Ljubomora i zavist – emocije koje pogađaju sve uzraste

Ljubomora se najčešće vezuje za kontekst partnerskih odnosa. Zbog svoje snage, često je razlog svađa, razilaženja, a u ekstremnijim slučajevima i nasilja. Međutim, ljubomora se ne javlja samo kao pratilac romantične ljubavi. U svakoj situaciji u kojoj osećate da treća strana narušava neki odnos do kog Vam je stalo, dolazi do pojave ljubomore. Pa tako, ljubomora se javlja između dece kada se „bore“ za roditeljsku ljubav, između prijatelja, ako Vam se učini da više pažnje i vremena poklanjaju nekom trećem, a poznato je da ponekad ljubomoru mogu osetiti i roditelji zbog rođenja dece i narušavanja dotadašnjeg bračnog odnosa. U svakom slučaju, u osnovi nje je uglavnom nisko samopouzdanje i osećaj nedovoljne lične vrednosti, tj. osećaj da ne zaslužujemo da nas neko voli, pa će se to lako i izgubiti.

Patološka ljubomora

Kada govorimo o ljubomori, ona može da ima patološki oblik, koji podrazumeva hroničnu preokupaciju tom temom, izuzetno nasilje, sumnjičavost u sve, sumanute ideje, deluzije, uklapanje i najmanjih detalja u svoju verziju priče. O ovakvim primerima čitamo u crnoj hronici novina, najčešće kad je već kasno. Međutim, u svom blažem obliku, ljubomora može biti toksična za svaki odnos. Ako u vezi morate stalno da se pravdate i dokazujete svoje emocije, posle izvesnog vremena, jedino što želite je da napustite taj odnos.

Razlika između zavisti i ljubomore

Ljubomora i zavist se često koriste kao sinonimi ili se njihova upotreba prepliće. Kada kažete nekome „ljubomoran sam na tvoj novi posao“ ili koristite poznate citate sa društvenih mreža tipa „Nemojte mrzeti osobe koje su ljubomorne na Vas, one samo žele ono što Vi imate“, onda ljubomoru koristite u pogrešnom kontekstu i zapravo podrazumevate zavist. Osećaj zavisti se javlja kada želite nešto što neko drugi ima, dok se ljubomora javlja u situacijama kada se bojite da će neko treći narušiti odnos koji Vi imate. Za zavist su potrebne dve strane, ljubomora podrazumeva i treću.

Manipulisanje ljubomorom

Povremena ljubomora i strah od gubitka nečije ljubavi i naklonosti su normalni. Čim Vam je do nečega stalo, normalno je da se povremeno osećate uplašeno pri mogućnosti da to izgubite. Međutim, hronična ljubomora je izuzetno neprijatna i pogađa sve učesnike. Nesrećan je i onaj koji je oseća, a i onaj koji mora da se pravda i dokazuje.

Već je rečeno da u osnovi ljubomore leži nesigurnost. Osobe koje smatraju da nisu dovoljno vredne da ih druge vole, u stalnom su strahu da će neko treći da ih zameni. U takvim situacijama, osim što su same ljubomorne, često koriste manipulaciju da bi i kod druge strane izazvali ovu emociju i time dobili potvrdu ljubavi. Pa tako, jedan partner može namerno da flertuje, da bi testirao da li će se kod druge strane javiti ljubomora. Kod prijatelja, posebno na mlađem uzrastu, se često javljaju psihološke igre i emocionalne ucene tipa „ako ti nećeš, onda ću se ja družiti sa Markom, on će mi biti najbolji prijatelj“. Ipak, najpogubniji primer je kada roditelji koriste ovakve manipulacije u svrhu vaspitanja dece „kad nisi dobra, više ću voleti batu“, „videćeš ti kad ti se sestra rodi“…

Terapija ljubomore

Kao što smo već rekli, koliko god da je izražena ljubomora, ona narušava postojeći odnos i može dovesti do prestanka ljubavi sa strane koja je pod stalnom prismotrom i na testu odanosti. Ako govorimo o patološkoj formi, sa prisutnim sumanutim idejama i paranoičnim deluzijama, onda terapija zahteva i primenu lekova. Ukoliko se ljubomora javlja kao posledica alkoholisanosti, onda je primaran cilj lečenje alkoholizma. Ljubomora može da se javi i u slučaju konzumiranja nekih lekova (istraživanja su pokazala da se javlja kao nuzefekat pojedinih lekova za parkinsonizam), u tom slučaju se razmatra korigovanje terapije.

Međutim, ako nije pratilac drugih zdravstvenih problema i psihopatoloških stanja, onda sama psihoterapija može da da značajan doprinos. Osvešćivanje pogrešnih uverenja, kao i analiza igara koje nesvesno igramo u cilju podizanja lične vrednosti mogu pomoći da se iskristališe mehanizam formiranja ljubomore i posesivnosti. Rad na sebi, na svom samopouzdanju i samopoštavanju je recept koji doprinosi smanjenju ljubomore, a time i izgradnji kvalitetnijih odnosa. Ako se Vi dobro osećate u svojoj koži i drugi će se dobro osećati u relaciji sa Vama.