Ishrana u trudnoći

Buduća mama treba da vodi računa o sebi i svom detetu dok je još u stomaku. Ishrana je najvažniji preduslov zdravih navika i stila života. Ishrana u trudnoći treba da bude raznovrsna.

Dnevne kalorijske potrebe žene su 2000-2200 kalorija. Tokom trudnoće taj iznos treba povećati za 15 %, odnosno za 300- 500 kalorija na dan. Podrazumeva se da se one unose u zdravom obliku – kroz meso, voće i povrće. Uzimanje više kalorija nego što je potrebno ima za posledicu bol u krstima, nogama, proširene vene, zamor, a kao najteža komplikacija je povišen krvni pritisak.

Ishrana trudnica treba da obiluje mesom živine, junetinom i nemasnom svinjetinom. I riblje meso treba da bude na jelovniku, jer u njemu ima kalcijuma neophodnog za čvrste bebine kosti. Svaki dan je neophodan unos voća bogatog vitaminom C (narandže,  jagode, dinje…).

Trudnici je potrebno 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Namirnice bogate folnom kiselinom su: pahuljice, hleb, spanać, karfiol…
Izbegavajte hleb  od belog brašna, birajte peciva i testenine napravljene od celog zrna žitarica.

Šta ne treba jesti tokom trudnoće?

Hrana koja sadrži “prazne kalorije”: kolači, biskviti, slatkiši i grickalice treba svesti na minimum. Nedovoljno termički obrađeno meso može sadržati neke baketrije i viruse koji ne moraju nužno biti štetni za majku, ali mogu proći kroz placentalnu barijeru i inficirati bebu. Treba izbegavati i živa jaja koja mogu sadržati salmonelu.