Kolač sa lešnicima - zdravo kuvanje
Evo još jednog novogodišnjeg recepta u seriji zdravo kuvanje.
Kolač sa lešnicima
- 12 kašika brašna (može 6 belog, 6 integralnog)
- 6 kašika šećera ili 2 kašike stevia praha
- 6 kašika kakao praha (bilo bi dobro ako koristite organski)
- ½ kašičice soda bikarbone
- 12 kašika hladno ceđenog suncokretovog ulja
- 12 kašika kravljeg mleka, ili pirinčanog mleka
- 100gr pečenih lešnika
- 2 kašičice cimeta
- 3 jaja
Kakao je jako zdrava namirnica
Kakao potiče iz južne Amerike i ima puno dobrobiti. Najpoznatiji je po tome što poboljšava raspoloženje, jača imunitet, i služi za očuvanje mentalnog zdravlja. Sada se prodaju razni preparati na bazi kakaovca. S obzirom da su čokoladni kolači nezaobilazni, uvek je bolje koristiti čist kakao prah nego čokoladu za kuvanje, jer čokolada za kuvanje ima u sebi i šećer i hidrogenizovane biljne masti koje nisu dobre.
Što se tiče mleka, kravlje se može zameniti pirinčanim mlekom. Pirinčano mleko se tako pravi da se šaka pirinča kuva u ½ l vode dok se pirinač ne raspadne. Zatim možete ili procediti pirinač ili za gušći efekat, izmiksati sve.
Dakle, pomešajte sve sastojke osim belanaca. Kad dobijete glatku smesu, dodajte joj sneg od prethodno umućenih belanaca. U zavisnosti od dubine tepsije, peče se 30 – 40min na 200C. Za ovaj kolač, ja volim da koristim kalup veličine 30cm sa 15cm.
Po kući će zamirisati cimet i lešnici. Prava aromaterapija!