Life coaching – životnim veštinama do ključa života

U životu imamo dva izbora – ili će život trenirati nas ili ćemo mi trenirati život. Sve drugo što možemo reći pripada jednoj ili drugoj grupi. Ono što je dobra vest jeste da imamo izbor, svojom potpunom slobodnom voljom. Ali postoji i vest koja je na suprotnoj strani od one koja je dobra, i ona kaže da voljnim radnjama upravljamo 5%. Neko možda malo više ili manje. Iz navednog bih mogla dati zaključak da svi oni koji odluče da treniraju život, žive 100% svoj život, a oni koje život trenira žive 5% svoj život.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Zdravo - bolesni

Znam da je svako biće vredno da živi najbolji deo sebe 100%, svoje kvalitete i da od njih stvara svoj hram unutrašnjeg bogatstva.

Ipak, kada idem ulicom, kada sam u prodavnici, kod frizera…, oko sebe primećujem da je mnogo više onih koje život trenira. Nezadovoljni, ali  nezadovoljstvo (širok spektar emocija, ponekad potpuno suprotnih) ne mogu da prihvate niti da odbace. Žive u jednom ambivalentnom stanju, iz dana u dan. Lakše im je da nezadovoljstvo projektuju na druge ljude, videći u drugima da nisu dobri, vredni, kvalitetni. Na taj način im se čini da će ih tako manje boleti. Ali svo vreme vode teške ratove u sebi i sve više se iscrpljuju. U toj borbi život,  naravno,  sve više upravlja njima i „uzima svoj danak“.  Od zdrave osobe prelaze u stanje „zdravo – bolesnih“. Idu od lekara do lekara, tražeći neku dijagnozu da bi se pred sobom opravdali za stanje u kojem se nalaze. Međutim, svi medicinski rezultati odlični, a oni sve nezadovoljniji i „zdravo – bolesniji“. Naravno etiketiranje se nastavlja, sada ni lekari nisu dobri. I ništa nije dobro.

Ima li neželjenom stanju pomoći?

Moj odgovor je DA. U takvom stanju life coaching Vam može pomoći.

Life coaching Vas uči kako da poboljšate kvalitet života. Pomaže Vam da budete onakvi kakvi priželjkujete i zavređujete.

Izvesno je da savremeni način života stavlja čoveka u sve kompleksnije situacije, koje izazivaju  osećaj neizvesnosti. Neizvesnost je odlična podloga za stvaranje strahova, onih imaginarnih. A strah se najčešće javlja kada su ugrožene osnovne životne potrebe (hrana, posao, zarada, zdravlje), stavljajući u disbalans prvu čakru.

Pitanjima u life coachingu ka pravom putu

Life coach Vas pre svega, svojim pitanjima, usmerava da osvestite gde ste u sadašnjem trenutku. To je tačka od koje krećete (početak prave akcije). Zatim, pitanja coacha se nastavljaju i iz podsvesti „izvlačite“ šta Vas blokira i sprečava da živite stanje koje priželjkujete zavređujete u svom životu. Kada ste osvestili blokade, life coach Vam svojim znanjem i tehnikama pomaže kako da postignete željeno stanje. Pomaže Vam da od tačke A dođete do tačke B, usmereno i kvalitetno. Jer nije dovoljno čitati knjige sa savetima kako živeti i ponavljati afirmacije (koje ostaju u mentalnom nivou i samo se vrte bez efekta ili sa kratkotrajnim efektom). Jer, priznaćete, život je ipak mnogo vredniji da bi mu se „olako“ pristupilo.

Life coachingom sami kreirate svoje akcije

Life coachingom sami kreirate svoje akcije

Life coach zna način, jer je edukovan, kako da Vas usmeri da sami pravite svoje akcije i da napravite za sebe najbolji plan, kako da od tačke A dođete do tačke B. P

Life coaching pomaže:

  • da se bolje fokusirate na rad,
  • pruža podršku,
  • bodri Vas i ohrabruje da ne odustanete,
  • pomaže da budete aktivni,
  • motiviše Vas, i
  • uči Vas tehnike koje će Vam pomoći u dostizanju cilja.

