Jedinstveni i savršeni kao dijamant

Ponekad ili više nego ponekad  (od kada sam krenula u lični razvoj), “uhvatim” sebe kako glasnije čujem ljude dok govore. Govore onako u prolazu, spontano, potpuno nesvesni reči koje izgovaraju. Kada bi mesec dana snimali svakodnevno sebe, a onda slušali šta govore i koje reči najčešće upotrebljavaju, mogli bi zaključiti da je snimak trajao samo jedn dan.  Pokušajte i proverite! U tim snimcima bi se najviše čule razne kritike na račun sebe ili drugih, na račun teških okolnosti, lošeg TV programa (koji ipak stalno gledaju), lažnih obećanja “velikih ljudi” . Ti ljudi su “veliki”  jer im oni stalno daju značaj i energiju. I naravno “veliki” postaju sve veći, a oni koji pričaju (u krugovima u kojima se najviše čuju) postaju  sve manji i manji. Skloni su snažno kritikovati i one koji se raduju, koji znaju šta hoće a šta neće i umeju reći “da” i “ne” kada treba, itd.

Da li ste se prepoznali u ovoj priči? Ako se niste prepoznali uprethodnom tekstu, reći ću Vam bravo!Mada, i ako ste se prepoznali, ponovo ću reći bravo! Znači da u sebi čujete tihi glas svog jedinstvenog savršenog bića, baš kao što je saršen dijamant, koje vapi za tim da ga čujete, da ga slušate i da ga živite!

Tačka Vašeg “Ja”

Neka ovaj trenutak bude tačka od koje ćete krenuti u svoj novi život, svoj dijamant!

Odgovorite na sledeća pitanja, ali budite iskreni prema sebi:

 1. Koliko puta na dan pomislite na sebe, a da to nije samo “slučajno” kada Vas nešto zaboli?
 2. Koliko puta na dan pitate sebe kako se oseća i zašto se tako osećate, čak i ako se odlično osećate?
 3. Šta možete promeniti kod sebe  da biste se osećali odlično?
 4. Da li ste u toku dana više tužni ili srećni?
 5. Kakve misli prevladavaju  u Vaših 24h, sledećih 24h, sledećih 24h … ?
 6. Koliko ste svesni svojih mislii osećanja (a misli su uvek povezane sa osećanjima)?
 7. Možete li učiniti  nešto da Vaše misli budu lake, a Vi tiho lepršavi, svesni svoje jedinstvenosti?

Predlažem Vam da uradite (i nastavite da radite) meditaciju,  koju sam u trenutku dok sam pisala ovaj tekst osmislila, tačnije – sama je krenula iz mene.

Meditacija koja Vas vodi do savršenog Ja (svoje jedinstvenosti)

 1. Sedite na tiho, udobno mesto i zatvorite oči. Nekoliko puta duboko  udahnite i izdahnite. Ne brinite ako Vas preplave neprijatne misli i emocije. Pustite da ih energetska reka nosi.  Usmerite se na jedan deo svoga tela, koji Vam prvi padne na pamet. Sve vreme držite fokus na tom mestu.
 2. Sada pitajte sebe: “Ko sam Ja?”
 3. Obratite pažnju na svoje disanje. Ako se ubrzava ponovo počnite svesno da dišete  (duboko ali nežno udišite i izdišite), sve dok se ne umirite, a disanje postane smireno i ritmično.
 4. Ponovo pitajte sebe: “Ko sam ja?”

Pitanje ponavljajte sve dok se u nekom trenutku ne pojave slike jedne ili više Vaših vrlina. Dopustite im da se pojave i one će doći.

 1. Sada svoj fokus sa tela prenesite na slike svojih vrlina, i budite nekoliko minuta u njima.  Samo na trenutak obratite pažnju na disanje, a zatim se vratite na svoje vrline.
 2. Nakon toga recite: “Jedinstven/a sam i savršen/a!”

Osetite snagu tih reči i nastavite da dišete duboko i nežno.

Dozvolite da reči: “Jedinstven/a sam i savršen/a” preplave Vaše telo. I držite taj momenat onoliko koliko Vam prija.

 1. Nakon toga počnite uobičajeno disati i polako otvorite oči. Pogledajte sve oko sebe, sve što Vas okružuje.
 2. Doživite taj trenutak svoje savršenosti i jedinstva u sadašnjem trenutku i krenite u novi dan!

Savet: ako Vas u toku dana povremeno obuzmu neprijatne misli, stari obrasci, ponavljajte u sebi ili naglas: “Jedinstven/a sam i savršen/a!”. Oživite sebe u tom trenutku kao jedinstveno i savršeno biće, koje je tako jedinstveno potrebno ovom svetu. Šta znači biti jedinstven? Znači biti ono što jesmo, sa svim svojim vrlinama, talentima, sposobnostima, svim onim što jesmo i radimo iz ljubavi. Sve ono što jesmo, a nije ljubav, nismo mi.

Kada oživimo sebe

Kada oživimo sebe kao jedinstveno i savešeno biće, potrebno takvo ovom svetu, nećemo činiti ništa što će povrediti ovaj svet. Uvek ćemo sebe usavršavati i brusiti, baš kao dijamant, da bi bili bolji pre svega sebi, a onda i celom svetu. A za to brušenje imamo ceo svoj dragoceni život.

Predlažem da radite meditaciju mesec dana i pratite promene u sebi i oko sebe. Pišite dnevnik promena.

Pišite nam i podelite sa nama svoje iskustvo. Ukoliko niste sigurni da možete sami načiniti promene ka svom savršenom Ja, dođite u Holističku ordinaciju Polikinike Badawi. OLI life coaching i energetske vežbe će Vam pomoći da postanete bolji sebi, a onda ćete Vi sami popravljati svet svojim jedinstvom i autentičnošću.

Jedinstveni i savršeni kao dijamant, ostavljamo posle sebe ono što svetu treba. A ostvaiti nešto posle sebe, je potreba svakog čoveka.