Nazad na Blog
Jačanje imuniteta u doba virusa | Poliklinika Badawi

Za borbu protiv virusa jak imunitet je prva linija odbrane.

Zato je vazno unositi što više vitamina i minerala kojih ima u voću i povrću, kao i vitamina D i cinka. Međutim, ne treba zanemariti značaj stresa, sna i umerene fizičke aktivnosti i njihov uticaj na jačanje imuniteta u doba virusa.

Šta utiče na pad imuniteta

Imunitet predstavlja sposobnost organizma da se bori protiv mikroorganizama (bakterija, virusa i parazita). Najčešći uzroci slabljenja imuniteta su razna oboljenja, nedostatak sna, stres, manjak fizičke aktivnosti i nepravilna ishrana. Najveći neprijatelj imunološkog sistema su slobodni radikali. Oni oštećuju zdrave ćelije i menjaju njihovu strukturu, što za posledicu ima ispoljavanje različitih oboljenja.

Kako ojačati imunitet

Jedan od najznačajnijih antioksidanasa je vitamin C koji neutrališe delovanje slobodnih radikala. Drugi važan antioksidans je vitamin E, koji usporava starenje ćelija, a stimuliše one ćelije koje su značajne u jačanje imuniteta u doba virusa i odbrani organizma od infekcija.

Najmanje šest do osam sati sna je bitno za naš imuni sistem. San je veoma bitan, jer se tokom noći i obnavlja hormon melatonin, koji direktno utiče na timus i naš imunitet.

Redovna fizička aktivnost pomaže funkciju neutrofilnih ćelija koje su značajne u odbrani od mikroorganizama. Dugotrajni stres dovodi do poremećaja u endokrinom sistemu, do povećanog lučenja takozvanog „hormona stresa“ iz kore nadbubrežnih žlezda, a to rezultira smanjenom funkcijom imunog sistema.

Vitamini i minerali

Brz način života i svakodnevni način ishrane sigurno ne obuhvataju dovoljan unos vitamina i minerala, te ih je neophodno unositi u organizam putem dodataka ishrani.

Unos vitamina D je od ključnog značaja za podizanje imuiteta u borbi protiv virusnih infekcija.

Cink je veoma bitan mineral za održavanje sluznice kako disajnih puteva, tako i sluznice digestivnog trakta. Sprečava umnožavanje virusa, a doprinosi povećanju broja limfocita. Organizam ga ne stvara, te ga je bitno unositi u organizam.

Selen je takođe antioksidans koji pomaže da se pojača odbrana tela protiv bakterija, virusa i ćelija raka. Selen se lako dobija iz hrane, a najbogatiji izvor su brazilski orasi.

Probiotici sadrže „dobre bakterije“ koje ne samo da podržavaju zdravlje čoveka, već i utiču na funkcionisanje i regulaciju imunog sistema. Studije su pokazale da upotreba probiotika može smanjiti broj respiratornih infekcija.

Ono što je najvažnije za jačanje imuniteta u doba virusa je higijena. Od posebnog značaja je pranje ruku, kako u organizam ne biste uneli brojne bakterije i viruse koji tokom dana dospeju na ruke.

Apoteke Galen Plus

Vladimira Nazora 6, Subotica
024 525 264

Prvomajska 10, Subotica
024 559 902

Jelene Čović 28, Subotica
066 80 17 500

Veliki put 203, Orom
024 223 440

Podeli ovu objavu

Nazad na Blog