Sezona je za kuvani kukuruz i vitamine iz kukuruza
Iskoristite kukuruz i vodu u kojoj ste kuvali!
Moje najomiljenije piće je čaj od kukuruzne svile. Ali ne sušene , već one sveže koju možete naći samo u sezoni. Kad kuvate kukuruz, nemojte ga sasvim oguliti. Ostavite 1-2 lista priljubljena uz klip kukuruza, i stavite svilu. Mlad kukuruz je dovoljno kuvati 30min. Posle toga Vam ostaje kukuruz za grickanje i čaj za piće. Ne bacajte tu vodu! Ne samo da je ukusna, nego je i jako zdrava.
- Zanimljivo je da 4 dl ovakvog čaja sadrži dovoljnu količinu vitamina C za jedan dan. Takođe sadrži beta karoten, riboflavin, selen i niacin,
- Jak je antioksidant,
- Poboljšava izgled i kvalitet kože,
- Povoljno deluje kod urinarnih infekcija, ali nije preporučljiv kod osoba sa bubrežnom insuficijencijom,
- Smanjuje bolove u zglobovima,
- Pomaže u smajenju holesterola i šećera i
- Smanjuje pritisak, pa nije preporučljiv osobama sa niskim pritiskom.
Zdravim osobama je preporučljivo da koriste čaj baš kako to priroda nalaže – u toku sezone. Oni oboleli od nekih bolesti mogu koristiti čaj tokom cele godine, ali van sezone, naravno samo sušenu kukuruznu svilu.
A kuvani kukuruz?
Osim što ga većina obožava, sadrži mnoge vitamine i minerale za očuvanje zdravlja sistema za varenje, i nervnog sistema. Takođe zbog visokog nivoa folne kiseline, preporučujem svim trudnicama da jedu kukuruz tokom leta.
Vodu od kuvanog kukuruza možete iskoristiti i kao bujon u koji ćete ubaciti neko povrće i napraviti prvoklasnu supicu.
Probajte!