Kako lakše podneti hemoterapiju?

Povraćanje, opadanje kose i bolovi u nogama su jedni od najčešćih tegoba posle primanja hemoterapije.

Kad se čovek nađe u situaciji da mora da primi hemoterapiju, tu je dobro došla podrška prijatelja i porodice. Par lepih reči, dobra knjiga, vicevi i komični filmovi su najbolji poklon. Pored toga, kad smo već kod poklona, sezonsko voće i povrće, sok od aronije ili aloje, ulje lanenog semena i limun, bi trebali da se nađu kod svakog ko ide na hemoterepiju.

Bez obzira dali pričamo o nekom ko trenutno prima hemoterapiju ili je u pauzi između dve hemoterepije ili je primio sve ispisane hemoterapije i trenutno je stanju oporavka, sledeći saveti su aktuelni.

Dokazano je da  su hemoterapiju lakše podneli oni koji su došli pozitivni, bez strahova i briga, ubeđeni da će im hemoterapija pomoći. Ali kako biti miran i bezbrižan u toj situaciji?

  1. Ako ste već odlučili da ćete primiti hemoterapiju, znajte da to radite svojevoljno i za svoje dobro. Dakle vaša odluka za ono što smatrate da će biti najbolje za Vas. Ako ste odlučili da je to najbolje za Vas u ovom trenutku, budite sretni što radite nešto dobro za sebe. Budite u miru sa vašom odlukom. Ponavljajte: ovo je moja dobra odluka za moje dobro.
  2. Ako pored pozitivnih autosugestija i dalje osećate strah i brigu, javite se da Tehnikom Emocionalne Slobode (EFT) otklonimo te negativne emocije. EFT je kombinacija akupunkture i psihologije, gde samo tapkanje prstima na neke akupunkturne tačke , vezane za emocije, možemo da smanjimo intenzitet emocija koje vas tište. Nekad je potrebno 3-4 seanse, a nekad je dovoljna samo jedna seansa da bi se mnogo bolje osećali o otišli pozitivni na lečenje. U istu svrhu, otklanjanja briga dolazi u obzir Reiki tretman, Energetske VežbeLife coaching psihoterapije.

Kad se psihički dobro osećate, šta dalje?

Iz dugogodišnjeg iskustva u radu sa pacijentima obolelim od malignih oboljenja, radu sa onima koji su dolazili zbog saveta u ishrani, pre hemoterapije, u toku i posle hemoterapije, mogu da podelim sa Vama sledeće:

  1. Oni koji su koristili posebnu ishranu po Budwig protokolu, pre hemoterapije, su imali bolje rezultate i manje nusdelovanja.
  2. Oni koji su počeli sa ishranom po Budwig protokolu u toku terapije, bolje su podneli sledeću hemoterapiju.
  3. Oni koji su počeli sa ishranom po Budwig protokolu posle svih primljenih hemoterapija su se brže oporavili (brže je kosa rasla, imali su manje bolova u nogama i u potpunosti ih otklonili) od onih koji nisu obratili pažnju na svoju ishranu.

Koji su to saveti koje je osmislila dr Johana Budwig?

  1. Uljno proteinska ishrana! Kombinacija lanenog ulja i sitnog nemasnog sira u razmeri 1:2 se dokazala kao lekovita. Kad se dobro pomešaju sastojci i smesa pojede u prvih 30 minuta, ona regeneriše naše ćelije. Terapijska doza je 6 supenih kašika lanenog ulja i 12 supenih kašika sira na dan, podeljena u 3 do 4 porcije. Vrlo je sito, pa neka ova smesa bude Vaš prioritet, a ako imate ’mesta’ za još nešto, nastavite sa zdravom hranom. Recepte za korišćenje Budwig smese i druge recepte možete naći u knjizi ’’Hrana’’ koju sam izdala 2017. godine.
  2. Velika količina sveže ceđenih sokova od voća i povrća. Konkretno 1,5 l soka na dan. U pitanju je sok koji se dobije ceđenjem voća u sokovniku, bez dodavanja vode. Može se koristiti bilo koje voće i bilo koje povrće (osim sirovog krompira i sirovog patlidžana). Voće i povrće se ne sme mešati. U toku hemoterapije najbolje se pokazao sok od jabuke i đumbira – jer suzbija mučninu, a od povrća, sok od šargarepe sa malo celera.
  3. Zeleni ječam u prahu ili smrznute kockice soka od zelenog žita, kao i aloja, i aronija su jako dobre za suzbijnje bolova u mišićima i protiv opadanja kose od hemoterapije.
  4. Za one koji imaju malokrvnost ili slab apetit, preporučujem prepeličja jaja. 2 do 5 sirovih jaja na dan će znatno poboljšati Vaš imunitet. Možete pomešati jaja sa medom, ili bananom i bademovim mlekom i imaćete odličan hranljiv i lekovit napitak.
  5. 1 limun na dan je neophodan radi alkaliziranja krvi kod onih koji imaju hronične ili maligne bolesti, kao i kod onih koji unose puno lekova. Najbolje je iscediti limun u 2 dl vode i popiti ujutro na prazan stomak.

Ovo su jednostavni saveti koje sam želela da podelim sa Vama, jer mi svaki dan neko od mojih dragih pacijenata kaže: ’’ Mnogo se bolje osećam od kad se hranim po Budwig protokolu!’’