Deca sportisti i preventivni pregledi

Da bi izdržalo veliki intenzitet fizičkog napora, srce mora biti zdravo, a stanje srca poznato.

Preventivnim kardiološkim pregledom otkrivaju se kako simptomatske tako i asimptomatske bolesti srca kod dece. Da bi se obezbedio bezbedan trening, preventivni kardiološki pregled ne treba odlagati, već ga je potrebeno učiniti pre početka treniranja.

Bezbedan sport i stanje srca

Preventivni kardiološki pregled i bezbedan sport jesu sinonimi.

Sport je svakako najlepša i najkorisnija aktivnost kojom se deca u svoje slobodno vreme mogu baviti. Živimo u vremenu kada su kada su zahtevi kompetitivnog sporta i intenzitet treninga postali toliko visoki da preventivni kardiološki pregledi postaju ne samo obaveza nego i jedini način da se obezbedi bezbedan trening i spreče ozbiljne posledice.

Ovaj ključni element bezbednosti u sportu preporučuju sve relevantne institucije pedijatrijske kardiologije klubovima, trenerima i izabranim pedijatrima. Međutim, veoma bitan element zaštite dece sportista jesu prvenstveno roditelji.

Kojim uticajima su izložena deca sportisti

I u svetu kao i kod nas beleži se ogroman porast bolesti srca kod dece, a najverovatniji razlog za to je i bolja dijagnostika i rano otkrivanje, ali i pojava i širenje novih virusnih infekcija koje neretko pogađaju srce.

Poremećaji srčanog ritma, bolesti kao što su Long QT sindrom, Brugada, Shorth QT sindrom, ali i strukturne bolesti kao što je aritmogena displazija i neke urođene srčane mane, često ne daju nikakve jasne kardiološke simptome. Potencijal ovih i drugih bolesti da nedijagnostikovane rezultuju ozbiljnim posledicama na sportskom terenu, kod dece izložene velikom naporu, je enormno visok.

Pored drugih, uticaj ima i Covid infekcija koja zahvata i srce (što na žalost uopšte nije retko ni kod asimptomatskih formi bolesti).

Bezbedno bavljenje sportom

Preventivni kardiološki pregledi i bezbedan sport jesu sinonimi.

Pre početka bavljenja sportom, potrebno je da se uradi pregled dečjeg kardiologa sa ehokardiografijom (ultrazvukom srca), kako bi se utvrdilo stanje srca i na vreme otkrile nepravilnosti i bolesti srca kod dece.

Zakažite na vreme kardiološki pregled kod dečijeg kardiologa, dr Tomislava Vajsa, putem telefona +381 24 553 774.