Nazad na Blog
Ponedeljak - Gospodin emotivni, četvrta čakra

Ponedeljak - Gospodin emotivni, četvrta čakra

I kada nije ponedeljak,  energija ponedeljka može da se provlači kroz ostale dane u sedmici, čak i kroz opuštene razgovore među ljudima.

Često nam se čini da nam se u ponedeljak ništa ne radi, prisutna je bezvoljnost, neraspoloženje zbog nedelje koja je prošla, nedelje kada se kao ne radi. Međutim, ponedeljak je dan koji je povezan sa vibracijom četvrte čakre. Četvrta čakra je povezana sa najdubljim emocijama, kao što su duboka tuga ali i iskrena ljubav, bliskost.

Možda pripadate grupi ljudi, koju nikakve okolnosti ne mogu izbaciti iz ravnoteže. Bez obzira na spoljašnje okolnosti, ipak ste raspoloženi i spremni za obavljanje svojih svakodnevnih zadataka. Ponekad i onih zadataka, za koje ste sebi obećali da krećete od ponedeljka. Ili njih ostavljate za sledeći ponedeljak, ali ipak koračate hrabro uvek i samo napred.

Ponedeljak – četvrta čakra – emocije

Ponedeljak je dan koji može da Vam kaže kakvo je Vaše emotivno stanje, s kojim se budite i idete u novi dan. To je dan koji je povezan sa vibracijom naše četvrte čakre. A četvrta čakra je centar našeg energetskog bića i svih emocija, nalazi se u predelu srca. Preko četvrte čakre se na dubokom nivou povezujemo sa ženskom, yin energijom (koju nosimo u sebi i preko oca i preko majke, baš kao što nosimo i yang, mušku energiju).

U svakoj čakri je sedište emocije koja može biti na najnižoj i na najvišoj svojoj vibraciji. Kada je u pitanju četvrta čakra, sedište najniže vibracije je – duboka tuga, a najviše –iskrena, odn. potpuna ljubav (ljubav prema sebi), ljubav koja je bezuslovna. Energija četvrte čakre je ona koja se prenosi genima. Što znači da se duboka tuga, ali i bezuslovna ljubav prenose genima.

Ponedeljak – u vezi sa našim genima

Obzirom da je energija četvrte čakre ona koja se prenosi genima, znači da se duboka tuga, ali i bezuslovna ljubav prenose genima. To je linija svih žena iz naše genetike. Može se prepoznati kroz priču žene iz genetike koja je bila emotivno povređena, pa je toliko tužna da postaje i ljuta. Što nam može objasniti i zbog čega smo lakše tužni, neraspoloženi, ljuti, čak i kada ne znamo razlog takvog osećanja, a za to krivimo ponedeljak.  Koliko tuge nosite u sebi zbog tuge jedne žene, koja se prenosi „s kolena na koleno“ to možda ne znate. Ali znate, ako želite da prihvatite da znate, da tu tugu možete prepoznati i preći u emociju sa mnogo više svetla (koja je na višoj vibraciji). Onu koju sami izaberete, izbor neka bude Vaš. Ne obećavam da je lako promeniti emocije, ali verujte u sebe i moći ćete.

Linija predaka

Kada pogledate unazad liniju svojih predaka, majku, bake, možda i prabake (naravno ako ste sa njima živeli dovoljno dugo ili slušali priče o njima), možete li odgovoriti na pitanja:

 1. Šta su drugi pričali o njima, šta pričaju sada o njima?
 2. Kako ste se Vi osećali pored njih?
 3. Koje emocije kod njih možete izdvojiti kao primarne?
 4. Da li neke od njihovih emocija prepoznajete kod sebe?
 5. Koje od tih emocija, često ispoljavate ponedeljkom?

Na osnovu odgovora koje dobijete, možete zaključiti koja je Vaša osnovna emocija  s kojom živite. Sve ostale se nadovezuju na tu osnovnu. Jer sve druge čakre mogu biti snažne, u balansu, ako je snažna i u balansu četvrta čakra. Na isti način se može zaključiti i reći: „Kakav je ponedeljak, takva je cela sedmica“.

Gospodin Emotivni i ženska energija

Ponedelajk nazvam Gospodin Emotivni. Sada se postavlja pitanje: „Zašto gospodin, a ženska energija?“. Odgovor koji mogu dati jeste: „Zbog toga što je priroda ravnoteža, harmonija, yin/yang, žensko/muško“.  Priroda ne deli na crno – belo, dobro – loše, ona sve spaja u jedinstvo i na to nas neprestano kroz životne događaje podseća.  Setite se koliko puta Vam se dogodilo da nešto izbegavate, a zatim Vas okolnosti „stave“ u te ili slične situacije, kako biste ih prevazišli

Stanje ravnoteže

Priroda se često potrudi da nas „stavi“ u poziciju, upravo onu koju odbacujemo, odnosno od koje bežimo (stavljam pod tepih). Isto tako, kada nešto jako želimo i „srljamo“ u ostvarenje želje (iako za nju nismo “sazreli”), priroda nas posluša i stavi u vibraciju ostvarene želje. A mi tada želimo od nje da pobegnemo, jer ne razumemo poruku ostvarene želje, na način na koji smo je dobili (jer za nju nismo zreli). To je vibracija, koja oživljava rečenicu: „pazi šta želiš, može ti se ostvariti“.

I u jednom i u drugom slučaju (i kada bežimo i kada trčimo ka fokusu), priroda nas uči da upoznamo suprotnu stranu (drugu stranu novčića). A svako stanje izlaganja suprotnom, je izlazak iz zone konfora i izaziva emotivnu bol. Naravno, emotivnu bol često pokušavamo da izbegnemo. Međutim, u isto vreme je magnet koji nas privlači upravo neželjenom stanju. Jer to je način da naučimo, da sazrimo,  i to je uvek stanje ravnoteže.

Kada je od prirode onda je harmonija, ravnoteža i tada smo naučili.

Meditacija može pomoći

Predlažem Vam meditaciju koju sam nazvala „Meditacija ponedeljka“:

 1. Udobno se smestite,
 2. Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite, da biste se opustili i umirili,
 3. Vizualizujte sebe u sobi, budite se, ustajete, otvarate ormar i birate odeću koju ćete obući,
 4. Pažljivo odaberite boje, a među njima neka je zelena boja (boja mlade trave) ona koja prevladava (npr. pantalone i sako zelene boje, bela košulja, …),
 5. Počnite da se oblačite na taj način, da svaki odevni predmet nazovete emocijom koja Vam prija i tada ga obucite uz doživljaj te emocije,
 6. Sada se pogledajte u ogledalo i vidite srećan lik sebe sa svim bojama i emocijama,
 7. Budite nekoliko minuta u tom osećaju i
 8. Sada napravite nekoliko udaha i izdaha i polako otvorite oči.

Osećaj koji ste oživeli ponesite u svoj novi ponedeljak.

Sva osećanja možemo promeniti u ona koja su željena i zdrava, ali je za taj korak potrebna vežba, trening. Baš kao što u teretani radite vežbe da biste imali čvrste mišiće fizičkog tela, koji održavaju vitalnost cele muskulature, tako je za održavanje emocija na visokoj vibraciji potreban stalni unutrašnji trening. Life Coaching i energetske vežbe će Vam u tome pomoći.

Podeli ovu objavu

Nazad na Blog