Nazad na Blog
Reiki energija – da li je to placebo efekat?

Reiki energija – da li je to placebo efekat?

Šta je placebo? To je lek bez aktivnog lekovitog materijala. Koristi se kod testiranja novih lekova. Bolesnici se podele na grupe: jedni dobijaju ispitivani lek, drugi dobijaju samo „lekove” bez aktivnog lekovitog materijala. Placebo može biti u obliku injekcije ili tablete, zavisno od oblika testiranog novog leka. Sa korišćenjem placebo lekova želi se kod testiranja isključiti da pacijenti reaguju sa poboljšanjem stanja zahvaljujući verovanju u lekovitost novog leka.

Za vreme drugog svetskog rata bolničarka anesteziologa Henrija Bečera (Henry Beecher) u nedostatku analgetika bolesnicima je dala rastvor soli – i bolovi su se smanjili. Bečer je 1955. publikovao svoja opažanja i izazvao je buru.

Alternativne metode

Mnogi, koji su protivnici alternativnih  medicinskih terapija pozivaju se na ovaj članak i naveliko tvrde da alternativne metode nisu ništa drugo nego “placebo efekti”.

Kad je reč o Reikiju mnogi samo mahnu rukom, smatraju da je to takođe jedno od placebo efekata.

Eksperiment

Pristalice Reikija su osmislili eksperiment, da dokažu da nije u pitanju “placebo efekat”.  Eksperiment  je rađen 2002. godine sa grupom od pedeset osoba, koje su patile od depresije i stresa. Bolesnici su bili iz raznih kulturnih sredina i raznih vera.  Jedna trećina bolesnika je dobila Reiki tretman u direknom dodiru. Druga trećina je dobila takođe Reiki tretman, ali ruke terapeute nisu bile naslonjene direktno na bolesnike, nego su ruke držali iznad bolesnika na nekoliko centimetara. Trećoj grupi su rekli da dobijaju terapiju, terapeuti su se ponašali kao da rade tretman, ali nisu radili ništa.

Svi su bili testirani pre eksperimenta, pa šest nedelja posle i ponovili test nakon godinu dana. Kod onih, koji su stvarno dobili Reiki tretman iskazalo se poboljšanje, ali kod onih koji su dobili placebo tretman – nije iskazano poboljšanje stanja.

Znači, u eksperimentu rađenim sa pacijentima obolelim od depresije, placebo efekat nije pomogao, poboljšanja stanja nije bilo. Reiki energija je pomoć obolelima.

Da li se može Reiki koristiti paralelno sa terapijama alopatske medicine?

Kod mnogih bolesti Reiki vrlo dobro može upotpuniti terapiju alopatske medicine, ubrzati lečenje. Reiki pomaže i u tome da se negativne nuspojave nekih lekova smanje, a pozitivno dejstvo leka da se pospeši.

Posle infarkta vrlo je poželjno korišćenje Reikija. Sa predatom energijom se pomaže rad mišića srca, koja su u jednom periodu bila kraće ili duže vreme bez ispravnog krvotoka. Ta energija pomaže da se krvni sudovi, koji opskrbljuju mišiće srca, osposobe za ispravan rad.

Kod preloma kostiju ubrzat će se zarastanje kostiju, smanjuju se otoci, ublažavaju se sekundarne (ali vrlo nezgodne) pojave, kao što je na primer svrabež ispod gipsa. Ubrzavaju se i zarastanja rana, koje su posledica udara ili posledice hirurških zahvata.

Da li i Vi možete postati Reiki praktičar?

Zahvaljujući Mikao Usui-u i njegovim sledbenicima ljudi mogu postati iscelitelji zahvaljujući tome što se pomoću jednog iniciranja, otvaraju kanali preko kojih mogu usmeriti Reiki energiju radi lečenja sebe ili svojih poznanika. Iniciranje je zapravo harmoniziranje i prilagođenje čovekovih energetskih kanala da mogu isceljiteljsku energiju univerzuma da svesno prenesu na druge ljude.

Pitanja

Ko je Mikao Usui?
Kakva je razlika između bioenergije i Reiki-a?
Ko može da postane Reiki praktičar?

Na gornja pitanja i na mnoga druga slična pitanja ćete dobiti odgovore kada dođite na razgovor o Reikiju. Dođite da razgovaramo o iskustvima, o tome gde sve pomaže Reiki, da li treba verovati u Reiki ili deluje li i bez verovanja!

Dođite u Polikliniku Badawi da zajedno sa stručnim timom, sa psiholozima  i sa majstorima Reikija krenete na put ozdravljenja.

Podeli ovu objavu

Nazad na Blog