Nazad na Blog
Vaše dete je samo dete, a ne Vaša karta za Holivud

Vaše dete je samo dete, a ne Vaša karta za Holivud

Sa početkom svake školske godine društvene mreže su preplavljene slikama đaka iznad kojih su roditelji napisali koliko su ponosni na njih. Većina tih roditelja oseća zadovoljstvo zbog sazrevanja i napretka svog deteta i to je sasvim prirodno. Problem nastaje kod onih roditelja koji su u potpunosti zanemarili svoj život i nastavljaju da žive kroz svoju decu. Njihove uspehe doživljavaju kao svoje, a sa neuspesima se teško mire, postavljaju im visoka očekivanja i nastoje im život kreirati prema sopstvenim merilima.

Deca i njihovi roditelji

Ovo može da se javi već u najranijem uzrastu deteta. Počinje upoređenjem čije dete je prvo progovorilo, prohodalo, koje bolje jede i sl. Pri tome, ništa od navedenog nije poseban uspeh roditelja niti je pokazatelj buduće nadarenosti deteta. Priča se nastavlja kroz upisivanje dece na sijaset različitih aktivnosti, od kojih većina ni ne interesuje dete. Detetu se oduzima slobodno vreme, a ubacuju časovi instrumenta, jezika, sport itd. Verovatno ste primetili kako pojedini roditelji vrše pritisak na samoj utakmici na dete, viču pored terena, svađaju se sa trenerom i sudijama, a nakon meča prebacuju detetu što nije bilo bolje. Tata je oduvek hteo da bude fudbaler, a nije uspeo, onda sin mora da mu ispuni tu želju. Navedeni primeri se kasnije provlače kroz ceo život. Roditelj mu radi domaće, piše sastave da bi bio najbolji od svih učenika trećeg razreda, kasnije nastoji izabrati detetu profesiju, prijatelje, partnere. Postavljaju visoke ciljeve i doživljavaju snažno razočaranje kada se njihova očekivanja ne ispune.

Primer iz života

Jedan primer iz života, koji je tek kasnije dobio puno značenje. Kad smo išli u obdanište organizovano je svake godine trčanje krosa. Svi smo bili manje-više smešni, roditelji su bili najsrećniji ako smo trku završili bez razbijenih kolena i bez da smo otrčali za nekim kučetom. Trčalo se za improvizovane medalje koje su pravile vaspitačice. Jedne godine, majka jednog dečaka je utrčala na poslednju deonicu staze i prenela dete preko cilja, koje je zahvaljujući tome završilo prvo, umesto treće ili četvrto kako je pre toga stajalo. Pošto pravila nisu bila previše striktna, on je dobio nagradu za osvojeno prvo mesto. Roditelji su bili malo iznenađeni, neka deca razočarana, ali tu se i završilo. Naknadno se ispostavilo da je dotična majka bila pred razvodom i da je pobeda njenog sina tog dana za nju bila sve na svetu. Postavlja se pitanje kakvu je ona poruku prenela svom detetu. Ako nešto ne može da postigne, uvek je tu neko drugi ko će to da reši umesto njega? Ako nije najbolji, razočaraće mamu, u to doba najvažniju osobu na svetu? Samo pobeda je uspeh i to po svaku cenu?

Roditelji svojim primerom uče dete

Svaki roditelj će vam reći da živi za dete, ali ni jedan ne bi trebalo da živi kroz dete. Ni jedan roditelj to ne radi iz zle namere, nego sa ciljem da olakša detetu budućnost, pripremi ga za život i omogući mu bolje uslove nego što sam roditelj ima. Međutim, iako je Novak Đoković uspeo u tenisu, ne znači da će i vaše dete. Veća je verovatnoća da ćete vi biti razočarani, a dete sa usađenim osećajem nekompetentnosti. Roditelji koji imaju svoj život ispunjen, postavljene svoje ciljeve, svoja interesovanja, svojim primerom uče dete kako da se i samo izbori za ono što mu je stalo i pokazuju mu kako se može biti srećan kada se načine pravi izbori. To ne znači samo da ovo mogu da postignu roditelji sa dobrim poslom i visokim primanjima. Naprotiv, oni nekada postavljaju još nerealnija očekivanja pred svoju decu.

Vaše dete

Vaše dete nije rođeno da bi Vam ispunilo želje koje sami niste uspeli, niti da nastavi tamo gde ste vi stali. Takođe, Vaše dete nije rođeno da bi Vam bilo terapeut kada ste Vi u lošoj fazi. Uspeh deteta jeste za ponos i radost roditelja, ali to nije droga do koje morate doći po svaku cenu inače upadate u krizu, opšte nezadovoljstvo i potencijalnu depresiju. Dok mu postavljate ciljeve i svoja merila uspeha, propustićete da vidite mnogobrojne sitne uspehe koje Vaše dete svakodnevno postiže, a kojima niste pridali značaj jer ste nastojali da ispunite svoje vizije.

Ukoliko se osećate neispunjeno, nekompetentno, nesrećno trenutnim stanjem i izborima koje ste načinili, obratite se stručnim savetnicima i terapeutima koji Vam mogu pomoći da izađete iz takve situacije. Tražite stručni savet. U detetu uživajte baš zbog toga što ono jeste…dete.

Podeli ovu objavu

Nazad na Blog