Holistički pristup lečenju: šta to znači?

Holistički pristup lečenju znači da se telo bolesnika, njegov duh i duša posmatraju kao jedna Celina, koja treba da živi u harmoniji sa svojom psihosocijalnom okolinom.

Pri holističkom lečenju koriste se metode u čijim centrima se nalazi bolesnik i te metode se baziraju na pokretanju sposobnosti samolečenja!

Čir želuca

Mnogi su uočili da veliki broj bolesti posledice su psihičkog stanja. Svima je poznato da čir želudca nastaje zbog oštećenja sluzokože jednjaka ili samog želudca. Ali ta oštećenja su verovatnija kod osoba koja su izložena stalnom stresu, nervozi i psihičkom pritisku.  U terapiju se uklapa Reiki, jer pored toga što pomaže revitalizaciji sluzokože, isceljenju ulkusa, deluje i na mentalno stanje bolesnika – svet će biti podnošljiviji i bolest će nestati zauvek.

Rad tiroidne žlezde

Rad tiroidnih žlezda ima uticaja na disanje, povezan je sa svim fazama našeg življenja, voljom za životom. Umanjen rad ovih žlezda (hipotiroida) ukazuje na osobu koja se oseća gubitašem, koji smatra da je on beznadežan slučaj. Nepovoljan rad tiroidne žlezde često je popraćen gojaznošću, pa  se bolesnik nalazi u začaranom krugu: u bolesniku se pojačava negativna slika o sebi, to pospešuje njegovu bolest. Pored alopatske terapije, Reiki, kao holistička terapijska metoda pomaže i telu i duhu da bude ponovo zdrava celina i tiroidna žlezda će ponovo uravneteženo raditi.

Ekcem kože

Ekcem kože popraćen je svrabežom, crvenilom kože, upalom. Često je posledica neke alergije. Leči se raznim mastima, nekad sa kortekosteroidima. Često je uzrok ekcema u psihi: možda smo nezadovoljni sa svojim izgledom, vrtimo se u krug oko nekih misli, koje nismo u stanju da otpustimo – i na kraju se pojavljuje ekcem. U lečenju ekcema vrlo dobro se uparuje alopatsko lečenje i Reiki tretman: povećava pozitivne efekte lekova i leči disharmoniju duha. Lečenje ekcema je lep primer da Reiki leči i disharmoniju (bolest) i uzrok disharmonije.

Da li je kod svake bolesti potrebno lečiti i duh i telo?

Da, kod svih bolesti je uvek potreban holistički pristup lečenju! Čak i takva banalna stvar, kao što je mala posekotina i to može biti posledica psihičkog stanja. Kao primer uvek navodimo sledeću priču: nedjelja pre podne, domaćica kuva ručak. Ostali članovi porodice bezbrižno uživaju: igraju se, gledaju tv ili igrice na mobilnom. Niko od njih se ne seti  da neko radi, da bi njima bilo dobro, da neko za njih tada kuva nedeljni ručak. Ne mare za njen trud, svi zaborave na nju. I onda pažnja popusti, nož malo se pomeri i eto – posekotina, krv, jauk i svi trče da joj pomognu: stigla je u centar pažnje!

Zahvaljujući holističkom pristupu sve više bolesti  je okarakterisano kao psihosomatske bolesti. U njihovoj terapiji poželjno je  uključiti i holistički pristup lečenju i isceljenje Reikijem.

Dođite u Holističku ordinaciju Poliklinike Badawi da zajedno sa stručnim timom poliklinike, sa psiholozima, hipnoterapeutima i sa majstorima Reikija krenete na put ozdravljenja.