Nazad na Blog
Uticaj boje u terapiji i očuvanju zdravlja

Uticaj boje u terapiji i očuvanju zdravlja

Od kad je čovek počeo prepoznavati lepotu kao potrebu, kao nešto što mu daje mir u duši, boje su dobile trajnu ulogu. Gledajući more uživamo, gledajući nebo, cveće, dugu, zalaske sunca, boje koje proizvodi šuma, mi uživamo. I na taj način priroda nam je kao terapija uvek na usluzi.

Ipak, u nekim situacijama samo posmatranje boja u prirodi nije bilo i nije dovoljno. Javila se potreba i nastala je (između ostalih) terapija bojama. Boje kao pomoć u terapiji, izvesno pomažu u poboljšanju i očuvanju zdravlja čoveka. Terapija bojama je poznata više hiljada godina unazad.

Kako boje pomažu zdravlju

Naučno je dokazano da boje imaju psihološki uticaj na naš mozak. Uticajem svetlosti određene boje na oko, boja pogađa žlezdu koja proizvodi melatonin. Na taj način se stvara lančana reakcija koja smiruje naše emocije i pozitivno utiče na naše raspoloženje. Dobro raspoloženje utiče na imuni sistem, a time i na zdravlje čoveka.

Boje u službi zdravlja

Crvena – topla i stimulativna boja, koja pomaže kod anemije, problema sa jetrom, kada ste bledi, kada Vam je hladno. Crveno voće i povrće je bogato antioksidantima koji igraju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja (paradajz, crvena paprika, crveni grejp).

Narandžasta stimuliše rad respiratornih organa, povoljno utiče na probavni sistem, zdravlje bubrega,  jetre, pankreasa, oslobađa telo grčeva. Narandžasto voće i povrće osvežava i podiže energiju. Pomaže kardiovaskularnom sistemu, reguliše holesterol (sok od pomorandže), hrani vid (šargarepa).

Žuta – daje energiju mišićima i nervima, stimuliše probavu, poboljšava zdravlje srca, očiju, ušiju. Može biti korisna kod zatvora, dijabetesa, za  čišćenje kože, kod depresije. Žuto voće i povrće pospešuju rad probavnog sistema (banana, kruške, žuta paprika).

Zelena – stimuliše rad hipofize, pomaže kod srčanih problema, zacelivanje rana, glavobolja, glaukoma.  Zeleno voće i povrće pomaže u zaštiti jasnoće vida (spanać), smiruje (tikvice, špargle, krastavac, zelena salata).  Veoma je korisno osobama koje brzo jedu.

Plava – pospešuje prekid krvarenja, kao rashlađujuća boja može pomoći snižavanju povišene temperature, veoma je korisna osobama koje su u stalnom kretanju. Pomaže smirenju svraba, kod nervoze , nesanice. Voće i povrće pospešuje rad mozga, poboljšavaju memoriju, pozitivno utiču na motoriku

Ljubičasta – boja koja simbolizuje jedinstvenost, ambicioznost, mudrost. Boja koja opušta, smiruje i utiče da ponovo osetimo unutrašnji odmor. Smiruje srce i mišićnu aktivnost. Može biti korisna za rad bubrega i bešike (npr. inkontinenciju), povoljno utiče na smanjenje apetita.

U prirodi postoji hrana ni plave ni ljubičaste, već plavo-ljubičaste boje (šljive, borovnice, grožđe, kupine, ljubičasti krompir). Puni su antioksidansa.

Šta Vam je potrebno za terapiju i način rada

Volja, odluka i drvene boje su alati koji su Vam potrebni u terapiji, u kojoj su boje u službi zdravlja. Naučićete koje boje stimulativno utiču na mozak u praktičnom smlislu, koje kombinacije boja ne treba naglašavati, kako slagati boje da bi njihov uticaj bio pozitivan na Vaše opšte stanje.

Način rada:

Na papiru ćete povlačiti (ciljano) razne linije, crtati (ciljano) razne oblike i prazna polja bojiti određenim bojama. Pri tome ćete biti (ciljano) u kontaktu sa svojim osećanjima.

Napomena: nemojte se iznenaditi ako nakon terapije, boje postanu deo Vaše svakodnevice.

Podeli ovu objavu

Nazad na Blog