Rak debelog creva - važnost prevencije i lečenje

Rak debelog creva je jedna od najčešćih malignih ili zloćudnih bolesti, u Srbijise nalazi na drugom mestu kao uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti.

Učestalost raka debelog creva raste u starijoj životnoj dobi posebno posle 50 godina života.

Kao i kod drugih malignih bolesti rak debelog creva ako se otkije na vreme u ranoj fazi bolesti može biti u potpunosti izlečiv.

Dijagnostika

Rana faza bolesti za većinu obolelih je pojava polipa ili izrastaja na sluznici debelog  creva koji mogu u narednih nekoliko godina da pređu u rak debelog creva. U toku kolonoskopije ovi polipi se mogu u potpunosti ukloniti te se na taj način sprčava pojava raka debelog creva.

Idealno bi bilo kada bi svom stanovništvu posle 50 godine života bila urađena kolonoskopija kojom se praktično u 100% slučajeva otkriva postojanje većih polipa ili raka debelog creva.

Takođe stanovištvo između 50 i 70 godine žiivota bi trebalo da uradi testove stolice na prisutvo krvi (uzastopne stolice) jednom godišnje i u slučaju pozitivnog testa obavezna je kolonoskopija.

Takođe se i može raditi test kalprotektina u stolici samostalno ili u kombinaciji sa testom na prisutvo krvi te ako je pozitivan takođe raditi kolonoskopiju.

Pojava tegoba kao što su bol  trbuhu, promene stolice kao proliv ili zatvor, gubitak apetita i telesne težine, pojava krvi sa stolicom ili ispoljena malokrvnosti sa niskim gvođem su obično znaci uznapredovale bolesti.

U zaključku je bitno navesti da su najbitniji preventivni pregledi kako već navedeno i to kolonoskopija ili testovi stolice na prisutvo nevidljive krvi ili kalprotektina u periodu imeđu 50 i 70 godina života. Takođe treba znati da je kolonoskopija najboji i najsigurniji pregled za otkrivanje polipa i raka debelog creva kao i drugih obolenja debelog creva.