Ta teška reč "izvini" je hrabrost

Isečak iz knjige dr Katarine Badawi, “Vaše moći vaš izbor”

Izvini ne želite se poniziti i izgovoriti je.

Čak i kad su u pitanju vaše voljene osobe. Šta je toliko teško u izgovaranju ove reči? Nesporazumi se dešavaju. Neko kaže nešto što nije trebao i uvredi sagovornika. Ako ste vi taj sagovornik, znate razloge zato i ne bi trebali biti uvređeni. No, ipak nekad osetite da je vašoj duši potrebna ona isceljujuća reč: izvini. Tako bi rado prihvatili izvinjenje samo da ga čujete. Ali, ta osoba koja vas je uvredila, ne oseća potrebu za izvinjenjem.

Sada se obraćam vama koji (posle izgovorenih reči) ne osećate tu potrebu. Da li bi vaše reči bile: „Pa, nisam joj rekao ništa uvredljivo, zašto bih se izvinjavao?“ Ili: „Ja nemam potrebe da se izvinim, kad sam u pravu“, ili pak: „Sve što sam rekao, tako sam i mislio, i nemam nameru da se izvinim“.

Iz prve dve rečenice zaključujemo da niste imali nameru povrediti ikog, ali se to ipak desilo. Vaše reči nisu zvučale toliko oštro vama, ali su one očigledno uticale na vašeg sagovornika. Trećom rečenicom bivate previše grubi. Ako se vaš sagovornik uvredio, a vi ste rekli istinu, pokušajte mu prići drugim putem. Objasnite i obrazložite vaše postupke. Otvorite mu oči ako njie bio svestan vaših reči. Pomozite mu. Čest razlog uvrede je neznanje ili dilema. Komunicirajte. U suprotnom, on može ostati povređen i čekati da mu zalečite ranu tom jednom rečju. Može se naljutiti – iako bi vama to izgledalo besmisleno i bez razloga. Može odreagovati na hiljadu načina.

Šta ćete vi preduzeti? Nastaviti život kao da se ništa nije desilo, razgovarati sa njim ali nikako se izviniti, ili bi se izvinili posle razgovora? Odaberite poslednju mogućnost. Izvinjenjem ćete povratiti ono staro raspoloženje i prijateljstvo.

Tu magičnu reč vam neće odbiti niko, a pogotovo ne onaj kojem je stalo do vas. Njome ne samo da ćete popuniti prazninu stvorenu u jednoj duši, već ćete impresionirati sagovornika i stvoriti čvršću i iskreniju vezu. Kako to?

Impresioniranje: tu reč ne koristi mnogo ljudi. Potrebno je mnogo hrabrosti i discipline za njeno izgovaranje.

Čvršća veza: posle nesporazuma kao da se kanap (što je veza) pokida, a posle izvinjenja se zaveže čvor.

Iskrenija: imaćete objašnjenja vi za vaše i on za njegove postupke. Može se ispostaviti da ste oboje pogrešili. Razgovorom ćete priznati grešku jedno drugima, što takođe zahteva hrabrost a i podršku, a time pokazujete svoju iskrenost. Izvinjenje je tada samo šibica koja će potpaliti veliku vatru, i načiniti da se vaša veza napuni toplinom i svetlošću koja se dalje širi.