Gvožđe je vrlo važan esencijalni mineral. Organizam ne može da ga sintetiše, pa su hrana i dodaci ishrani jedini način za njegovo unošenje. Mnogi izbegavaju da uzimaju preparate gvožđa, jer se teško podnose.

Danas postoje suplementi bez pratećih simptoma, iz kojih se gvožđe lakše apsorbuje i koji brže koriguju simptome deficita u anemiji.

Važnost gvožđa

Gvožđe nam je potrebno za održavanje života. Bez njega ne bi bila moguća proizvodnja hemoglobina, tj. crvenih krvnih zrnaca, mioglobina koji predstavlja najbrži izvor kiseonika za mišiće, ali i nekih enzima, kao što su citohromi koji obezbeđuju ćelijsko disanje.

Gvožđe potpomaže rast, čini da organizam bude otporan na bolesti, sprečava nastanak zamora, održava koncentraciju i daje mentalnu svežinu i budnost. Glavni razlog zbog koga nam je gvožđe neophodno je taj što prenosi kiseonik svim ćelijama, jer ulazi u sastav hemoglobina, supstance koja se nalazi u crvenim krvnim zrncima. Ono što je važno reći je da se u obliku hemoglobina nalazi dve trećine gvožđa u našem organizmu. Ukoliko nema dovoljno gvožđa, telo nema dovoljno kiseonika koji se prenosi crvenim krvnim zrncima, odnosno eritrocitima.

Nedostatak kvalitetnih eritrocita usled nedostatka gvožđa manifestuje se kao sideropenijska mikrocitna anemija.

Koji su prateći simptomi anemije?

Zbog toga što telo ne dobija dovoljno kiseonika, jer nema dovoljno gvožđa, javljaju se osećaj umoraslabostpospanostglavoboljasmanjena koncentracija. Ispoljavaju se i nervoza praćena razdražljivošću, ubrzan srčani rad, hladne ruke i noge… Deficit se odražava i na imuni sistem i smanjenu sposobnost odbrane od infekcija.

Ozbiljan nedostatak gvožđa u trudnoći može dovesti do povećanog rizika od prevremenog porođaja ili rađanja bebe sa niskom telesnom masom. Nedostatak gvožđa može se prepoznati i po izmenjenoj koži, pojavi pukotina na uglovima usana, promena na noktima, koji postaju krti, a i kosa sve više opada.

Kako je gvožđe raspoređeno u organizmu?

Prosečan odrastao muškarac poseduje 3,8g ovog izuzetno važnog minerala, a žena mnogo manje 2,3g. Dve trećine ukupnog gvožđa cirkuliše krvotokom kao hemoglobin ili vezan za transportni protein, jedan deo se nalazi u mišićnim ćelijama kao mioglobin, a ostatak predstavlja rezervno gvožđe smešteno u koštanoj srži i jetri.

Kada treba povećati unos gvožđa suplementima?

Potrebe za gvožđem mogu se povećati za vreme trudnoćedojenja, kod sportista, zbog povećane mišićne mase. Mogu se povećati i kod ljudi koji su na strogo vegetarijanskoj ishrani, kod osoba sa čirom na želucu koji krvari, kod ulceroznog kolitisa ili Kronove bolesti, kod žena koje imaju obilna menstrualna krvarenja…

Prirodni izvori

Gvožđem su najbogatiji crveno mesodžigericajezgrasti plodovi, zeleno lisnato povrće. Njegovoj dobroj resorpciji pomažu vitamin c i vitamini b kompleksa, minerali bakarkobalt i mangan. Sa druge strane, resorpciju otežavaju kafa i čaj zbog taninamlekojaja, žitarice.

Preporučen dnevni unos

Potrebe za gvožđem zavise od uzrastapola, ukupnog zdravstvenog stanja. Novorođenčad i predškolska deca imaju veće potrebe od odraslih, jer su u fazi rasta. U detinjstvu nema razlike u potrebama dečaka i devojčica, dok su u adolescenciji dvevne potrebe kod devojaka povećene zbog menstrualnog ciklusa.

Žene od 19. do 50. godine treba svakodnevno da unose 18mg gvožđa, a muškarci samo 8mg na dan. Posle menopauze potreba za gvožđem kod žena se smanjuje i ujednačava sa potrebama muškaraca na 8mg.

Apoteke Galen Plus

Vladimira Nazora 9, Subotica
024 525 264

Prvomajska 10, Subotica
024 559 902

Jelene Čović 28, Subotica
066 80 17 500

Veliki put 203, Orom
024 223 440

sep 28, 2020

Ekcem kod dece

Dečija koža je tanja i osetljivija od kože odraslih, brže reaguje na…