veliki put 203, Orom
024 223 440

The post Lekovito dejstvo ulja crnog kima appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/lekovito-dejstvo-ulja-crnog-kima/feed/ 0 19008
Kineski recepti za jačanje imuniteta https://badawi.rs/kineski-recepti-za-jacanje-imuniteta/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kineski-recepti-za-jacanje-imuniteta https://badawi.rs/kineski-recepti-za-jacanje-imuniteta/#respond Mon, 04 May 2020 07:13:13 +0000 https://badawi.rs/?p=18854 The post Kineski recepti za jačanje imuniteta appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>

Jačanje imuniteta na kineski način

Kad govorimo o tradicionalnoj kineskoj medicini (TKM), mi govorimo o korišćenju prirodnih metoda u svrhu balansiranja Ći energije. Ći energija je energija koja protiče kroz telo i daje život. Kako bi bili zdravi, Ći mora biti u balansu.

Kako balansirati Ći energiju?

U TKM balansiranje Ći energije se radi pomoću akupunkture, ventuza, Tuina masaže, Tai čia i ishrane. Posle 3500 godina, ove metode i dalje važe za održavanje zdravog života. Važan je balans emocija, fizičkog i energetskog dela, kao holistički pogled na čoveka. U TKM se ne leči bolest, već ceo čovek – njegovo telo, emocije i protok energije. Kad se pojavi bolest ili tegoba, znamo da je zbog negativnih emocija došlo do poremećaja protoka u Ći energiji u određenim meridijanima (energetskim kanalima). Jačanje imuniteta je tada važan faktor.

5 biljaka za jačanje imuniteta

Kad bih morala birati 5 najefikasnijih biljaka (koje se mogu naći u našim apotekama i prodavnicama zdrave hrane) koje se koriste u TKM za jačanje imuniteta to bi bile ove:

 1. Reiši gljiva
 2. Žen šen
 3. Đumbir
 4. Ehinacea
 5. Beli luk

Reiši, Ganoderma lucidum ili kako je u Kini nazivaju „Veliki zaštitnik“ se koristi u suzbijanju prehlada, povećava broj belih krvnih zrnaca, čisti organizam od bakterija i virusa, a takođe otklanja bolove u zglobovima i daje snagu. To je jedna od mojih omiljenih biljaka koju prepisujem mnogim svojim pacijentima.

Žen Šen je jak antioksidans, ublažava upale, spada u grupu adaptogenika – smanjuje stres i pojačava mentalnu aktivnost. Može se naći u obliku korena, čaja, praha i kapsula. Za njega, kao i za sve druge biljne preparate, savetujte se sa vašim terapeutom ili koristite kako je napisano u uputstvima za upotrebu.

Đumbir je vrlo poznat po ublažavanju upalnih procesa, otklanjanju mučnine, regulisanju nivoa masnoće i šećera u krvi i važan je sastojak u očuvanju kardiovaskularnog sistema. Takođe je neizostavan kod otklanjanja bolova u mišićima i kod sportista. Dovoljno je preventivno svakodnevno koristiti svež đumbir veličine zrna graška.

Ehinacea je biljka koja je rasprostranjena na ovim područjima. Obavezno savetujem da je koriste oni koji imaju alergije. U TKM se ehinacea preporučuje kao dodatak za jačanje imuniteta i to u vidu toplog čaja.

Beli luk je rasprostranjen u kuhinjama celog sveta, pa je tako i u kineskim receptima zastupljen u kombinaciji sa đumbirom. On ima puno minerala u sebi i njegovo terapeutsko dejstvo se samo blago menja termičkom obradom. Glavna svojstva su u vidu antioksidantna, protiv upalna i reguliše masnoću u krvi.

The post Kineski recepti za jačanje imuniteta appeared first on Badawi Poliklinika.

]]>
https://badawi.rs/kineski-recepti-za-jacanje-imuniteta/feed/ 0 18854