Nazad na Blog
Kurje oko – uzroci, simptomi i lečenje

Kurje oko može da nastane na bilo kom delu stopala koje trpi pritisak, ali je zbog anatomskih karakteristika, najčešća pojava kurjeg oka na tabanima i u predelima oko prstiju. Clavex preparat efikasno uklanja kurje oči, bradavice, žuljeve ili hiperkeratoze.

Naša stopala pod pritiskom

S obzirom na to su stopala deo našeg tela koje trpi najveći teret, ona zahtevaju posebnu negu. Zbog delikatne prirode ove regije i konstantog pritiska koji savremen život nameće, obuće koja je anatomski nelagodna, stopala su sklona tome da obole od raznih deformiteta i bolesti kože.

Kako je koža na stopalima, kao i na šakama, najdeblja na našem telu, ukoliko se ne neguje na odgovarajući način, može da postane suva, hrapava i zadebljana, pa da se na njoj pojave razni žuljevi. Bez adekvatne nege je takva koža sklona razvoju bolnih procesa, u koje spada i kurje oko.

Preveliko opterećenje na stopala često je posledica ubrzanog, savremenog tempa života, a jedan od razloga je i prekomerna telesna težina. Kurje oko može da nastane na bilo kom delu stopala koje trpi pritisak, ali je zbog anatomskih karakteristika, najčešća pojava kurjeg oka na tabanima i u predelima oko prstiju.

Clavex rešenje za kurje oči

Poručite Clavex

Rešite svoj problem sa kurjim očima odmah!

Najpopularniji preparat za lečenje bradavica i kurjih očiju je sada na nekoliko klikova od Vas.

Kako nastaje kurje oko?

Kurje oko (clavus) je zadebljanje kože koje najčešće nastaje na koži stopala između malog i domalog prsta, usled nepravilne statike, sa tvrdim središtem koje liči na oko vuka, pa otuda i naziv. Površinski sloj kože se zadebljava i utiskuje poput trna u dublje slojeve kože, te deluje poput stranog tela.

Sredina ovog procesa može da izazove bolnost i da dodatno pogorša statiku promena na stopalu i da pogorša sam proces nastanka i javljanja novog kurjeg oka. Kurje oko je bolno na pritisak obuće. U najvećem broju slučajeva Clavus nastaje na mestu pritiska kosti na kožu i obično kao posledica nošenja tesne obuće. Zato se najčešće javlja na prstima, peti i tabanu.

Odgovor na pitanje kako nastaje kurje oko direktno je povezan sa različitim faktorima, od nošenja neudobne i tesne obuće, preko znojenja nogu, pa sve do urođenih i stečenih deformiteta stopala.

Šta uzrokuje kurje oko?

Kada je u pitanju kurje oko uzrok nastanka ove neprijatne pojave na stopalima treba tražiti u brojnim situacijama. Ako imamo u vidu da se odgovor na pitanje kako se javlja kurje oko nalazi u pritisku koji stopala trpi, usled nepravilne statike stopala, ovo su neki od uzorka pojave kurjeg oka:

  • ako je obuća neudobna, tesna ili uska pa se koža stopala neprestano trlja o rubove cipela i proizvodi neprijatno trenje;
  • ako dugo stojite u jednom mestu ili nosite potpetice, usled čega se pritisak stvara na samo jedan, određeni deo stopala koji biva najviše pogođen nepravilnom statikom;
  • postoje neki ljudi koji su skloniji razvitku kurjeg oka, kako zbog genetskih predispozicija koje podrazumevaju viši luk stopala koji stvara povećani pritisak na nožne prste, tako i zbog nepravilnog hoda zbog urođenih ili nastalih deformiteta;
  • ako svirate neki instrument ili učestalo radite poslove koji zahtevaju korišćenje ruku, kurje oko može da nastane i na dlanovima;
  • ako nosite cipele bez čarape, jer se u tom slučaju povećava trenje između cipela i stopala, pa se stvara okidač za nepravilnu statiku koja se samo pogoršava i stvara kurje oko na stopalima;
  • ukoliko patite od dijabetesa, pri čemu je cirkulacija stopala oteža i postoji veći rizik od nastanka kurjih očiju stopala.

Kurje oko se najčešće javlja na mestima oslonca, odnosno na tabanu prema prstuma, najčešće na petom prstu, a može da se javi i na peti. Kurje oko na samom stopalu je veoma tvrdo i bolno, dok na bočnoj strani prsta ima blažu formu i mnogo je mekše.

Clavus (kurje oko) predstavlja izmenjeni, modifikovani žulj, čiju sredinu zauzima okrugla rozasta tvorevina u obliku čepa, opkoljenog uskim prstenom. Ta sredina kurjeg oka, siva i zrnasta, veličine je sočiva i zajedno sa prstenastom lamelom na periferiji daje izgled vučjeg oka. Pored toga, kurje oko je osetljivo na dodir i izaziva bolove prilikom promene vremena.

Kako ukloniti kurje oko, bradavice i žuljeve

Clavex preparat efikasno uklanja kurje oči, bradavice, žuljeve ili hiperkeratoze.

Mlakom vodom i neutralnim sapunom oprati područje gde se nalazi kurje oko, bradavica ili hiperkeratoza, a nakon toga to područje, okolnu površinu kože temeljno osušiti. Na kurje oko, bradavicu ili hiperkeratozu Clavex naneti 2-3 puta uzastopno, pri čemu uvek sačekati da se prethodno naneta količina preparata potpuno osuši.

Prilikom upotrebe Clavex koristiti higijenske štapiće!

Clavex primenjivati dva do tri puta dnevno.

Kurje oči se uz disciplinovan tretmani uz pridržavanje ovog uputstva uklanjaju najkasnije za tri dana, a sa uklanjanjem bradavica, većih žuljeva i hiperkeratoza treba biti nešto uporniji jer je u pomenutim slučajevima neophodan duži keratolički tretman.

Potrebno je pridržavati se ovog uputstva, redovno primenjivati Clavex i ne premazivati preparatom okolnu zdravu kožu, jer je i ona podložna kertolitičkom debljanju, ali lokalna aplikacija Clavex a nema štetno delovanje.

MESTO ZA VAŠU REKLAMU?

Želite da mnogi saznaju za Vaše proizvode?

POSTAVITE svoje proizvode na eShop Poliklinike Badawi

Podeli ovu objavu

Nazad na Blog