Nazad na Blog
Recepti od hrizanteme za čaj i salatu

Recepti od hrizanteme za čaj i salatu

Recepti od hrizanteme – osim za čaj, latice, lišće i stabljiku možete blanširati (kratko prokuvati u slanoj kipućoj vodi), pa ih iskoristiti za salatu. Dovoljno je da ih prelijete limunovim sokom, devičanskim maslinovim uljem, morskom solju i biljnim začinima po ukusu. Dobićete imunostimulativan obrok.

Pripremite sirovinu za čaj od hrizanteme

Nabavite neku od sledećih lekovitih vrsta, za čaj i salatu od hrizanteme:

Chrysanthemum grandiflorum, Chrysanthemum morifolium,

Chrysanthemum coronarium ili Chrysanthemum indicum.

Posejte je do kraja juna i ne tretirajte je nikakvim pesticidima i herbicidima tokom perioda vegetacije. Krajem leta ili početkom jeseni, kad se formiraju cvetne glavice, odsecite cvetove zajedno sa stabljikama I listovima. Zavežite ih kanapom i okačite ih naopačke na suvo I provetreno mesto. Ostavite ih tamo dok se potpuno ne osuše. Zatim ih spakujte u kesu i čuvajte na suvom mestu, pa od toga pripremajte čaj.

Ostali benefiti

Osim što možete suzbiti različite infekcije, konzumacijom čaja od hrizanteme možete otkloniti napetost, te s vremenom povećati prag tolerancije na stres, regulisati krvni pritisak i smanjiti rizik od osteoporoze, tvrde kineski, ali i pojedini stručnjaci zapadne medicine, koji su ispitivali lekovita dejstva ove cvetnice. Samo, da biste ostvarili sve moguće rezultate, morate steći naviku da svakodnevno pijete čaj od hrizanteme, kao što to Kinezi praktikuju, a ne samo povremeno.

Podeli ovu objavu

Nazad na Blog