Udarac u gol - to je život i ima dalje

Ponekad Vam se verovatno desi da ne vidite kako dalje u situaciji u kojoj se nalazite, kao da udarate i udarate u zid.

Udarac u zid, gde nam se čini da nema dalje, u jednom momentu sam počela posmatrati kao udarac lopte u gol. Jer, naravno, ima dalje.

Asocijacija „udarac u gol“ inspirisala me svetskim prvenstvom u fudbalu (posmatrano okom žene), što je tokom leta 2018. godine bilo  jedno od većih dešava na planeti Zemlji. Gledam u društvu porodice fudbal i razmišljam: „Gol nekome donosi trenutni uspeh, nekome trenutni neuspeh. Svaki gol ima svesnu strategiju, koja mu prethodi“. I nakon udarca u gol, lopta ide dalje, nema stajanja sve do poslednjeg trenutka. Čini mi se da je tako i u životu.

Neprestao pravimo strategije, svesno ili ne. A onda nekada svojom strategijom odemo u gol, nekada udarimo u „stativu“, a nekada potpuno promašimo. Međutim, posle svakog udarca lopte, ponovo loptu zvanu „život“  uzimamo, šutamo, bacamo, i tako neprestano. Baš kao i fudbaleri. Trče za onom loptom, ona leti na sve strane, oni je šutaju, uz to se i sudaraju…udaraju … padaju … zatim pobedu slave, a ipak se sudaraju … udaraju …i idu dalje.

I mi neprestano idemo dalje (i kada nam se čini da ne mrdamo), sudaramo se, udaramo, padamo, ustajemo.  Čak i uz najveću koncentraciju i strategiju može doći do udarca u „stativu“ ili promašaja. Jer to je život.

Ipak, jedno je reći, a drugo biti svestan šta znače reči „to je život“ i šta mi to šapuće o meni. Zatim znati šta sa tim običnim, a često izgovorenim rečima kad ne znamo kako dalje.

Iza rečenice: „To je život“, mogu stajati brojne emocije. Nekad seta, nekad tuga, čežnja, ali i sreća. Ostaje nam da prepoznamo emociju rečenice „to je život“, a zatim i da znamo šta ćemo sa njom.

Postati svestan

Ono što stoji pod broj jedan jeste da postanete svesni rečenice koju izgovarate i govorite „to je život“.

  • Znači biti svestan sadašnjeg trenutka u kojem se nalazite, pre svega svesni svog disanja, a zatim i svojih emocija.

To je poželjna radnja uvek kada dođete u situaciju da izgovorite rečenicu „to je život“.  Na taj način omogućujete mislima da se „odmore“ na trenutak i da izmene put kojim su krenule, ako Vas iscrpljuju i vode ka stativi i promašaju.

Sebe nekada možete uhvatiti da razmišljate o nekim lepim događajima, slikama, srećnim trenucima. I tada oživljavanjem sadašnjeg trenutka svoje misli bar za trenutak više držite u tom prijatnom stanju. A to je stanje koje Vas može odvesti u gol i do pobede.

U sadašnjem trenutku se pravi strategija

Kada ste svesni sadašnjeg trenutka, možete praviti strategiju za „udarac u gol“, sa velikom verovatnoćom da ćete pogoditi baš u gol. Pustite li misli da samo lutaju, na dobrom ste putu da više udarate u stativu i radite promašaje. A onda Vam sledi „to je život“ – ali uz „joj“.

Kako tada „rade“ čakre?

Na koji način ćete izgovoriti rečenicu „to je život“ prepoznaćete po vibraciji koja ide iz četvrte čakre, iz energetskog centra koji oseća svaki titraj u Vašem danu. To je mesto iz kojeg kuca Vaše srce, iz kojeg se šire i skupljaju Vaša pluća. To je centar koji svakim udahom i izdahom govori kako doživljavate svoj život, da li udarate u gol, stativu ili pravite česte promašaje.

A zatim peta čakra, kroz koju sve što mislite izgovarate ili nevoljno ćutite, gutate reči (blokirajući petu čakru). Razlog tome je osećaj unutrašnje moći ili nemoći, ličnog identiteta koji vibrira iz Vaše treće čakre, unutrašnjeg Sunca, koje se nalazi u predelu želuca.

Sve što doživljavamo svakodnevno, varimo kroz treću čakru (baš kao i hranu koju varimo). Zatim ta energija preko četvrte čakre kruži sa svojim parom, petom čakrom, iz koje izviru naše misli i reči. A četvrta čakra, kao centralna, glavna, daje ritam kroz emociju koja iz nje izvire.

Ukoliko postoji tuga, koja se smestila u četvrtoj čakri, treća i peta čakra ispadaju iz svog ritma kruženja. Razvija se bezbroj neželjenih, turobnih misli, koje su posledica stvaranja grča u želucu, zatvaranja treće čakre.

Ako se predugo živi na opisani ili sličan način, prvo dolazi do oštećenja energetskog omotača koji čuva fizičko telo. I možete primetiti da ste umorniji, bezvoljni, sa čestim lakim prehladama, i sl. A zatim, ukoliko ništa ne preduzmete teška energija može počesti da „uzima“ vitalnu energiju i telo se otvara mnogim bolestima, kao što su čir na želucu, srčani problemi, problemi sa štitnom žlezdom i druge bolesti.

Life Coaching i energetske vežbe Vam mogu pomoći da svoju vitalnu energiju čuvate što duže i da je svesno usmeravate u željenom pravcu.

Kako pomažu Life Coaching i energetske vežbe?

Life Coaching će Vam pomoći da osvestite stanje u kojem se nalazite – sadašnji trenutak, pomoći će Vam da uradite „mentalno čišćenje“ (kako to moji klijenti vole da kažu).

Energetske vežbe će Vam pomoći da se pokretima tela oslobodite blokada, koje su nastale nakupljenom teškom energijom neželjenim emocijama.

jun 13, 2019

Proces osećanja

Faze procesa osećanja U sistemu telesne psihoterapije, zasnovano na istraživanjima na temu…