Nazad na Blog
Zašto je važno nositi sunčane naočare?

Zašto je važno nositi sunčane naočare?

Značaj sunčanih naočara je uočen jos pre oko 100 godina, a redovna proizvodnja istih počela je pre oko 90 godina u SAD.

Sunčane naočari nose uglavnom osobe koje se žale na to da im smeta prejaka svetlost. Vezano za to moraju se poznavati neke osobine te iste svetlosti.

Svetlost je u suštini prostiranje elektromagnetskih talasa različitih talasnih dužina. Ljudsko oko je sposobno da registruje samo talasne dužine od 390 d0 700 nanometara. To je deo talasa koji mi vidimo i koji može subjektivno da nam smeta.

Veće i kraće talasne dužine mi ne uočavamo, a te kraće talasne dužine predstavljaju najveću opasnost za oko i one su te koje izazivaju njegova oštećenja, vrlo često i trajna. Taj deo elektromagnetskog zračenja predstavljaju UV zraci, o kojima smo svi jako mnogo slušali.

UV zraci

Postoje 3 vrste tih zraka i to su talasne dužine od 390 d0 100 nanometara (nm). Po nekim kriterijumima računaju se i do 10 nm, ali te podele se dosta razlikuju.
Prirodni izvor tih zraka je sunčeva svetlost, gde je njihov udeo 10%. UV zraci nemaju jonizujuće dejstvo, ali mogu da izazovu neke hemijske i biološke reakcije.
Dele se na A, B i C UV zrake. UVA i UVB zraci su ti koji su odgovorni za oštećenja svih izloženih delova čoveka, dakle u prvom redu očiju i kože. Vezano za oko, upravo je to osnovni razlog zbog kojeg je jako važno zaštiti oko do UV zraka. UVC zraci su uglavnom zadržani od strane atmosfere i ne dopiru do zemlje.

Oštećenja koja izazivaju UV zraci

Oštećenja koja nastaju su brojna. Na površini oka i na koži okoline oka to su patološka stanja od lakših, prolaznih kao sto su upale spojnice (konjunktivitis) i upale rožnjače (photokeratitis), pa sve do ireverzibilnih stanja kao sto su solarne retinopatije i degenracije predela žute mrlje (makulopatija), koja je najodogovorniji deo oka za jasan centralni vid. Na samoj koži, s obzirom na to da su kapci najviše izloženi sunčevoj svetlosti, vrlo često se javljaju i maligne promene naročito na donjim kapcima.

Sve ovo nabrojano je u svrhu da vas upozna sa značajem sunčanih naočara kojeg mnogi nisu svesni i nose ih samo zbog toga što im “smeta” svetlost, a iz gore navedenog je jasno da osim tog subjektivnog momenta, postoji i objektivan, fizički, koji mi ne osetimo dok se ne pojave neke od navedenih patoloških promena.

Veoma je značajno upoznati se sa stanjem oka i pri pregledu proveriti da li postoji neka posebna osetljivost zbog koje je veća potreba za nosenjem zaštite ili ustanoviti da li su već nastupile navedene moguće patoloske promene.

Generalno, postoji povećana osetljivost na UV zrake kod osoba sa manje pigmentovanom dužicom (plave i zelene oči), kod osoba koje su po profesiji ili navici više izložene sunčevoj svetlosti, kod osoba koje uzimaju određene lekove ili osobe koje žive na velikim nadmorskim visinama ili manjim geografskim širinama.

UV index

U smislu nekih dodatnih uputstava važno je znati da je intenzitet UV zračenja izražen UV index-om.
Sve preko index-a 3 predstavlja povećan rizik. Inače, najveci rizik u danima koji su sunčani je u periodu od 11:30 do 13:30.
Morate biti svesni da i pri oblačnom danu postoji prisustvo UV zraka, iako je naravno manje, pa se i u tim uslovima preporučuje nošenje sunčanih naočara.

Adekvatne sunčane naočari

Kod izbora suncanih naočara važno je da piše “zastita 90-100%” ili “UV 400” zaštita. Sve ostalo je neadekvatno nošenje naočara.

Što se tiče vrste boje i stepena zatamnjenosti, nema uticaja na izloženost UV zracima i to je određeno isključivo individualnim potrebama i ponekad ukusu, jer to ima uticaja isključivo na vidljivi deo svetlosti i nema medicinskog značaja. Razne boje zaštitnih naočarnih sočiva samo subjektivno olakšavaju vid i kontrast , a to je vezano za određene aktivnosti.

Sunčane naočare se preporučuju od najranijeg detinjstva što mnogi zanemaruju.

Savetujem svima da obave pregled kod oftalmologa vezan za ovu temu, kako zbog prevencije nekih patoloških stanja ili tretiranja već postojećih, ili u smislu razgovora i davanja saveta oko zaštite oka.

Podeli ovu objavu

Nazad na Blog