Reumatske tegobe, bolovi u zglobovima i akupunktura

Da li su reumatski bolovi, bolovi posle povrede ili bolovi zbog „istrošenih“ zglobova?

Tačna dijagnoza se može ustanoviti posle pregleda i laboratorijskih analiza. Ali šta dalje?

Reumatske tegobe

Osobe koje imaju reumatske tegobe, dobro znaju kako su ti bolovi uporni i dosadni. Javlja se otok zgloba, crvenilo, bolovi su najjači u manjim zglobovima. Kod nekog se javljaju tokom cele godine. Kod većine se bolovi pogoršavaju na hladno i vlažno vreme. I tako iz godine u godinu , iz sezone u sezonu.

U drugu grupu spadaju oni sa bolovima u većim zglobovima – bolovi u kukovima, u laktu, ramenu, ali naravno i bolovi duž kičme. Bolovi se klasično ublažavaju lekovima, ali je jako bitno uneti vitamine i minerale koji su najpogodniji za obnovu tkiva.

Među glavnim uzročnicima bolova su: poremećaj metabolizma i uklještenje živca.

Poremećaj metabolizma

Kad govorima o poremećaju metabolizma, govorima o hranljivim supstancama kojih ima previše ili premalo u organizmu. Ako imate bolove, koliko god da unosite šećera – previše je. Šećer zakiseljava krv tj. stvara kiselu pH vrednost krvi, a ona samo pogoršava bolove. Moji pacijenti često dobijaju spisak suplemenata i hranljivih materija koji pomažu u otklanjanju bolova.

Prvi na listi je limun. 1 do 2 limuna na dan u 1l vode alkalizuje krv i time direktno smanjuje bolove.

Sledeće je gavez – biljka odlična za zdravlje zglobova. Može se koristiti u vidu kreme za spoljašnju upotrebu ili u vidu čaja.

Zatim dolazi napitak od kombuhe – gljiva broj jedan u regeneraciji svih vezivnih tkiva.

I od suplemenata hondroitin sulfat.

Kad smo ovako lepo dali organizmu potrebne materije za obnovu ćelija, preostaje još da mu damo dovoljno energije za ugradnju tih hranljivih materija.

Akupunktura otklanja bolove u zglobovima

Akupunktura se godinama koristi u otklanjanju bolova u zglobovima, svih navedenih uzroka. Tačnije rečeno, akupunktura već više od 3000 godina pomaže ljudima da žive bez bolova.

Akupunkturni tretman traje 20-30minuta. Za to vreme pacijent leži i tanke tanke iglice aktiviraju akupunkturne tačke, otklanjajući blokade.

Akupunkturom se mogu otkloniti i kratkotrajni i dugotrajni bolovi. Potrebno je oko 10 seansi da bi osetili poboljšanje. Što se pre započne tretman, brže se postiže oporavak. Zato, kad krenu bolovi, nemojte čakati da prođu sami od sebe. Ako bol ne prođe „sam od sebe“ za 5 dana, neće ni za 15. Javite se na akupunkturu i temeljno otklonite uzrok bola.