Sve prethodno navedeno,  bez emotivnog uplitanja. Jer čovek često nesvesno od drugih očekuje da mu pomognu, na način da se poistovete sa njegovim emocijama (kako bi što duže izbegavao bol suočavanja sa sobom). Prijatelji i bliske osobe to često rade, jer saosećaju i dokazuju saosećanje tako što će potvrditi Vaše stanje (na način što postaju ogledalo Vaših emocija). Ali ste tada na dobrom putu da skrenete sa pravog puta. Otvarate se ka polju neizvesnosti i strahova. Ali life coaching će Vam pomoći da razmišljate „hladne glave“. Na kraju life coach kao i svaki prijatelj, zajedno sa Vama se raduje svakom Vašem uspehu.

Prevazilazite prepreke uz life coacha

Upravo su strahovi ti koji su osnova za sve životne prepreke.

Čim je nešto od primarnih životnih potreba (zdravlje, hrana, dom, novac) ugroženo, javlja se strah (disbalans prve čakre). Tada se naše telo sprema za dve radnje:

  1. da se bori – čovek ulazi u verbalni napad, da bi zaštitio svoju „teritoriju“, odnosno sebe i bliske osobe, pre svega porodicu, ili
  2. da beži – čovek se povlači u sebe, sve više se javlja osećaj krivice, srama, jer ne zna kako da se izbori sa strahom; povlači se iz javnosti, povređuje sebe boreći se sa mentalnom „nemani“ stvarajući emotivne blokade.

U takvom stanju čovek je u fazi kada sve više gubi sebe i okolnosti počinju njime upravljati, umesto da on upravlja okolnostima i daje im pečat svojim kvalitetima i vrednostima. Ali uz life coacha lakše prevazilazite prepreke i velikim delom ih obilazite.

Želim ponoviti da uz pomoć life coacha usmereno idete ka svome cilju. Šta znači usmereno? Obzirom na mnoštvo dezinformacija koje su nam sada dostupne (kao i informacije), life coach je edukovan da Vas vodi povezujući znanja iz razlih oblasti nauke (psihoterapija, savetovanje i srodne oblasti).

Life coaching - važno je slušati

Informacije su nam sve više dostupne ali i dezinformacije, upravo kada je u pitanju čovekov život i njegovne osnovne životne potrebe. U sve veći disbalans nas vode dezinformacije o kvalitetu hrane (ovo je zdravo, ono nije, ovo je puno otrova, ni ono što se priča da je zdravi više nije, …), zatim okolnosti vezane za posao, zaradu, informacije o odnosima sa ljudima. Sve zajedno dovodi do sumnji, emotivnog zatvaranja, strahova, a zatim i do zdravstvenih problema. Shodno tome, često čujem: „Što smo informisaniji, sve smo bolesniji“. Rekla bih da nije problem u informacijama, već dezinformacijama. Dezinformacije nas vode u neželjena stanja, jer prihvatamo sve što nam do oka i uha dođe, a nismo filtrirali, već prihvatili (bez racionalnog razmišljanja, samo emotivno).

Definicija life coachinga

Po definiciji ICF (Internacionalne Coaching Federacije) coaching je „profesionalni odnos koji omogućuje ljudima i organizacijama da postignu izvanredne rezultate u svojim životima, karijeri, biznisu, da poboljšaju produktivnost i kvalitet života).

Većina coacheva se opredeljuje za nekoliko oblasti, baš kao što je to u medicini, ekonomiji, i drugim oblastima nauke.

Šta life coaching nije?

Life coaching nije psihoterapija, savetovanje, mentorstvo. Jer ne radi na dubljim problemima ličnosti klijenta, gde je potrebna kompleksna edukacija stručnjaka sa poznavanjem psihopatologije. U coachingu se ne traže navedena znanja, Ipak, ta znanja su za life coacha poželjna kako bi mogli da prepoznaju psihopatološke pojave. Na taj način da predlože klijentu psihoterapijski ili savetnički tretman.

Ali u aktivnostima life coachinga ima elemenata iz prethodno navedenih oblasti, jer su prepoznati kao veoma korisni u coachingu.

Svrha life coachinga

Svrha life coachinga jeste da Vam pomogne da oživite u sebi ono što već posedujete, a to je dobar čovek (srećan, zadovoljan, uspešan, zdrav). Tada imate ključ za svaki segment svoga života.