Nazad na Blog
Preventiva – sada je najbolje vreme da vodimo računa o našem zdravlju

Vodite li računa o svom zdravlju? Kada?

Kada opazite nešto neobično na vašoj koži? Promenu boje, veličine, oblika i rasta dlake Vašeg mladeža?

Povremena ili kontinuirana bol u stomaku, mučnina, povraćanje nesvestica, vrtoglavica, pritisak, gojaznost, pušenje U ovom dinamičnom životu prebrzog tempa, čovek se i ne seti se najvećeg bogatstva – Svoga zdravlja.

Da li znate kad je vreme za prvi pregled?

To je stvar ličnog izbora. Na preglede se ne ide samo kad imamo tegobe, kad nas nešto boli, kad postoje smetnje. Ali naravno, trebalo bi da odemo jedanput godišnje na opšti lekarski pregled, od labaratorijskih analiza do ginekologa.

To je dobro za naše zdravlje, da znamo da je sve u redu sa našim zdravljem i telom.

Pored opštih pregleda postoje i preventivni pregledi.

Šta je cilj preventivnih pregleda?

Cilj tih pregleda je da se na vreme otkriju i pravovremeno leče neke bolesti, a najčešće se oni rade
zbog ranog otkrivanja malignih bolesti. Zadnjih decenija su stečena nova saznanja iz oblasti dijagnostike i lečenja malignih bolesti. Ova saznajna su omogućila da se lakše otkriju ove bolesti u ranim stadijumima, kada kada je lečenje mnogo jednostavnije i lakše.

Zahvaljujući ovim saznanjima, u današnjim uslovima življenja i zdravstvene zaštite se retko otkriju odmakli ili *zapušteni* stadijumi bolesti koji značajno ugrožavaju zdravlje i život.

Preventivni pregled kod ginekologa podrazumeva opšti ginekološki pregled, uzimanje briseva, PAP test. Preventivni pregled se preporučuje jedanput u 3 godine u životnoj dobi od 20 – 75 godina, za rano otkrivanje raka grlica materice, Papanikolau test i brisevi.

Jedanput godišnje se vrši preventivni pregled kod žena sa prisutnim faktorom rizika za nastanak malignih oboljenja donjeg genitalnog trakta.

Preventivni pregled dojki je veoma važan. U životnoj dobi od 20 godina pa naviše, žene u čijoj porodici ima obolelih od raka dojke, žene sa lečenim rakom dojke.

Preventivni pregled debelog creva, od 50-74 godine života. Preventivni pregledi mladeža svih uzrasta.
Urološki pregled, od 55 – 65 godine. Javiti se urologu u ranijoj životnoj dobi ako se pojave simptomi otežanog mokrenja, peckanja, stalni nagon za mokrenjem, erektilna disfunkcija.

Stavite sebe u prvi plan!

Treba da vodimo računa o neophodnim lekarskim pregledima, da zaštitimo sebe i svoje zdravlje.

Kada naći vremena za sve to? Kad obavimo sve naše obaveze koje su na prvom mestu, posao, kuća, deca i škola. U svemu tome nalazimo malo vremena za spavanje, odmor, druženje sa prijateljima i fizičku aktivnost.

Potrebno je odlučno promeniti situaciju i učiniti život boljim, sretnijim, opuštenijim, raspoloženijim.

Zakažite preventivni pregled

Zakažite preventivni pregled, od laboratorije do konsultativnih pregleda sa lekarima u holističkoj ordinaciji poliklinike Badawi.

Redovna kontrola je i civilizacijski način zivota. Da čovek bude gospodar svoga zdravlja, a ne da bolest dominira čovekom. Zdravlje je na prvom mestu, onda imamo sve.

Podsetimo se stare mudrosti: “Bolje sprečiti nego lečiti”.

Podeli ovu objavu

Nazad na Blog