Gavez (Symphytum officinale), volovski jezik, crni koren ili vrani gavez je deo brojnih imena kako u narodu nazivaju ovu, od davnina vrlo popularnu biljku. Ona predstavlja jednu od najdragocenijih biljnih vrsta. Gavez je biljka koja se koristi godinama u službi zdravlja i lepote. Naši preci koristili su je protiv bolova, za lečenje reumekostobolje i svih bolesti zglobova, kao i raznih upalnih stanja na koži.

Lekoviti delovi

Kod gaveza se u lekovite svrhe koristi koren. Koren se sakuplja u proleće i kasnu jesen. Iskopa se i opere, a da ne bi izgubio delotvorni sluzavi sok, prvo se osuši, izreže na komadiće i dalje suši na toplom mestu. Za spoljašnju upotrebu kod gihta i kostobolje nema boljeg leka od sveže nastruganog gaveza, kojim se oblažu bolna mesta.

Lekoviti sastojci

Lekovitost gaveza čine etarska uljatanini, sluzi, holin i retka supstanca alantoin. Alantoin kao glavni aktivni sastojak korena, pospešuje granulaciju i regeneraciju tkiva. Podstiče obnavljanje kože, deluje protiv grube i ispucale kože, pomaže kod sportskih povreda.

Lekovito dejstvo

Svoju lekovitost gavez duguje etarskim uljima, taninima, sluzi, holinu, a posebno alantoinu. Gavez ima analgetsku aktivnost i sposobnost smanjivanja otoka. Oblozi od gaveza su pravi melem za povrede kao što su nagnječenja, modrice, frakture kostiju i slično. Naučno je dokazano da mast od gaveza uklanja bolove u leđima i druge vrste bolova kod iščašenja zglobova i artritisa (zapaljenja zglobova).

Gavez je jedna od najdragocenijih biljaka koja pomaže u lečenju reumatskih bolova, istegnuća, gihta, pa čak i preloma kostiju, protiv zapaljenja tetiva, oticanja i uganuća zglobova, bolova u udovima, osteoporoze, teniskog lakta…

Ova biljka se koristi i u službi lepote i podmlađivanja. Krem i tinktura od gaveza, pored toga što regenerišu kožu lica, uklanjaju i akne, izbeljuju staračke pege, a preporučuju se i kao odlično sredstvo za uklanjanje bora.

Preparati od gaveza

Postoji mnogo proizvoda od gaveza koje možete koristiti kao prirodni lek za mnoge bolesti. Od gaveza se pripremaju oblogekupkemastgeltinktura.

Proizvodi na bazi gaveza ne smeju se piti, odnosno koristiti oralno. Nuspojave koje korišćenje gaveza može izazvati su oštećenje jetre, dijareja, nadutost i promene u cirkulaciji.

Danas se gavez preporučuje samo za spoljašnju primenu, u slučajevima kada koža nije oštećena. Primena je ograničena, te se savetuje prekid lokalnog korišćenja preparata gaveza nakon 4 do 6 nedelja.

U našim apotekama možete nabaviti preparate na bazi gaveza u vidu čaja za pripremu obloga, gela, krema i masti po povoljnim cenama.

Apoteke Galen Plus

Vladimira Nazora 9, Subotica
024 525 264

Prvomajska 10, Subotica
024 559 902

Jelene Čović 28, Subotica
066 80 17 500

Veliki put 203, Orom
024 223 440