Šta je neuropatija?

Neuropatija je stanje koje se odnosi na oštećenje ili disfunkciju perifernih živaca. Ovo oštećenje može uzrokovati različite simptome, uključujući bol, trnce, utrnulost, slabost mišića i gubitak osećaja.

  1. Periferna neuropatija: uzrokovana dijabetesom, alkoholizmom, infekcijama, povredama ili toksičnim efektima lekova.
  2. Autonomna neuropatija: Simptomi uključuju promene u brzini otkucaja srca, probavne smetnje, probleme s mokrenjem i poremećaj termoregulacije.
  3. Motorna neuropatija: Ova vrsta neuropatije utiče na živce koji kontroliraju mišiće, što može rezultirati slabostima mišića, gubitkom kontrole nad pokretima i grčevima.
  4. Senzorna neuropatija: Ovaj tip neuropatije utiče na živce koji prenose osetljivost na bol, dodir i temperaturu. Simptomi uključuju trnce, utrnulost i bol.
  5. Mononeuropatija: Ovo je oštećenje pojedinačnog živca, što može rezultirati simptomima u određenom području tela, poput slabosti mišića ili gubitka osećaja u ruci ili nozi.
  6. Polineuropatija: Ovo je oštećenje više živaca i obično je simetrično raspoređeno duž udova. Može biti uzrokovano različitim stanjima poput dijabetesa, alkoholizma ili nasljednih faktora.

U nekim slučajevima, neuropatija može biti progresivna i dugotrajna, dok se u drugima može potpuno izlečiti. Važno je rano početi prirodno lečenje neuropatije kako bi se smanjile moguće komplikacije i poboljšao kvalitet života.

Vrlo važnu ulogu u lečenju ima akupunktura i posebna ishrana.

Javite se dr Katarini Badawi za konsultaciju, tretmane i savete u ishrani.