Nazad na Blog
U zdravom telu je zdrav i duh čoveka

U zdravom telu je zdrav i duh čoveka

Stari grčki mudraci su rekli da je u zdravom telu zdrav duh. Ali ako je čovekovo telo bolesno – znači li to da ni duh nije zdrav?

Thornwald Detlefsen i Rudiger Dahlke smatraju: ako nije duh zdrav, tada će i telo biti bolesno. Oni su u svojoj knjizi objavljenoj u Nemačkoj 1983. podrobno analizirali čovekova oboljenja i ukazali su na veze duhovnih tegoba i bolesti tela.

Bolestan ide lekaru

Onaj ko je bolestan ide lekaru. On želi ozdraviti, a lekar ga želi izlečiti. Oboje se trude, ali niko od njih ne postavlja pitanje: šta znači ova bolest? Svi traže fizički uzrok! Trovanje nekim materijalom (hemikalije, smog, polen i slično), zaraza virusima, bakterijama, fizičke povrede i još hiljadu stvari koje uspeju povezati u uzročnu – posledičnu vezu.

Duša i telo

Detlefsen i Dahlke su ukazali na jednu prostu uzročnu – posledičnu vezu: duševni problemi iniciraju oboljenje tela. Ne treba odmah pomisliti na teža duševna oboljenja (paranoja, šizofrenija i sl.) nego na proste probleme koje proizlaze iz svakodnevnog života.

Da analiziramo malo alergije. Alergije su posledice prigušene agresije, koje su potisnute iz svesti i napadaju telo, bore se i pobeđuju organizam. Najjednostavnije prirodne stvari se pretvaraju u neprijatelja tela: prah, dim, dlake mačke ili psa, paradajz, polen cveća i druge bezazlene stvari.

A kakva je situacija sa astmom?

Malo da uporedimo kožu i pluća. Oboje imaju kontakt sa vazduhom, koža preko nekoliko kvadratnih metara, pluća imaju površinu oko sedamdeset kvadratnih metara. Samo disanje se sastoji iz dve faze: udaha i izdaha.  Ispuštanje vazduha je povezano sa opuštanjem, dok je udisaj vazduha jedno naprezanje – punjenje.

Ako nas ograničavaju, ako nas sputavaju u delovanju – pojavit će se bolesti disajnih organa. Da se podsetimo: ako izađemo iz zatvorene prostorije spontano ćemo duboko udisati svež vazduh.

Astmatičan čovek željan je ljubavi, razumevanja, kod njega dominira udisanje vazduha, ali grčevito ne uspeva ispustiti vazduh i ne zna se ni opustiti ni pružiti ljubav svojim bližnjima.

Aktuelna tema

Ovih dana je aktuelna tema: nazeb i influenza. Detlefsen i Dahlke imaju svoje mišljenje  i o ovim bolestima.  Nazeb i influenza obore čoveka u kriznim situacijama. Takvo stanje je kada je čovek preopterećen. Telo reaguje: dosta je! Nazeb omogućuje da se iz kriznog preopterećenog stanja izvučemo na nekoliko dana. Okolina postaje razumna, možemo malo pobeći od ljudi: ne prilazi mi jer imam nazeb, imam influenza. Grebanje u grlu čak nam omogućuje i minimizaciju komunikacije – imamo opravdanje čak i za izbegavanje govora.

Kakve veze ima sve ovo gore izneto sa Reikijem?

Reiki kao terapijska metoda je jedan način predaje energije za isceljenje ljudi.  Reiki energija je „inteligentnija”  od bioenergije, jer unosi harmoniju u bolesno telo.

Vrlo je važno podvući da Reiki leči i disharmoniju (bolest) i uzrok disharmonije. Ako je uzrok bolesti psihičkog karaktera, a po Detlefsenu i Dahlkeu u pozadini svih bolesti (čak i kod onih koje smatramo da su nastali nesrećnim slučajem)  kriju se duševni problemi, kod svih bolesti se uspešno može koristi terapija sa Reikijem.

Vrlo je važno napomenuti da Reiki puni pozitivnim energijama i telo i duh!

Reiki pojačava sposobnost organizma da sebe leči i isceljuje.  Dolazi do uravnotežavanja  i izjednačavanja  energije tela, ne samo fizičkog tela nego i mentalnog tela. Reiki uklanja stres i posledice stresnih stanja.

Zahvaljujući holističkom pristupu u lečenju sve više bolesti se ubrajaju među psihosomatske bolesti.  U njihovoj terapiji poželjno je uključiti i isceljenje Reikijem.

Dođite u holističku ordinaciju Poliklinike Badawi  da zajedno sa stručnim terapeutima, sa psiholozima, hipnoterapeutima i sa majstorima Reikija krenete na put ozdravljenja!

Podeli ovu objavu

Nazad na Blog