Svako ko ima više od 65 godina ili ima roditelja, odnosno staratelja starijeg od 65 godina treba da zna sledeće:

Alchajmer i senilnost, uzroci i moguća rešenja

Alchajmerova bolest je opisana pre više od 100 godina kod ljudi starije dobi koji počinju da zaboravljaju.  Ta zaboravnost se zove demencija ili narodnim izrazom: senilnost. Ona nastaje zbog degenerativnih procesa neurona tj. zbog raspadanja i oštećenja moždanih ćelija. Gubitak pamćenja počinje sa zaboravljanjem jednostavnih svakodnevnih događaja kao što su gde je ostavljen ključ, ili gde su cipele, pa uznapreduje do zaboravljanja obroka, odogovarajuće reči, ne snalaženju na poznatim mestima van kuće, pa kasnije ni u sopstvenoj kući. Dementne ili senilne osobe, mogu gubiti kontrolu nad svojim emocijama, pa su burne reakcije i burne promene raspoloženja uobičajene. Ulaze u „drugo detinjstvo“, a to je životna faza kada se starije osobe ponašaju kao deca od 2-3 godine. Gube sposobnost da brinu o sebi, i postaju zavisni od tuđe nege.

Koji su uzroci nastanka Alchajmera?

  • Visok krvni pritisak
  • Visok nivo holestelola
  • Neregulisan šećer u krvi
  • Gojaznost
  • Manjak fizičke aktivnosti
  • Nepravilna ishrana
  • Prekomerno koriščenje mobilnih telefona

Interesantno je znati da broj obolelih od Alcheimerove bolesti u 2017. godini 10 puta viši nego što su naučnici prognozirali 2007. Takođe je viši broj obolelih u razvijenijim zemljama.

Iako senilnost prati Alchajmerovu bolest, ona se može javiti i bez te dijagnoze. Alchajmerovu bolest i senilnost je, kao i sve ostale bolesti, bolje srečiti nego lečiti. Ali ako i primetite simptome o kojima je ovde bilo reči, ne paničite, ne brinite, nego se POKRENITE.

Kako sprečiti ili usporiti tok Achajmorove bolesti i senilnosti?

Pravilna ishrana: Knjiga „HRANA“ koja je izašla iz štampe na proleće 2017. uoči našeg drugog Sajma zdravlja i alternativne medicine, daje uputstva – korak po korak kako pripremati obroke koji ishranjuju ćelije vraćajući im vitalnost i biohemijski balans. Recepti su prilagođeni dijabetičarima i vegetarijancima. Opisani su jednostavni lekoviti recepti koji mogu da pomognu u velikoj meri u zaustavljanju degeneracije moždanih ćelija pa i u njihovom oporavku.

Suplementi: suplementi su dodatci ishrani u vidu vitamina, čajeva isl. Najpoznatiji među njima koji se koristi za poboljšanje moždane cirkulacije je koenzim Q10, extrakt biljke Ginko Biloba, i čaj od lišća Gotu Kole. Počnete li sa ovim suplementima pre pojave demencije, najverovatnije je nećete nikada ni dobiti.

Akupunktura: stara kineska metoda lečenja će poboljšati rad vaših sivih ćelija i poboljšati protok QI energije. Blokada energije u energetskim kanalima tela tj. U meridijanima, prethodi razvoju demencije. Akupunkturom imamo puno uspeha i u uspostavljanju govora posle moždanog udara – koji takođe može biti uzrok demencije.

Sudoku: logička igra,  mozgalica, za koju nije potrebno predznanje već mnogo sirove moždane snage. Vrlo je popularna i ona je jedna od najboljih načina da Vam mozak ostane aktivan. Samo uspavan mozak može da zaboravlja.

Društvene igre: kartanje, šah, jamb i slične društvene igre okupiraju vašu pažnju i održavaju nivo potrebne borbe u životu i to kroz druženje i zabavu.

Ples i pesma: muzika koja vam prija vas i pokreće. Plešite u društvu, i paru, ili sami za sebe. Naučite reči neke nove pesme i pevajte i plešite.

Terapija bojama: Boje imaju svoju isceljujuću moć. Svaka boja ima svoju specifičnu vibraciju i Vi to dobro osećate tako što Vam neke boje prijaju, a neke ne. Na tržištu su se pojavile bojanke za odrasle. Na vrlo kreativan način možete da provedete 30 – 60 minuta. Korak više su FRAKTALI. O terapiji fraktalima (crtanje zatvorenih očiju i bojenje) možete pročitati više na našem sajtu i naučiti od naših terapeuta holističke ordinacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This field is required.

This field is required.

3 × one =