Nazad na Blog
Mladež, da li je maligni ili benigni

Mladež, da li je maligni ili benigni

Da li odstraniti mladež ili ne? Da li je maligni ili benigni?

Mladež je izraslina na koži, koja može da bude različitih veličina i oblika, na peteljci ili ravno na kožu. Obično se stvore do 30. godine života, a posle toga mogu da menjaju boju i veličinu. Često potamne kod osoba koje su dugo izložene suncu ili kod trudnica. Mogu izrasti bilo gde na telu: na rukama , nogama, trupu, vratu, licu, kapcima, genitalijama itd.

U većini slučajeva ne postoji opasnost da će mladež prerasti u nešto opasno tj. u malignu promenu. Ali se treba čuvati sunčevih zraka, naročito oko podne, i treba obratiti pažnju da se mladež ne „zakači“ na lančić ili odeću.

Ako je on na takvom mestu gde je konstanto izložen trenju (npr. na vratu, oko pojasa), pre ili kasnije će doći do njegovog oštećenja i moguće promene.

Kada posetiti lekara?

Ako mladež raste, menja boju, svrbi ili ako je na nezgodnom mestu, vreme je da zakažete termin kod lekara. Lekar Vam može reći dali se mladež može otkloniti, kojom metodom se može otkloniti, da li je potrebno uzimati uzorak pre intervencije tj.otklanjanja mladeža ili je potrebno poslati ceo otklonjen mladež na analizu.

U većini slučajeva je otklanjanje mladeža bezopasno i brzo.

Jedna od najbezbednijih metoda otklanjanja mladeža (ali i bradavica i kondiloma) je Ellman radiotalasnom hirurgijom u Poliklinici Badawi.

Ako lekar oceni da se promena može otkloniti Ellman aparatom, ceo proces može da traje samo 5 minuta! Dobija se lokalna anestezija, pincetom se uhvati promena, i specijalnom tankom elektrodom se otkloni – bez kapi krvi, bez šivenja, bez rane, i bez stvaranja ožiljka.

Ne čekajte dugo, posetite naše lekare i saznajte da li je Vaš mladež maligan ili ne.

Podeli ovu objavu

Nazad na Blog