Kako prepoznati znake gripa i kako ga sprečiti?

Zimi, zbog dužeg boravka u zatvorenim prostorima, postoji veća mogućnost za razvijanje infekcija. Infekcija ili zaraza podrazumeva prodor mikroogranizama (bakterija i virusa ) u telo. Telo se svojih prirodnim odbrambenim mehanizmom svakodnevno bori protiv mikroorganizama.

Kada nastaje bolest?

Bolest nastaje kad odbrambeni mehanizam ne odradi svoju ulogu, tj. kad ne uništi bakterije i viruse koji su ušli u telo.  To se dešava iz dva razloga:
  1. Odbrambeni mehanizam, popularno zvani IMUNITET, je oslabljen i
  2. Ulaz mikroorganizama (bakterija i virusa) je prevelik.

Šta je razlika između prehlade i gripa?

U oba slučaja pacijent se žali na curenje nosa, kašalj, bol ili grebanje u grlu, kašalj, malksalost, umor, ponekad praćeno temperaturom. Pacijent se može žaliti na jedan od simptoma ili na sve. RAZLIKA je u tome što je virus gripa izaziva jaču, dramatičnu sliku. Virus gripa obara s nogu. Kod obične prehlade vi i dalje možete vršiti svakodnevne aktivnosti. Ako se osećate previše slabi za bi ustali iz kreveta i započeli dan, vreme je da posetite lekara.

Pregled kod lekara

Zakažite pregled kod lekara kako ne bi ste čekali svoj red u punoj čekaonici. Čekaonice u ambulantama su mesto gde se svakako možete dodatno zaraziti.

Lekar će popričati sa Vama, pregledati grlo, uho, poslušati pluća i za tačnu dijagnozu uraditi krvnu analizu. Zatim slede lekovi i saveti lekara.

Preventiva – kako sprečiti prehladu i grip

Najbitnija informacija iz ovog bloga je kako sprečiti grip!

Ojačajte Vaš imunitet i unosite u sebe ono što će prirodno uništiti viruse.

Jačanje imuniteta

Ako bih izdvojila samo dva ’leka’ to bi bili:

  1. Vitamin C: dobro poznati, s pravom najpopularniji vitamin. Unosite ga u velikim dozama. Ne možete se predozirati jer je vitamin C hidrosulubilan tj. otapa se u vodi i višak se izbaci putem mokrenja.
  2. Srebrna voda: hiljadama godina poznato, koloidno srebro uništava bakterije i viruse. Sad se srebrna voda može naći u svim apotekama. Koristi se na način koji odredi lekar ili farmaceut.

Zdrava ishrana – dalja preventiva

Iako se na sve strane priča o zdravoj ishrani, ponovo je moramo spomenuti.

  • Bakterije i virusi napadaju kiseo organizam, a kiselost zavisi od hrane koju unosimo. Iz TOG razloga je vrlo bitno šta jedemo. Šećer i belo brašno najviše zakišeljavaju organizam. Limun i lubenica najviše alkalizuju organizam. Dakle, jedan limun dnevno će biti dovoljan za održavanje dobre pH vrednosti krvi.
  • Za jačanje imuniteta: aloja, noni, aronija, kopriva, zeleni ječam i zeleno žito, ulje crnog kima, ulje divljeg origana, med, propolis, prepeličija jaja… Za lekovite recepte za decu i odrasle pogledajte moje knjige Hrana i Hrana II.
  • Izbegavaljte zatvorene prostore i javni transport. Iako morate putovati autobusom, krenite ranije i izadjite jednu stanicu ranije da bi ste prošetali na čistom vazduhu. Posle posla ili škole, idite u šetnje ili se bavite nekim sportom u prirodi.

Da li se treba bojati prehlade?

DA – ako ne brinete o sebi.
NE – ako ste preduzeli mere predostrožnosti.

Ako imate dileme ili se želite pregledati, uvek smo Vam na raspolaganju – lekari iz Poliklinike Badawi.