Nazad na Blog
Kineski recepti za jačanje imuniteta

Jačanje imuniteta na kineski način

Kad govorimo o tradicionalnoj kineskoj medicini (TKM), mi govorimo o korišćenju prirodnih metoda u svrhu balansiranja Ći energije. Ći energija je energija koja protiče kroz telo i daje život. Kako bi bili zdravi, Ći mora biti u balansu.

Kako balansirati Ći energiju?

U TKM balansiranje Ći energije se radi pomoću akupunkture, ventuza, Tuina masaže, Tai čia i ishrane. Posle 3500 godina, ove metode i dalje važe za održavanje zdravog života. Važan je balans emocija, fizičkog i energetskog dela, kao holistički pogled na čoveka. U TKM se ne leči bolest, već ceo čovek – njegovo telo, emocije i protok energije. Kad se pojavi bolest ili tegoba, znamo da je zbog negativnih emocija došlo do poremećaja protoka u Ći energiji u određenim meridijanima (energetskim kanalima). Jačanje imuniteta je tada važan faktor.

5 biljaka za jačanje imuniteta

Kad bih morala birati 5 najefikasnijih biljaka (koje se mogu naći u našim apotekama i prodavnicama zdrave hrane) koje se koriste u TKM za jačanje imuniteta to bi bile ove:

  1. Reiši gljiva
  2. Žen šen
  3. Đumbir
  4. Ehinacea
  5. Beli luk

Reiši, Ganoderma lucidum ili kako je u Kini nazivaju „Veliki zaštitnik“ se koristi u suzbijanju prehlada, povećava broj belih krvnih zrnaca, čisti organizam od bakterija i virusa, a takođe otklanja bolove u zglobovima i daje snagu. To je jedna od mojih omiljenih biljaka koju prepisujem mnogim svojim pacijentima.

Žen Šen je jak antioksidans, ublažava upale, spada u grupu adaptogenika – smanjuje stres i pojačava mentalnu aktivnost. Može se naći u obliku korena, čaja, praha i kapsula. Za njega, kao i za sve druge biljne preparate, savetujte se sa vašim terapeutom ili koristite kako je napisano u uputstvima za upotrebu.

Đumbir je vrlo poznat po ublažavanju upalnih procesa, otklanjanju mučnine, regulisanju nivoa masnoće i šećera u krvi i važan je sastojak u očuvanju kardiovaskularnog sistema. Takođe je neizostavan kod otklanjanja bolova u mišićima i kod sportista. Dovoljno je preventivno svakodnevno koristiti svež đumbir veličine zrna graška.

Ehinacea je biljka koja je rasprostranjena na ovim područjima. Obavezno savetujem da je koriste oni koji imaju alergije. U TKM se ehinacea preporučuje kao dodatak za jačanje imuniteta i to u vidu toplog čaja.

Beli luk je rasprostranjen u kuhinjama celog sveta, pa je tako i u kineskim receptima zastupljen u kombinaciji sa đumbirom. On ima puno minerala u sebi i njegovo terapeutsko dejstvo se samo blago menja termičkom obradom. Glavna svojstva su u vidu antioksidantna, protiv upalna i reguliše masnoću u krvi.

Podeli ovu objavu

Nazad na Blog