Slatkiši bez griže savesti - zdravi slatkiši
Možda bi bilo previše nazvati neke slatkiše lekovitim, ali svakako postoje zdravi slatkiši. Zdravi slatkiši se ne prave od margarina i šećera.
U duhu predstojeće sezone kolača torti i raznih slatkiša, podeliću sa Vama recept iz moje knjige lekovite ishrane „Hrana“. I ako pričamo o zdravoj ishrani, ne znači da ćete se morati odreći kolača i slatkiša. Samo ćemo napraviti blage izmene osnovnih recepata punih šećera i margarina.
Umesto šećera
Umesto šećera pametno je koristiti Steviu. Stevia je biljka sa slatkim listovima. Možete je gajiti u saksiji ili u bašti. Od nje se pravi prah, sirup, tabletice ili se kuvaju listići i koristi ta slatka voda. Ne povećava nivo šećera u krvi, pa je mogu koristiti dijabetičari i ne povećava kiselost u organizmu. Takođe je efikasna u obnavljanju ćelija pankreasa.
Umesto margarina
Umesto margarina mnogo je zdravije koristiti hladno ceđeno suncokretovo ulje.Sadrži najviši nivo vitamina E od svih hladno ceđenih ulja, a pored toga i vitamine A, B i D. Izuzetno je bogato omega 6 masnim kiselinama.
Hladno ceđeno ulje suncokreta je jedan od najmoćnijih prirodnih izvora različitih hranljivih sastojaka potrebnih organizmu i korisnih za zdravlje srca i imunitet, snižava visok krvni pritisak i nivo holesterola u krvi i ublažava reumatske tegobe.
Umesto čokolade
Umesto čokolade koristite kakao. Kakao je biljka i kao svaka druga sadrži vredne sastojke. Ne treba je mešati sa čokoladom koja je mešavina kakaoa, rafinisanog šećera i rafinisanih ulja. Kakao štiti organizam od slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, dobar je izvor gvožđa, reguliše nivo šećera i holesterola, potiče bolje pamćenje i koncentraciju. Vrlo je jak antioksidans. Zbog visikog nivoa magnezijuma deluje opuštajuće na organizam, a zbog alkaloida podiže nivo hormona sreće.
Kad ukombinujemo ove zdrave i organizmu potrebne sastojke, možemo bez griže savesti, uživati u novogodišnjem kuglofu.
Novogodišnji kuglof
Zdravi slatkiši
Ovo je osnovno testo koje koristim za torte, kuglofe i mafinse (muffins).
- 12 sk integralnog brašna
- 18 sk vode
- 6 sk hladno ceđenog ulja
- 3 jaja – razdvojeno belance i žumanjce
- ½ kk soda bikarbone
- 6 tabletica ili 6 kapi ili 6 kk Stevie
- 200 gr kakao praha
- 1 sk cimeta
- 150 gr pečenih lešnika
Belance umutite u sneg. Sve ostalo pomešajte pa polako umešajte i sneg od belanaca. Kalup premažite uljem i pospite brašnom. Izlijte smesu u kalup i pecite 40 min na 180 stepeni C.
Hladno ceđeno ulje – možete koristiti od suncokreta, kukuruzno, od nara ili bundeve. Imajte na umu da će ulje od bundeve ofarbati testo u zelenu boju!
Posle 40 minuta proverite da li je pečeno, ubodom čačkalice u testo. Ako ne ostaje testo na njoj, gotovo je.
Za preliv:
- 150 g kakao praha
- 150 g kokosovog putera
- 3 sk meda
Pomešajte sve sastojke i prelijte preko ohlađenog kuglofa.
Knjiga “Hrana”
Ovaj i još mnogo recepata za praznike možete naći u knjizi „Hrana“, koju možete poručiti preko Internet prodavnice Poliklinike Badawi ili je možete preuzeti sa iTunes-a ili sa GooglePlay-a.