Kako da lako isplivam iz stres situacija?

Da lako isplivam iz stres situacija – ne, nije lako i ne može brzo. Ali može vežbom, treningom.

Stres je skup nespecifičnih reakcija čovekovog organizma na štetne faktore iz radnog i životnog okruženja (Wikipedija).

Skuplja se mesecima, danima, godinama. Reagujemo isto ili slično danima, mesecima i godinama. Stavljamo „pod tepih“ ono sa čim ne možemo emotivno da se suočimo i idemo dalje. Kada telo više ne može podneti “ispod tepiha” izbacuje na „tepih“. I poručuje: „Sad čisti“. Ako ne umemo čistiti stvara se sve veći stres. Rekla bih da su to lekcije (sastavljene od mnoštva podlekcija) koje se uče; kako lako isplivati iz stres situacija. To je trening kao i svaki drugi. Shodno tome, “Isplivati iz stres situacija” ne može da se savlada u jednom danu, možda ni za mesec dana ili godinu. Da bismo isplivali iz stres situacija potrbno je da osvestimo koje su to situacije koje nas “stavljaju” u stanje stresa.

Stres

Svaki put kada osetimo da je nešto preteće (štetni faktori) za naše osnovne životne potrebe telo će odreagovati strahom, što se ispoljava kao stres. Bez obzira da li se stres dešava na poslu, u odnosima sa partnerom, porodičnim ili drugim odnosima ili nekim okolnostima. Ako stres pređe u strast, pokretačku snagu, rešenje situacije je na vidiku. Idemo ka cilju, šta god da je cilj. A mi sve bliži ličnoj pobedi nad stresom, odnosno pobedi nad sobom.

Telo u pripremi

Telo će se pripremiti za dve radnje: da beži ili da se bori. Što je čovek svesniji, psiho-emotivno stabilniji, lakše će se suočavati sa strahovima i više čuvati svoju dragocenu životu energiju. Imaće sposobnost da upravlja svojim strahovim, a ne strahovi njime. Što znači upravljaće stresom.

Međutim, kod osoba koje su umorne od mnoštva stresova proživljenih i genetikom usvojenih, strahovi/stresovi njime više upravljaju.

Vežba prve pomoći

  1. Duboki udah, zatim duži izdah
  2. Osvestite momenat u neprijatnom psiho-emotivnom stanju, stresu, koji je „sada“.
  3. A sada promenite fokus. Koliko god stres ima snagu, dajte sebi snagu da mislite na nešto drugo. Mislite na ono što prija vašem srcu, sve dok ne osetite olakšanje. Ili analizirajte nešto, što je blizu Vašem oku (olovku, stolicu, drvo,…) i duboko dišite, sve dok ne osetite da smirenije dišete.
  4. Zatim nastavite svoj dan, kao da se ništa nije desilo (svom snagom).

Na taj način postepeno izlazite iz stresnih situacija. Smirujete se emotivno i izazovna situacija više neće biti toliko izazovna. pri tome će biti spremna za razrešenje.

Vežbu je potrebno raditi, kad god prepoznate taj neprijatan osećaj, koji doživljavate kao stanje stresa. Jednom stres ne mora uvek biti stres, ako umemo da ga prepoznamo i prihvatimo kada je aktivan, u sadašnjosti.

Vežbu ponavljajte u toku dana, sve dok ne prepoznate da se osećate stabilnije, smirenije. Tada će Vaš um dobiti dragocenu količinu energije, potrebnu za dnevne aktivnosti.

Kako prevazići stres?

Nije lako, ali je moguće.

Pre svega je potrebno osvestiti i prihvatiti sebe sa svojim strahovima, odnosno prihvatiti stanje u kojem se osećate uznemireno, što doživljavate kao stres.

  1. Recite sebi: “Da plašim se, jako se plašim, čak i ako ne znam zbog čega se plašim. I prihvatam sebe potpuno, iako se plašim.”
  2. Zatim pitajte sebe: “Zašto sam ja sada u stresu? Zašto se ja sada plašim? Šta je najgore što mi se može desiti tim strahom? Da li se plašim odbacivanja? Ko (šta) je toliko velik da ja treba da se plašim?”
  3. Zatim pitajte sebe: “A gde sam tu Ja? Koliko sam Ja velik/a da stres može biti veći od mene i moje sposobnosti da ga rešim (bez pomoći ili uz adekvatnu pomoć)?

Nakon toga uradite nekoliko udaha i izdaha i učinite akciju, koja je odgovor na pitanje broj 3.

Srećno!

Ako ipak ne umete sami

Ako ipak ne umete sami da prevaziđete svoje stresove, odn. strahove, javite se u Holističku ordinaciju. Stručni tim će Vam u tome pomoći.

Naučićemo Vas da plivate kroz život dostojanstveno i snažno, poput labuda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This field is required.

This field is required.

1 × 2 =