Toksini ili superheroji zdralja, laneno ulje i sitan sir

Toksini su neprijatelji! Toksini, otrovne supstance koje se svakodnevno stvaraju u našem organizmu, neprestano vode taktičko-operativne aktivnosti protiv našeg organizma i baš su uporni u nastojanju da umanje naše pune životne potencijale. Ali ni mi ne sedimo besposleni: imamo odličnu strategiju i taktiku za eliminaciju toksina uz pomoć bubrega, jetre, kože, pluća…

Šta kaže nauka o toksinima?

Toksini su otrovne supstance, koje se u malim količinama stvaraju u živim ćelijama organizma. To su npr. specifični proteini, odnosno makromolekuli, koji su nastali međusobnim spajanjem aminokiselina.

Gde sve ima toksina i kakve su njihove posledice?

Toksine (reč toksin je grčkog porekla: toxikon – otrov korišten u strelama) možemo uneti u organizam putem nepravilne ishrane, usled zatrovane životne sredine i usled drugih nepovoljnih faktora, od kojih posebno navodimo sledeće:

 • Benzen: nalazi se u farbama, lakovima, deterdžentima i dimu od cigareta.
  Pažnja: Udisanjem se nakuplja se u timusu, koji je glavni i odgovorni za naš imunitet. Simptomi povišenog nivoa benzena su: jače lupanje srca, glavobolja, vrtoglavica, leukemija, neredovni ciklusi.
 • Propil alkohol: nalazi se u šamponima, kremama i losionima.
  Pažnja: Nanošenjem na kožu, ulazi u krvotok i razara ćelijske uljno-proteinske membrane, smanjuje sposobnost “hvatanja i razaranja” parazita koji ulaze naše telo i tako paraziti imaju slobodu razmnožavanja i stvaranja toksina koji dodatno narušavaju zdravlje, dovodeći metabolizam u stanje stvaranja malignih ćelija.
 • Formaldehid: koristi se u industriji za sušenje sunđera, te ostaje u tragovima u svim sunđerima, madracima i jastucima.
  Pažnja: Udisanjem se nakuplja u gornjim disajnim putevima (na sluznici nosa, farinksa i bronhija), jedan je od glavnih uzročnika raka pluća.
 • Neki od ostalih toksina iz našeg okruženja: metilksilentoluentrihlor etan su samo još neki od toksina koje možemo naći u našem domu. Nalazimo ih u konzerviranoj hrani, u hemikalijama, pesticidima na biljkama, voću i povrću.

Sada deluje da su toksini u prednosti, jer ih u svakodnevnom životu ima previše, pa naše telo ne može da izbaci sve štetne materije, dolazi do nakupljanja toksina u krvnim i limfnim sudovima, u ćelijama jetre, bubrega, pankreasa, u neuronima i praktično u svim ćelijama, pa to kod nas izaziva zamor, hronične bolesti, slabu koncentraciju, depresiju i mnoge negativne pojave.

Sve to zajedno smanjuje naše pune životne potencijale, ali rešenja uvek ima, a jedno od rešenja je u superherojima zdravlja: u lanenom ulju i sitnom nemasnom siru, zajedno sa usvajanjem zdravog stila života.

No da napomenemo – na prvom mestu je da prestanemo sa unosom toksina koji dolaze iz veštačkih materijala, iz “veštačke“ hrane i iz raznih hemijskih preparata.

Rešenje protiv toksina – detoksikacija

Spomenuto je da toksini razaraju uljno-proteinske membrane naših ćelija. Tako stvaraju hronične bolesti, bolove i maligne ćelije.

Da bi ojačali naše ćelije trebamo ih nahraniti uljno-proteinskom hranom. Ona će obnoviti oštećene ćelije i ojačati one koje su još uvek na udaru toksina.

Šta je uljno-proteinska ishrana?

Spomenuto je da toksini razaraju uljno-proteinske membrane naših ćelija. Tako stvaraju hronične bolesti, bolove i maligne ćelije.

Da bi ojačali naše ćelije trebamo ih nahraniti uljno-proteinskom hranom. Ona će obnoviti oštećene ćelije i ojačati one koje su još uvek na udaru toksina.

Šta je uljno-proteinska ishrana?

Uljno-proteinska ishrana je kombinacije ulja, tj. alfa linoleinske masne kiseline iz lanenog ulja i proteina iz sitnog nemasnog sira.

Mešanjem ova dva sastojka mikserom tri minuta dobijamo novu homogenu lekovitu smesu. Razmera je uvek 1:2 (ulje:sir).  Na dan je preporučljivo jesti 4 kašike sira sa 2 kašike lanenog ulja, ali terapijske doze idu do 12 kašika sira.

Eto naših superjunaka zdravlja na delu, uz pomoć kojih:

 1. Uspešno detoksikujemo naš organizam,
 2. Vraćamo pravilan razvoj ćelija i uspostavljamo pravilan metabolizam, i
 3. Uspostavljamo zdrav emotivan život.

Kako spremati jela bazirana na uljno-proteinskoj dijeti?

I za to imamo rešenje – knjiga “Hrana“, je knjiga zdravih recepata, voćnih sokova, sokova od povrća, salata, uljno-proteinskih recepata, po Budwig  protokolu, pečenih i kuvanih jela, pogačica i torti, koju možete poručiti preko naše Internet prodavnice.

Svi recepti su prilagodjeni dijabetičarima i vegetarijancima. Svojim sastojcima i načinom pripreme se koriste u cilju održavanja zdravlja, ali i u terapeutske svrhe. Saveti iz ove knjige mogu značajno poboljšati zdravlje obolelih od hroničnih bolesti. Svi potrebni sastojci za 93 recepta su Vam dostupni na Internet prodavnici Poliklinike Badawi.

Birajte šta jedete. Birajte šta udišete. Birajte šta nanosite na Vaše telo.
Detoksikacija je pola zdravlja!