Nazad na Blog
Deca sportisti i preventivni pregledi • Poliklinika Badawi
Da bi izdržalo veliki intenzitet fizičkog napora, srce mora biti zdravo, a stanje srca poznato.

Preventivnim kardiološkim pregledom otkrivaju se kako simptomatske tako i asimptomatske bolesti srca kod dece. Da bi se obezbedio bezbedan trening, preventivni kardiološki pregled ne treba odlagati, već ga je potrebeno učiniti pre početka treniranja.

Bezbedan sport i stanje srca

Preventivni kardiološki pregled i bezbedan sport jesu sinonimi.

Sport je svakako najlepša i najkorisnija aktivnost kojom se deca u svoje slobodno vreme mogu baviti. Živimo u vremenu kada su kada su zahtevi kompetitivnog sporta i intenzitet treninga postali toliko visoki da preventivni kardiološki pregledi postaju ne samo obaveza nego i jedini način da se obezbedi bezbedan trening i spreče ozbiljne posledice.

Ovaj ključni element bezbednosti u sportu preporučuju sve relevantne institucije pedijatrijske kardiologije klubovima, trenerima i izabranim pedijatrima. Međutim, veoma bitan element zaštite dece sportista jesu prvenstveno roditelji.

Kojim uticajima su izložena deca sportisti

I u svetu kao i kod nas beleži se ogroman porast bolesti srca kod dece, a najverovatniji razlog za to je i bolja dijagnostika i rano otkrivanje, ali i pojava i širenje novih virusnih infekcija koje neretko pogađaju srce.

Poremećaji srčanog ritma i sprovođenja, bolesti srčanih kanala, kao što su Long QT sindrom, Brugada, Shorth QT sindrom, ali i strukturne bolesti kao što je aritmogena displazija i neke urođene srčane mane, često ne daju nikakve jasne kardiološke simptome. Potencijal ovih i drugih bolesti da nedijagnostikovane rezultuju ozbiljnim posledicama na sportskom terenu, kod dece izložene velikom naporu, je enormno visok.

Pored drugih, uticaj ima i Covid infekcija koja zahvata i srce (što na žalost uopšte nije retko ni kod asimptomatskih formi bolesti).

Bezbedno bavljenje sportom

Preventivni kardiološki pregledi i bezbedan sport jesu sinonimi.

Pre početka bavljenja sportom, potrebno je da se uradi pregled dečjeg kardiologa sa ehokardiografijom (ultrazvukom srca), kako bi se utvrdilo stanje srca i na vreme otkrile nepravilnosti i bolesti srca kod dece.

Cena preventivnog kardiološkog pregleda i zakazivanje

Dr Tomislav Vajs, dečji kardiolog, tokom meseca jula čeka decu sportiste na kombinovanom pregledu (kardiološki pregled i ehokardiografiju) po sniženim cenama. Uslov za zakazivanje pregleda jeste dokaz da je dete član nekog sportskog kluba (članska karta, sportska knjižica, potvrda kluba) ili da ima uput sportskog lekara.

Cena preventivnog kardiološkog pregleda sa ehokardiografijom je 4.950 RSD.

Ova akcijska cena je važeća do 31.08.2022.

Zakažite na vreme kardiološki pregled putem telefona +381 24 553 774.

Podeli ovu objavu

Nazad na Blog