A külső hallójárat kb. 2,5 – 4 cm hosszúságú cső, testüreg, melynek a belső végét a dobhártya
zárja.

A hallójárat felépítése

A hallójárat külső két harmada porcos, a bőre faggyú- és izzadságmirigyeket és speciális mirigyeket tartalmaz amelyek a fülzsírt termelik. A hallójárat belső harmadának falai csontosak, bőre mirigyeket nem tartalmaz.
A hallojárat külső bemenetét szőrzet zárhatja el.
A külső hallójárat saját tisztító mechanizmussal rendelkezik. Az elszarusodó hám keratinrétege kifelé vándorol, és kisodródik a hallójáratból.

A gyulladás folyamata

A testmeleg üregben a kórokozók könnyen szaporodhatnak, ha táptalajhoz és vízhez jutnak.
Amennyiben a külső hallójáratba víz jut, és hosszabb ideig ott tartózkodik, feláztatja a bőr hámját. A testmeleg levált hám kedvező feltételeket teremt a kórokozók (baktériumok, gombák) elszaporodásához. A kórokozók legtöbbször a beteg öntisztogatási kísérletei által jutnak a hallójáratba. Az erős viszketés a beteget a fül vakargatására ösztönzi, ezáltal a hámréteg megsérülhet és a kórokozók a mélybe juthatnak.
A hallójárat bőre gyulladt állapotba kerül, vérbő és duzzadt lesz, a hallójárat lumenében hámlemezek , savó és genny található. Gyakran kelés is keletkezhet.
A beteg viszketésről, fájdalomról, füldugulásról, fülfolyásról panaszkodik.
Az ekzemás gyulladás egy különleges formája a hallójárat gyulladásnak, ilyenkor valamilyen
faktorral szembeni allergia áll fenn.

Hogyan kezeljük a betegséget?

kezelés elsősorban a képződött váladék és a levált hámréteg eltávolitásából áll. A hallójáratba gyógyszeres csíkot vezetünk, melyet többször cserélünk.
Kelés (furunculus) esetében antibiotikum adása is javallt.

A betegség megelőzése

  1. Az esetek túlnyomó többségében a helytelen tisztogatási szokások okozhatják a gyulladást, illetve a hallójáratba jutott szappanos vagy samponos víz . Ajánlatos felvilágosítani a beteget , hogy kerülendő a víz fülbe jutása.
  2. Kerülendő a fültisztító pálcika használata a hallójárat tisztítására.

dr Berkes Brigitta

ORL szakorvos