Put do sreće

Sreća postoji kao reč, osećaj ili nešto drugo. Svi sreću želimo i sebi i onima koje volimo, bar tako mislimo. Ali kada analiziramo kako smo proveli dan, često shvatimo da je bilo svega samo ne sreće onakve kakvu bi želeli. Ili ne u meri u kojoj sreću želimo. A zašto je tako?

Da bismo sreću živeli moramo spoznati i osvestiti šta je sreća za nas. Sve dok je ne osvestimo, ona će biti zatvorena u podrumima naše svesti, podsvesti. Sve do nesvesnog u nama. Možemo je doživeti kao trenutak, ili malo duže. A onda se vraćamo na nivo u kojem je osećaj sreće skriven iza svih mogućih problema i briga kojima se ogrćemo.

Često nam nije dovoljno da “nosimo”  svoje brige i probleme, već ih uzmemo i od drugih ljudi (misleći da ćemo im na taj način pomoći). I tada stereotipi počnu vladati nad nama. Za stereotipe postoji bezbroj primera. Navešću samo jedan: ako pada kiša, nezadovoljni smo jer pada kiša. Često primetimo da su i mnogi oko nas tada nezadovoljni. A stereotipi u nama govore: “Uh, dobro je. I mojoj okolni smeta ova kiša”. Da li se prepoznaje?  Kako se osećate?  Šta možemo učiniti za sebe (a time i za sve ljude oko nas),  kada nam zasmeta bilo šta? Možemo sa radošću reći: “Ja sam dobro…odlično se osećam!”

I tada zdrava, pozitivna energija sve više raste. Preplavljuje naše telo i širi se oko nas. Takvim našim osećajem će svaka negativna energija biti rasplinuta.  Biće transformisana u pozitivnu,  životnu energiju. Energiju koja spaja sve ljude i vodi ka sreći.

Life Coaching  predstavlja proces vrhunske komunikacije između Vas i Vašeg Life Coacha (trenera životnih veština), kojim dolazite do onoga što želite da budete i što želite da ostvarite. Da dođete do onoga što Vas čini srećnim.

Pitanja koja Life Coach može da Vam postavi na putu pronalaženja sreće

Predlažem Vam da u potrazi za srećom odgovorite na sledeća pitanja:

  1. Kakvom se energijom “ogrćete” od momenta kada se probudite? Energija s kojom ujutro ustajemo, oblikuje ceo naš dan.
  2. Šta je to što bi Vas u toku dana obradovalo? To je važno pitanje koje sebi treba da postavite svako jutro, jer se tada fokusirate na sitne radosti. A one i jesu put do sreće. Sitne radosti nas drže na visokoj frekvenciji, onoj koja u naš život privlači sreću kakvu želimo.
  3. Koliko ste zahvalni za ono što već imate? Biti zahvalan za sve što imate daje snažan osećaj da ste dobro, da ste stabilni u svom biću. A to znači da ste sposobni da upravljate sobom i svojim životom.
  4. Šta je to što u sadašnjem trenutku želite da Vas učini srećnim? To pitanje Vas fokusira na ono što može da Vas učini srećnim već danas.
  5. Koji je najjednostavniji način da dođete do toga? Postavljanjem navedenog pitanja, već ste na putu osvešćivanja samog plana kako da postignete ono što Vas čini srećnim.
  6. Šta ako to dobijem? Izuzetno važno pitanje na koje treba dati iskren odgovor. Često sami sebe sabotiramo i smatramo da nešto nismo zaslužili. Vizualizujte sebe u situaciji da ste dobili ono što mislite da će Vas učiniti srećnim. Obratite pažnju na telo, ono će svakim nelagodnim osećajem potvrditi da negde u dubini blokirate sve svoje zasluge i pravo na sreću. Otpustite te osećaje. Pre svega im dozvolite da prođu kroz Vas.

Life Coaching svojim alatima može podstaći ostvarenje svega onoga što želite biti i imati. Jedan od alata su i meditacije.

Meditacija za srećan dan

Udobno se smestite. Nekoliko puta lagano, ali duboko udahnite i izdahnite. Sada oživite osećaj da kroz Vas prolazi reka i odnosi sve blokade i sabotere u Vama, one koji dolaze iz kolektiva (porodice, grada, države, sveta). One koji stoje  na putu Vaše sreće. Oživljavajte taj osećaj sve dok u telu ne osetite potpunu lakoću.

To je znak da su sve blokade i saboteri izašli iz Vas, koliko god je moguće u tom trenutku. Osetićete potpuni mir, opuštenost tela. Kao da odjednom kroz Vas prolazi mirna, bistra reka. Ta reka je Vaša sreća, koja čeka da je danas prepoznate. Prepustite se toj reci i budite u njoj nekoliko trenutaka. Dajte toj reci sreće ime, opišite je u potpunosti, dajte joj boju i oblik. Budite u njoj koliko god Vam prija. Zapamtite taj osećaj prepuštanja i prenesite ga u dan koji je ispred Vas. Dišite sa tim osećajem.

A onda ponovo nekoliko puta lagano, ali duboko, udahnite i izdahnite. Polako otvorite oči. Sada Vam preostaje samo da živite svoj srećan dan kojem ste se prepustili! Pišite nam svoja iskustva. Širite svoju sreću deleći je sa nama!