Nazad na Blog
Moć odluke ili nemoć kod predomišljanja

Moć odluke ili nemoć kod predomišljanja

Ne, možda da, … ipak ne…da… Da li Vam se često dešava da budete u nedoumici na koju stranu da se usmerite. Nešto odlučite, ali se brzo predomislite. Zatim niste sigurni ni u drugu odluku. I na kraju odustajete (prividno) od odluke, ali se ona potiskuje u podsvesno, zatim u nesvesno. Pri tome ste istrošili puno energije na predomišljanju. Zatim i opravdavanju samima sebi, zbog toga što se predomišljate ili čak ispoljavate bes prema sebi i prema drugima zbog toga. Misli vrludaju, ali moć odluke je slaba ili je nema.

Postaviću Vam nekoliko pitanja, ali i dati mogući odgovor.

 1. „Zašto se predomišljam?“ Ne verujem u sebe.
 2. „Šta želim predomišljanjem postići?“ Kupujem vreme da počnem verovati u sebe.
 3. „Šta u svemu tome nedostaje?“ Odluka.
 4. „Kako doneti odluku?“ Svesnim puštanjem i prepuštanjem, bez postavljanja pitanja „Šta ako …?“. To je znak da ste počeli verovati sebi.

Puštanje i prepuštanje bez postavljanja pitanja „Šta ako…?“

Da bismo mogli da se pustimo i prepustimo, moramo se osloboditi “S”trahova. Veliko slovo „S“ predstavlja našu viziju situacije i najčešće su imaginarni strahovi.  Predimenzioniramo situacije i deluje nam zastrašujuće („zalepili“ smo se za emociju koju nismo procesuirali).

Ali šta uraditi kada je to „S“ jače?

Šta možete uraditi? Okrenite se ka sebi.

Pokušajte na način koji Vam predlažem

 1. Postanite svesni sebe.Svesni svakog dela svog tela, završite sa svesnošću srca koje kuca.
 2. Postanite svesni sebe u okruženjugde jeste.
 3. Postanite svesni misli i emocijakoje su naglašene u datom trenutku. Dakle, postanite ih svesni, ne pokušavajte da ih promenite, umirite, dovedete u nirvanu. Ništa od toga Ne, samo postanite svesni. Možda je tu bes, u redu „u meni je sada bes“ .
 4. Pokušajte prepoznati navike koje su Vas dovele u dato stanje.

U prethodnom primeru je bes: „u meni je sada bes“. Zapitajte sebe da li su to navike preslikane od roditelja ili drugog autoriteta (u primeru: da li je to bes kojim su preci na iste ili slične situacije isto reagovali – besom), ili su preslikane nekim ličnim utiskom iz detinjstva kada Vam je bilo zabranjeno da reagujete. Osvestite naviku i osvestite odakle dolazi.

 1. Pokušajte spoznati postoji li skrivena želja iza tog stanja – potreba za podrškom, koju očekujete od drugih. A strahovima kupujete vreme da biste verovali sebi, jer podsvesno znate da Vi najbolje možete osetiti šta je dobro za Vas i najbolje Vi  možete dati sebi podršku (eh … ali treba verovati sebi).
 2. Međutim, previše ste kritični i to izaziva sumnju u Vas i Vaš izbor. Kritikujete i druge i sebe (to je uvek povratna reakcija). I možete zaključiti da je bolje prepustiti se imaginarnim strahovima, režirati ceo film, nego verovati sebi i doneti odluku. Jer odluka može biti pogrešna, zar ne? Međutim,  to izaziva emociju koja proizvodi kritiku i to se teško podnosi. Želim da razumete da je to tačka u kojoj se možete neprestano vrtiti u krug.
 3. Kada verujete u sebe i svoje odluke u momentu možete zaključiti da je odluka pogrešna. Ali ne zaboravite da će Vas spoznaja greške odvesti napravi put. Naravno prihvatiti svoju grešku nije lako, jer izaziva bol – stanje koje neprestano i na sve moguće načine pokušavamo izbeći.

Predlažem Vam vežbu za oslobađanje “S”

 1. Udobno se smestite i nekoliko puta duboko, ali nežno, udahnite i izdahnite.
 2. Usmerite svoju pažnju na telo, osvestite svaki deo telo.
 3. Obratite se rečima onim delovima svoga tela u kojima osećate težinu, grč, a ne možete ih „dodirnuti“. Tim delovima tela recite: „Dajem ti moć da veruješ u svaku moju odluku i moj izbor“.
 4. Zatim propustite lakoću kroz stomak, bez obzira kakve signale Vam daje um. Lakoća u stomaku je znak da ste propustili i da ste se prepustili.
 5. Sada se obratite ponovo svom celom telu i recite: „Dajem ti moć da veruješ u svaku moju odluku i moj izbor“.
 6. Budite nekoliko minuta u tom osećaju lakoće.
 7. Sada nekoliko puta duboko, ali nežno, udahnite i izdahnite.

Zatim se prepustite svakodnevnim aktivnostima. Povremeno pratite kako se osećate u sebi, u predelu stomaka.

Vežbu je korisno raditi kada ne možete doneti odluku, kada tražite podršku od drugih umesto da verujete sebi.

Ali za početak je poželjno vežbu raditi svako jutro, minimalno mesec dana. Efekat je snažniji, ukoliko se radi tri meseca.

Srećno!

Holistic Life Coaching i energetske vežbe Vam mogu pomoći

Holistic Life Coaching i energetske vežbe Vam mogu pomoći da poverenje u sebe i svoju moć živite svakodnevno. Da imate moć odluke snažnu, a ne predomišljanje.

Holistic Life Coaching je proces vrhunske komunikacije sa uspešnom akcijom. U coachingu se, kroz razgovor, stvara odnos od poverenja. U tom razgovoru i klijent i coach slušaju klijenta; na način da coach klijenta svojim znanjem, pitanjima i podrškom, vodi do cilja. U tom procesu coach uključuje tehnike (akcije) koje će klijentu pomoći da što brže i efikasnije dođe do cilja.

energetskim vežbamakojima se balansiraju emocije, postoji velik broj vežbi koje telu izuzetno prijaju i tehnika koje će pomoći da otklonite blokade, da se usmerite ka sebi i postignete svoj cilj, dovodeći sebe u mirno, stabilno stanje. I da postanete najbolji deo sebe, bliski sebi.

Podeli ovu objavu

Nazad na Blog