Čaj od hrizanteme - lekovite svrhe

Čaj od hrizanteme je napitak kojim Kinezi sprečavaju infekcije. Na našim prostorima ova cvetnica služi za ukrašavanje dvorišta i domova.  Međutim, na Dalekom istoku od hrizanteme spremaju napitak kojim predupređuju razvoj bakterija, virusa i gljivica u telu, i to baš u ovim toplim mesecima. Hrizantema, koja je kod nas poznata i kao jesenja ili zimska ruža, u Kini se koristi u lekovite svrhe preko dve hiljade godina. Zbog brojnih pozitivnih svojstava, u početku je imala skoro mitski status – čaj od njenih latica smatrao se božanskim napitkom, pa su ga pili samo članovi carske porodice. Tek s vremenom je postala dostupna svima I počela masovno da se upotrebljava. Sad je zastupljena u tamošnjoj kulturi kao zeleni, oolong čaj, ženšen i đumbir.

Svakodnevno konzumiranje čaja od hrizanteme

Čaj od hrizanteme svakodnevno koriste ljudi svih staleža, ali i generacija, i to po sledećem principu: u toplim mesecima kao preventiva, a tokom ostatka godine u terapeutske svrhe. Zašto baš po ovom principu? Eksperti tradicionalne kineske medicine veruju da hrizantema ima blago hladnu energiju, odnosno da rashlađuje organizam i zato preporučuju da se, kad je organizam zdrav i nema povišene telesne temperature, preventivno koristi s kraja proleća, tokom leta i na početka jeseni, kad su napolju visoke temperature. U hladnim mesecima, upotrebu hrizanteme savetuju samo u slučaju neke upale praćene povišenom telesnom temperaturom, dok se to stanje ne prevaziđe. Što se tiče njenog lekovitog dejstva, Kinezi smatraju da je ona posebno efikasna u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica, pa je koriste u prevenciji i lečenju mnogih infekcija – respiratornih, crevnih, urinarnih, kožnih. Naročito je konzumiraju u periodu kad postoji povećan broj obolelih od gripa, stomačnih viroza, upale pluća.

Dokazi postoje

Da je stav eksperata tradicionalne kineske medicine o korišćenju hrizanteme u borbi protiv infekcija opravdan, potvrdili su rezultati brojnih istraživanja rađeni na ovu temu. Kad su zapazili koliko je ova biljka zastupljena u alternativnim terapijama na Dalekom istoku, mnogi naučnici počeli su ispitivati njena svojstva. Jedan tim stručnjaka ustanovio je da je cvet hrizanteme bogat moćnim antioksidansima – vitaminima A, B i C, beta-karotenom I flavonoidima, koji uništavaju patogene, kao i mineralima koji podržavaju rad imunološkog sistema – kalcijumom, magnezijumom, gvožđem. Drugi istraživači su ustanovili da hemijske supstance iz nje imaju snažan antiinflamatorni efekat, zbog kog suzbijaju upale u telu, bez obzira na njihovo poreklo (da li su ih prouzrokovali virusi, bakterije ili gljivice), te da pomažu u regulisanju telesne temperature. A istraživači koji su vodili treće istraživanje zaključili su da glikozid-krizantemin, jedinjenje kojim obiluje ova cvetnica, sa još petnaest poznatih antiinflamatornih materija, sprečava razmnožavanje mnogih bakterija.

Pripremite čaj od hrizanteme po kineskoj recepturi

Da biste ostvarili očekivane rezultate, čaj pripremajte isključivo od suve biljke, na način na koji ga spravljaju Kinezi:

U čajniku (ili šerpi sa poklopcem) prokuvajte tri šolje vode, sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji minut. Zatim tu vodu prelijte preko 15 grama suve hrizanteme.  Poklopite da ne isparavaju lekovite materije i sačekajte oko pet minuta. Posle toga, čaj procedite i pijte u gutljajima tokom dana.

Napomena: Ne pijte više od pet decilitara ovog čaja tokom dana, kako ne biste preterano rashladili organizam.

Poznat ukus

Ako ne preferirate egzotične ukuse i pitate se kakvih je karakteristika ovaj imunostimulativni napitak, može se reći da vam je njegova aroma u neku ruku bliska. Čaj koji se pravi od sušenih cvetova hrizanteme ima zlatnu nijansu i blag, cvetan ukus nalik onom od kamilice. Međutim, ako vam se ne svidi, uvek postoji opcija da ga začinite kvalitetnim domaćim medom i time ga učiniti ukusnijim, ali i lekovitijim.

Važne mere opreza

Osim što savetuju da se ne preteruje s konzumacijom ovog čaja u količinskom smislu, eksperti tradicionalne kineske medicine osobama koje pripadaju osetljivim grupama (trudnicama, dojiljama, onima koji su već ispoljili alergije na neke cvetnice iz porodica glavočika) preporučuju da pre nego što počnu da konzumiraju ovaj napitak pitaju stručno lice da li je on bezbedan i samim tim koristan za njih. Tek pošto dobiju odobrenje stručnjaka, predlažu da počnu da jačaju imunitet njime.