Novogodišnji kuglof

Praznična atmosfera, kupovina poklona, biranje recepata za kolače i salate. Neka i ovaj blog bude u tom duhu! Narednih dana ću podeliti sa vama moje omiljene svečane recepte.

Naravno, sa sitnim smernicama u korist zdravlja. Ukus zadovoljava za najveće gurmane, sve je fino.

Zdravi kolači

Kad kažemo zdrav kolač, većina zamišlja nešto integralno i suvo. Iznenadiće vas ovi sočni kolači.

Šta je to što treba izbeći po svaku cenu? Margarin. Na drugom mestu su veštačke boje i arome, a treće mesto dele šećer i belo brašno. Obrazloženje sledi: margarin je hidrogenizovana biljna mast i kao takva, veštačka, se u našem organizmu ponaša kao plastika. Dakle zatvara ćelijske pore i samo se nakuplja u vidu toksina. Veštačke boje i arome, su takođe toksini. Naravno, neće vam ništa biti ako pojedete kesicu toksina jednom godišnje, ali zašto bi ste i toliko pojeli kad ima prirodne zamene?

Što se tiče šećera i belog brašna to su prirodne materije, ali su suva kalorija bez hranljivih vrednosti. Takođe, zakišeljavaju organizam.

Dakle, umesto margarina možemo koristiti puter ili hladno ceđeno suncokretovo ulje. Ono se može naći u svim prodavnicama zdrave hrane. Umesto veštačkih aroma, koristićemo prirodne, a za one koji žele korak dalje, šećer se zamenjuje prirodnim zaslađivačem – biljkom STEVIA. Može se naći u prodavnicama zdrave hrane u obliku sirupa ili praha. A belo brašno se može prepoloviti pa izmešati sa integralnim (ili jednostavno koristite šećer i belo brašno, nemojte previše jesti, a posle toga alkalizujte organizam).

Novogodišnji kuglof – recept

  • 12 kašika brašna  ( ili 6 belog brašna , 6 integralnog)
  • 6 kašika šećera  (ili 1 kašika stevia praha)
  • ½ kašičice soda bikarbone
  • 12 kašika hladno ceđenog  suncokretovog ulja
  • 12 kašika mleka ( ili vode, za one one koji ne koriste mlečne proizvode)
  • 1 kašičica kurkume (daje lepu boju, i blagotvorno deluje)
  • 3 jaja (odvojiti belanca i žumanca)
  • 50g suvog grožđa
  • 50g brusnice
  • seckana kora ½  pomorandže

Prvo dobro operite koru od pomorandže. Pošto je zaštićena voskom, najbolje je oribati matalnom žicom za posuđe. Iseckajte polovinu kore na sitne kockice. Stavite u 1 dl vode i kuvajte na tihoj vatri.

Dok se kora pomorandže kuva, pomešajte sve ostale sastojke osim belanaca. Kad dobijete glatku smesu, dodajte i koru pomorandže. Posebno ulupajte belanca u sneg pa i njih dodajte smesi polako mešući.

Izlijte u kalup za kuglof, pecite oko 40 min na 200C.

Pri posluživanju možete posuti šećerom u prahu ili napraviti glazuru: 1 belance 200gr šećera u prahu i 1 kašičica soka od limuna. Umutite sastojke, prelijte preko kuglofa i ukrasite brusnicama.

Prijatno!