Dečija koža je tanja i osetljivija od kože odraslih, brže reaguje na takozvane spoljne agresore, pa su joj potrebne veća nega i zaštita.

To je posebno značajno zbog pojave atopijskog dermatitisa ili ekcema kod dece, u detinjstvu. Na sreću, ovo oboljenje nije zarazno, ali je vrlo uznemirujuće, neretko bolno, a simptomi ako se ne tretiraju pravilno, mogu da muče naše mališane i više od tri meseca.

Uticaj genetike i sredine

Genetska osnova ljudi se nije mogla značajnije izmeniti za nekoliko decenija, pa se naglašava značaj faktora sredine u patogenezi dečijeg ekcema.

Najčešće se javlja u prvoj godini života, obično posle trećeg meseca kao crvenilo i ljuspanje kože praćeno svrabom, prvo na obrazima, sa spoljne strane podlaktica, potkolenica i šakama.

Promene mogu biti praćene stvaranjem erozija (rana) koje vlaže, pa dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama. To oteževa kliničku sliku i zahteva intenzivniju terapiju. U toku detinjstva ekcem može da zahvati veliku površinu kože, čak i sto odsto, to je eritrodermija i zahteva bolničko lečenje.

Genetika i ekcem

Genetika je presudna kod ekcema kod dece. Identifikovano je više gena koji su odgovorni za pojavu dečijeg ekcema. Reč je o većem broju gena, a ako oba roditelja imaju neku atopijsku bolest, rizik raste.

Kako utiču faktori spoljne sredine?

Kompleksno međudejstvo gena i životne sredine uslovljava individualne simptome: pojedini mališani imaju blag ekcem (lako reaguje na terapiju i povlači se do druge ili treće godine života), dok nekima rani ekcem kod dece zahvata velike površine kože, što dovodi do teškog stanja i za obolelog i njegovu porodicu.

Hrana

Ishrana takođe utiče na ekcem kod dece. Dojenje je veoma pozitivno za ravoj deteta, a ostalu hranu treba polako uvoditi (sa navršena četiri meseca). Majkama dojiljama se savetuje uravnotežena ishrana.

Lečenje

Osnovna terapija je nega tipično suve kože. Primenjuju se neutralni emolijentni kremovi koji hidriraju, omekšavaju kožu i sprečavaju prodor potencijalno iritirajućih agenasa, mikroorganizama i alergena.

U akutnim fazama bolesti primenjuje se kupanje uljanim kupkama. Zone zahvaćene zapaljenskom reakcijom tretiraju se sredstvima za suzbijanje inflamacije, lokalnim kortikosteroidima, a kasnije se uvode lokalni kalcineurinski inhibitori. Ako postoji sekundarna bakterijska infekcija, prvo se ona sanira lokalnom i opštom antibiotskom terapijom.

Šta još može da pomogne?

Uz pravilnu primenu terapije, to je pravilan režim života i ponašanja.

Apoteke Galen Plus

Vladimira Nazora 6,Subotica
024 525 264

Prvomajska 10, Subotica
024 559 902

 

Jelene Čović 28, Subotica
066 80 17 500

Veliki put 203, Orom
024 223 440