Opekotine su oštećenja kože izazvana toplotom u kojima mnogo ćelije kože stradaju. Svrstavaju se među najčešće povrede, a posebno je to slučaj kod dece. Opekotine zahtevaju hitnu medicinsku pomoć kako bi se sprečile komplikacije.

Uzroci opekotina

Uzroci opekotina mogu biti različiti:

  1. Opekotine od vrelih, ključalih tečnosti
  2. Hemijske opekotine
  3. Opekotine izazvane električnom energijom
  4. Požari ili bilo koja vrsta plamena
  5. Prekomerno sunčanje,

Opekotine nisu statične i mogu da sazrevaju. Posle nekoliko sati, čak i dana izgled i simptomi opekotina se mogu pogoršatiprvi stepen može da pređe u dublje strukture i postane drugi stepen. Opekotine drugog mogu da pređu u opekotine trećeg stepena. Opekotine izazvane hemikalijama mogu dugo da nastave da nanose štetu nakon prvog kontakta sa kožom i ispiranje je potrebno nastaviti najmanje 30 min.

Opekotine prvog stepena

Opekotine prvog stepena zahvataju samo površni sloj kože i izazivaju minimalno oštećenje. Javlja se crvenilo, minimalni otokbol i suva koža. Znaći i simptomi kod ovih opekotina se brzo povlače, u roku od nekoliko do nedelju dana. Ovde je bitno posetiti lekara samo ukoliko opekotina zahvata veliku površinu tela, ako je na licu ili na nekom od velikih zglobova.

Najčešće je dovoljna kućna nega, i vreme oporavka će biti kraće ako se na vreme krene sa terapijom.

Bitno je napomenuti da se upotrebom leda može napraviti samo veća šteta. Ne brisati opekotinu ili stavljati vatu, jer ona sadrži mnoštvo malih vlakana koje mogu da se uvuku u povredu i povećaju rizik od infekcije. Izbegavati mazanje maslaca, jaja, zubne paste i sl.

Dejstvo Jomelop E kod opekotine prvog stepena

Jomelop E svojim pogodnim lekovitim sastavom vrlo efikasno deluje kod opekotina prvog stepena intenziteta, tako što odmah po stavljanju, na opečeno mesto bol umine i gubi se eritem (crvenilo) u relativno kratkom vremenu. Jomelop E se upotrebljava kod tek nastalih opekotina, gde je na opečenom mestu ostala nepovređena koža zahvaćena jačim eritermom (crvenilom). Zato treba hitno reagovati, tj.tamponom vate ili tuferom od gaze, opečeno mesto natopiti melemom, tako da opekotina bude stalno pod dejstvom melema, sve dok se crvenilo ne izgubi. Bol nestaje odmah po stavljanju melema na opekotinu koja se sasvim smiri kada se izgubi crvenilo, što može da traje 2-4 časa od momenta kada je melem stavljen na opekotinu.

 

Opekotine drugog stepena

Opekotine drugog stepena predstavljaju ozbiljnija oštećenja kože jer oštećenje prevazilazi prvi sloj kože, tj.ulazi u dublje u strukturu kože. Na koži se javljaju bule, i ona postaje izrazito crvena i bolna. Neke bule se otvaraju i daju opekotini mokar izgled zbog izlivanja limfe.

Zbog delikatne prirode takvih rana, potrebno je često previjanje da bi se izbegla komplikacija u vidu infekcije. Vreme koje je potrebno da bi došlo do izlečenja je najčešće dve do tri nedelje, retko duže. Što su bule komplikovanije biće potrebno duže vreme za izlečenje. Nekada je čak potrebno naknadno presađivanje kože sa drugog dela tela.

Trebalo bi da se u svakom slučaju javite lekaru, da uradi procenu, i da vam neophodne savete za dalje lečenje, a obavezno javljanje lekaru je ukoliko je zahvaćeno šire područje lica, ruke, zadnjice ili prepona.

Dejstvo Jomelop G kod opekotine drugog stepena

Jomelop G primenjuje se kod opekotina drugog i trećeg stepena tj. kod povreda gde je koža pokrivena plikovima ili je uništena i kod rana različitog porekla.

Lice koje ukazuje pomoć mora prethodno da izvrši dobro pranje ruku. Po izvršenom pranju, vodu sa ruku pokupiti sterilnom gazom i izvršiti dezinfekciju upotrebom razblaženog alkohola (70% etanol).

Površinu oko rane u širini od oko 5 cm očistiti gazom natopljenom razblaženim alkoholom. Ranu isprati 3% rastvorom hidrogena a kod težih slučajeva (gde je skinuta koža) i sterilnim fiziološkim rastvorom. Ukoliko na opečenu kožu ima plikova, treba ih sterilnom iglom probušiti i iz njih nežnim pritiskom istisnuti likvor (tečnost) i ponovo izbrisati razblaženim alkoholom.

Na četvorostruku sterilnu gazu, nešto veću od veličine rane, sterilnom špatulom (nožem) naneti sloj Jomelop G debljine od oko 12 mm.  Ovako pripremljenu gazu staviti na ranu, tako da je sloj Jomelop G svom širinom u direktnom dodiru sa njom. Da bi gaza ostala u prisnom kontaktu sa ranom, treba je bez zatezanja previti zavojem ili pričvrstiti flasterom, dakle onako kako je komfornije.

Po stavljanju Jomelop G melema na ranu, bol počinje da se gubi, da bi za relativno kratko vreme sasvim nestao.

Posle svakih 24 časa ceo postupak ponoviti novom sterilnom gazom. Zarastanje rana se sužava i premaz melema ograničavati samo na nezarasli deo rane. Zarasli deo više mazati Jomelop G melemom.

Zarastanje rane

Kad rana zaraste, tj. kada se uhavti pokožica, dalja terapija se nastavlja melemom Jomelop  E, i to na sledeći način:

tamponom vate ili tupferom od gaze zarasli deo opekotine premazati tako da mlada koža bude stalno pod dejstvom melema. To činiti dok potpuno ne nestane crvenilo. Sa primenom melema Jomelop E treba nastaviti sve dok se koža ne normalizuje.

Opekotine trećeg stepena

Opekotine trećeg stepena su najteže opekotine. Izazivaju najveću štetu, i prolaze kroz sve slojeve kože. Mogu dosegnuti čak do krvotoka, vitalnih organa ili kostiju, što može dovesti do smrti.

Zabluda je da su ove opekotine najbolnije, istina je da se bol ne oseća jer su i nervi za bol oštećeni. Koža može biti različitog izgleda: voskasta i bela, ugljenisana, tamno braon ili izdignuta. Nikada ne pokušavajte da ove opekotine lečite sami u kućnim uslovima. Pozovite odmah 194. Ne svlačite odeću, ali vodite računa da odeća nije zalepljena za kožu.

Upotreba Jomelop G je kao i kod opekotina drugog stepena

Kod zarastanja rane trećeg stepena postupak je identičan kao kod opekotina drugog stepena primenom Jomelop E

Neželjeni efekti:

U dosadašnjoj dugogodišnjoj primeni nisu zapažene neželjene nuspojave.

Oznake:

One Reply to “Kako Jomelop E i Jomelop G pomažu kod opekotina”

  1. Isprobano, jako sam zadovoljna sa Jomelopom.

Comments are closed.