Migrena

Migrena i glavobolje su učestalije sad nego ikada ranije. Glavobolja je nekada bila učestalija kod žena, ali sad postoji porast broja muškaraca sa učestalim glavoboljama.

Svi znamo šta je glavobolja. No, migrena je poseban oblik glavobolje koji najčešće počinje kao bol u oku, pa se širi na polovinu glave i praćen je mučninom i povraćanjem. Kod nekih ljudi oblolelih od migrene nastaju simptomi do 3 dana pre početka bola. Simptomi su: ukočenost u vratu, ili pojačana želja za nekom hranom, ili konstipacija. A pre početka napada nastaju stanje zvano aura (koji nema veze sa našim energetskim omotačem tela koji se takodje zove aura). Tada osoba može da vidi bljesak svetlosti, ili da ima vrtoglavicu, i preosetljivost na svetlost i zvukove.

Napad migrene se javlja jednom mesečno i traje 4 – 72 sata, ali postoje i oblici koji traju danima i nedeljama sa prekidima od po par dana.

Koji je uzrok migrene?

Uzroci nisu jasno definisani ali se često prepisuju genetici, stresu i meteorološkim uslovima. Dodatno, PMS ili trudnoća mogu biti okidači, kao i alkohol, stres, aspartam i druge hemikalije u hrani, preglasna muzika i buka, drastične i brze promene svetlosti (npr. tokom igranja video igrice u mraku).

Sa energetske strane, glavobolje označavaju blokadu protoka Ći energije u odredjenim meridijanima. Blokada nastaje zbog negativnih emocija: briga i preterano razmišljanje o problemu bez stvaranja rešenja.

Da li ima leka?

Postoji mnogo lekova na tržištu protiv bolova. Ako imate učestale glavobolje ili migrenu, sigurno ste ih već mnoge probali i odabrali koji Vam najviše godi. Migrena i glavobolja su neizlečive u klasičnoj medicini, s toga računajte na dugogodišnju upotrebu lekova.

Vitamin B2, magnezijum, koenzim Q 10, i Gotu kola mogu značajno pomoći u ovim slučajevima te ih prepisujem većini. To ne znači da baš Vama lično odgovaraju, pa ih ne uzimajte bez konsultacije sa Vašim lekarom.

Za sada, metoda koja je imala najveći učinak u smanjenju učestalosti migrene pa čak i izlečenju je akupunktura.

Akupunktura

Akupunktura je drevna kineska medicina koja otklanja blokade Ći energije u meridijanima (energetskim kanalima) stimulacijom akupunkturnih tačaka. Postoje dve metode akupunkture koje koristimo u Poliklinici Badawi za lečenje migrene i glavobolja. To su: akupunktura sa iglicama i Cat gut embedding.

Akupunktura sa iglicama, kao što samo ime govori, koristi iglice koje se zabadaju na akupunkturne tačke na glavi, rukama i nogama. Iglice su vrlo, vrlo tanke. Debljine 0,2 mm, i stavljaju se svega par milimetra pod kožu. Pacijent tako leži 20 -30 minuta, odmara se, meditira, i sluša opuštajuću muziku. Potrebno je raditi 10 tretmana u 2 ili 3 nedelje. Posle toga se pravi pauza od akupunkture u trajanju od 1 do 2 nedelje pa se nastavlja sa jos 10 tretmana. Koliko će biti potrebno tretmana, zavisi od osobe do osobe. Ali svakog meseca su bolovi manji i redji.

Cat gut embedding

Cat gut embedding je vijetnamska varijanta akupunkture. Nasuprot akupunkturi sa iglicama, ova metoda se ne može raditi svima. Posle pregleda odlučujemo dali ste pravi kandidat za ovu metodu. Odluka zavisi o obliku Vaših bolova, učestalisti, kao i o telesnoj konfiguraciji. Prednost je u tome što se na ovaj tretman dolazi samo jednom u mesec dana. Idealan je za one koji ne nisu u mogućnosti dolaziti često.

Rešenja postoje. Javite se i iskusite akupunkturni tretman.