Nazad na Blog
Trljanje tela peškirom donosi spas

Trljanje tela peškirom donosi spas

Osobama koje rade na podizanju imuniteta, eksperti kineske medicine preporučuju da nekoliko minuta dnevno trljaju telo.

Evo zbog čega i na koji način:

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, odbrambena energija tela je vei ći (wei qi) i ona kruži ispod kože, duž svih telesnih meridijana, sprečavajući patogene da prodru u dublja tkiva i unutrašnje organe te izazovu bolest. A njena efikasnost direktno zavisi od cirkulacije. Kad je usporen protok krvi i limfe, usporen je i protok vei ćija kroz telo i samim tim, smanjenja je otpornost organizma na štetne mikroorganizme. A kad se cirkulacija krvi i limfe odvija nesmetano, vei ći ravnomerno kruži duž celog tela, ne dozvoljavajući klicama da se nagomilaju i razviju infekciju ni na jednom mestu. Zato poradite na stimulisanju cirkulacije, baš onako kako savetuju stručnjaci kineske medicine i podignite imunitet na viši nivo za kratko vreme.

Istrljajte se od glave do pete

Uzmite peškir za oba kraja i njime istrljajte ruke, pa noge. Posle esktremiteta istrljajte leđa, povlačeći peškir dijagonalno od desnog ramena do levog boka, pa od levog ramena do desnog boka. Na kraju, istrljajte prednju stranu trupa, prelazeći peškirom preko njega iz četiri pravca – od vrata do pubične kosti, od levih rebara ka sredini stomaka, od desnih rebara ka sredini stomaka i kružno oko pupka, praveći koncentrične krugove u smeru kretanja kazaljke na satu. Svaki deo trljajte od 30 do 60 sekundi, tačnije dok se koža na tom delu tela blago ne zacrveni. Crvenilo kože znak je da su se tu aktivirali cirkulacija i vei ći i da možete preći na sledeći segment.

Dodatni savet

Trljanje tela peškirom  možete sprovoditi u bilo koje doba dana i obučeni, ali najbolje je da vam ovo postane deo jutarnje rutine i da to praktikujete čim ustanete iz kreveta, bez garderobe na sebi.

Ništa ne košta i svima je dostupno

Svi mogu da je primenjuju, a da ne iziskuje nikakav trošak. Sve što vam treba jesu peškir, malo volje i slobodnog vremena.

Podeli ovu objavu

Nazad na Blog