Svakodnevna briga o koži pomoći će trudnicama da se lakše izbore sa svim izazovima koje ovaj period života donosi.

Nega kože u trudnoći

Trudnoća se ne naziva drugim stanjem bez razloga. Žensko telo je tokom devet meseci izloženo brojnim hormonskim promenama, što za posledicu može imati brojne sporedne neželjene efekte. Najbrže i najlakše se primećuju promene koje se događaju na koži, te bi trudnice trebale da se posavetuju sa svojim lekarom i redovno konsultuju o svim uočenim promenama u svom zdravstvenom stanju.

Najčešće promene na koži

Suva koža, uz peckanje i crvenilo, naročito u predelu stomaka, jedan je od čestih problema sa kojim se trudnice susreću. Može doći i do pojave akni i bubuljica, kao i do pojačanog mašćenja kože. Takođe se javljaju i promene u pigmentaciji, crvenilo i pucanje kapilara. Ono što je prva asocijacija svima kada su trudnoće i koža u pitanju su naravno neizbežne strije.

Najveći broj ovih promena je reverzibilne prirode i koža se u određenom periodu nakon trudnoće vraća u svoje normalno stanje. To ne znači da će se taj proces odigrati sam od sebe, već moramo da učinimo sve što je u našoj moći da olakšamo organizmu proces regeneracije. Najbolji rezultati se postižu upornom, svakodnevnom i odgovarajućom negom od prvog dana trudnoće. Čak i strije, čiji nastanak uglavnom zavisi od genetske predispozicije, mogu biti svedene na minimum pomoću pravilne primene hidratantnih krema sa odgovarajućim udelom masti i redovnih masaža.

Suva koža, bubuljice i akne

Neprijatan osećaj peckanja i zatezanja kože može biti otklonjen redovnom primenom hidratantnih krema, primenjenih više puta u toku dana. Prevencija nastanka akni i bubuljica zasnovana je prvenstveno na zdravoj i uravnoteženoj ishrani. Trudnice bi trebalo da izbegavaju masnu, prženu i preterano začinjenu hranu, kao i grickalice i industrijski proizvedene poslastice. Preporučuje se pojačan unos vode i prirodnih izvora vitamina C.

Lice se može čistiti pomoću maski napravljenih od čiste gline. U najvećem broju slučajeva problem sa bubuljicama i aknama nastaje nakon trudnoće, ali ne sme biti zapušten, da ne bi došlo do dodatnih komplikacija.

Crvenilo i pigmentacija

Pojava trudničkog rumenila je povezana sa promenama u kapilarima. Moguće ju je ublažiti prepratima na bazi aloje, kamilice, nevena i drugih prirodnih sastojaka, uz dodatak pantenola i vitamina E. Na pojavu pega i fleka dodatno utiče sunčeva svetlost, pa bi trebalo redovno primenjivati kreme sa zaštitnim faktorom većim od 30.

Na šta treba obratiti pažnju

Pre primene bilo kog kozmetičkog sredstva obavezno se treba konsultovati sa svojim lekarom ili farmaceutom. Brojna kozmetička sredstva sadrže sastojke koji kroz kožu mogu dospeti do ploda i negativno uticati na njegov razvoj. Tokom trudnoće posebno je zabranjena upotreba preparata koji sadrže hidrohinon, tretionin, adapalen, izotretionin, parabene, retinoide, kortikosteroide i određene antibiotike.

Apoteke Galen Plus

Vladimira Nazora 6, Subotica
024 525 264

Prvomajska 10, Subotica
024 559 902

Jelene Čović 28, Subotica
066 80 17 500

Veliki put 203, Orom
024 223 440