Sezona je za kuvani kukuruz i vitamine iz kukuruza

Iskoristite kukuruz i vodu u kojoj ste kuvali!

Moje najomiljenije piće je čaj od kukuruzne svile. Ali ne sušene , već one sveže koju možete naći samo u sezoni. Kad kuvate kukuruz, nemojte ga sasvim oguliti. Ostavite 1-2 lista priljubljena uz klip kukuruza, i stavite svilu. Mlad kukuruz je dovoljno kuvati 30min. Posle toga Vam ostaje kukuruz za grickanje i čaj za piće. Ne bacajte tu vodu! Ne samo da je ukusna, nego je i jako zdrava.

  1. Zanimljivo je da 4 dl ovakvog čaja sadrži dovoljnu količinu vitamina C za jedan dan. Takođe sadrži beta karoten, riboflavin, selen i niacin,
  2. Jak je antioksidant,
  3. Poboljšava izgled i kvalitet kože,
  4. Povoljno deluje kod urinarnih infekcija, ali nije preporučljiv kod osoba sa bubrežnom insuficijencijom,
  5. Smanjuje bolove u zglobovima,
  6. Pomaže u smajenju holesterola i šećera i
  7. Smanjuje pritisak, pa nije preporučljiv osobama sa niskim pritiskom.

Zdravim osobama je preporučljivo da koriste čaj baš kako to priroda nalaže  – u toku sezone. Oni oboleli od nekih bolesti mogu koristiti čaj tokom cele godine, ali van sezone, naravno samo sušenu kukuruznu svilu.

A kuvani kukuruz?

Osim što ga većina obožava, sadrži mnoge vitamine i minerale za očuvanje zdravlja sistema za varenje, i nervnog sistema. Takođe zbog visokog nivoa folne kiseline, preporučujem svim trudnicama da jedu kukuruz tokom leta.

Vodu od kuvanog kukuruza možete iskoristiti i kao bujon u koji ćete ubaciti neko povrće i napraviti prvoklasnu supicu.

Probajte!