Nazad na Blog
Sigurnost u sebe i druge daje treća čakra

Sigurnost u sebe i druge daje treća čakra

Treća čakra – unutrašnje Sunce, sigurnost u sebe  – sigurnost u druge. Tasovi vage našeg života su u ravnoteži, ako je u balansu treća čakra (centar koji se nalazi u predelu stomaka, dva do tri prsta iznad pupka). Treća čakra je mesto naše vitalne energije, unutrašnje moći koja nam daje svetlost i svesnost. Ona je naše unutrašnje Sunce i ima svoje ogledalo u Suncu koje nas greje spolja. I baš kako nam spoljašnje Sunce daje toplotu i greje nas čak i kada mislimo da previše greje, ili premalo, ono ne mari za naše mišljenje. Nastavlja da sija i greje onako kako mu je prirodno dato.

Šta nam Sunce univerzuma poručuje?

Poručuje nam da ono upravlja svojom energijom. Bez obzira kako smo raspoloženi prema spoljašnjem Suncu, ono će sijati onako kako je za njega prirodno u datom vremenu. Jer Sunce „zna“ (bez saznanja kako zna), da nam je potrebno za život. Znamo li i mi „znanje“ bez saznanja kako znamo? Znamo li da nam je unutašnje Sunce potrebno za život, isto koliko i spoljašnje. Odgovor je: Da. A toga postajemo svesni kada je treća čakra u balansu, kada dozvolimo da naše unutrašnje Sunce sija.

Haos bi mogao nastati kada bi se spoljašnje Sunce ponašalo onako kako svako od nas želi da ono sija i greje, zar ne? Neko bi želeo da manje greje, neko bi želeo da greje više, neko još više od više, …

A mi, šta je sa nama?

Kad god dozvolimo da drugi imaju toliki uticaj na nas, kada ne umemo reći „ne“ u trenutku u kojem osetimo da je to potrebno (da je dobro za nas), kada pokušavamo zadovoljiti potrebe drugih (a oni to traže ili ne traže) i kada pokušavamo biti ono što mislimo da drugi žele, cepamo se na deliće. U nama nastaje haos, a naše unutrašnje Sunce se gasi. I to se uvek dešava kada postajemo besni na sve i svakoga, čak i na spoljašnje Sunce.

Ali baš kao i spoljašnje Sunce, i mi treba da sijamo upravo iz solarnog pleksusa (našeg unutrašnjeg Sunca) čak i ako se to nekom delu nas ne dopada. A da li je tako? Rekla bih da baš i nije. Zašto? Jer se lako ispadne iz ravnoteže, tačke koja se nalazi u trećoj čakri. Mada kroz rad zaključujem da je ta tačka u centru koji se nalazi na prelazu iz treće u četvrtu čakru. To je tačka koja se naziva „donje srce“. Razlog mogu biti strahovi, zabrinutost, tuga i druge neprijatne emocije.

Disbalans treće čakre

Disbalans se dešava svaki put kada iz bilo kog razloga uljuljkani u svoje navike, zaključimo da neko ili nešto pokušava da ugrozi naše osnovne životne potrebe. Učini nam se da neko želi da ugrozi našu teritoriju (sve ono što smatramo kao svoje) i spremamo se impulsivno da se borimo ili bežimo. Bežimo na taj način što se povlačimo, gutamo reči koje bi rekli „napadaču naše teritorije“ i tako rušimo samopouzdanje i gasimo naše unutrašnje Sunce. Ponekad idemo u verbalni napad i napadamo „protivnika“ svim mogućim rečima (ponekad i sredstvima, npr. tanjirima i dr.), ali istovremeno osećamo sve veću ne – moć. I u jednom i u drugom slučaju iscrpljujemo vitalnu energiju treće čakre. U nama i oko nas se razvija haotično stanje, iz kojeg nije lako izaći dok se ne uravnoteže energetski centri (čakre).

Šta se postiže uravnoteženom trećom čakrom?

Odgovor: Da sijamo „iznutra“, iz solarnog pleksusa.

Koliko li je lepote priroda dala u nama i oko nas?! Ako je vidimo u sebi možemo je videti i oko sebe (i obrnuto).

Znači treba da sijamo i širimo toplinu kao Sunce, ali iz stomaka (koliko god to čudno zvučalo svesnom umu). Bez obzira kako nam se čini da bi drugi želeli da sijamo odn. da ne sijamo.

Sijati možemo kada imamo protok energije kroz treću čakru, kada možemo sve da svarimo, propustimo kroz sebe i u stomaku osećamo lakoću. Da bismo mogli sve svariti (hranu, energiju drugih ljudi i događaje) potrebna je velika količina energije, koju unutrašnje Sunce treba da proizvede.

Moći će da ga proizvede ako mu dozvolimo. A dozvolićemo kada osetimo svoju unutrašnju moć (sklad i mir), kada nemamo potrebu da se sa drugima takmičimo u uzaludnoj trci („trci sa vetrenjačom“), upoređujemo, nadmećemo se. Umesto toga mi treba da sarađujemo i dogovaramo se, jer je to znak da smo sigurni u sebe i svoje izbore. Tada u trećoj čakri osećamo lakoću i spokoj, koji se uvek javlja kada smo zadovoljni sobom.

Vežba

  • Setite se događaja kada ste bili izuzetno zadovoljni i srećni,
  • Obratite pažnju na osećaj u telu,
  • Udubite se u taj osećaj,
  • Zapamtite taj osećaj, i
  • Doživite ga kao sjajni dragulj.

Savet: Kad god ste u situaciji da osetite nemir ili grč u predelu stomaka (treće čakre), povežite se sa osećajem koji ste zapamtili vežbom (prethodno opisanom). I držite osećaj sve dok ne osetite opuštanje u stomaku.

Šta se dešava u trećoj čakri?

Zadatak treće čakre je da prikuplja životnu energiju i šalje u sve delove tela. Ako je vitalna energija (unutrašnje Sunce) slaba, ruši se samopouzdanje, napetost se povećava, slabi volja i unutrašnja moć. A time i imuni sistem.

Telo će u toku dana prikupiti energiju koliko može, ali ako osoba nastavlja živeti na isti način (na niskim vibracijama emocija) dolazi do potpune blokade. Polako ali sigurno unutrašnje Sunce se gasi. Što znači da čovek tada živi po inerciji, sećanjima svojih predaka, dok njegova autentična ličnost luta negde sama i usamljena.

Tada nedostatak energije osim energetskog oštećuje i fizičko telo; organe koji se nalaze u predelu stomaka (treće čakre): probavni sistem, želudac, jetra, slezina. Ponekad se disbalans pre fizičkog oštećenja može prepoznati kroz okolnosti koje čoveku dolaze, da bi ga upozorile da se osvesti, da promeni obrasce (navike) koji ničemu više ne vode a narušavaju sklad na svim nivoima. I na kraju vode u bolest.

Life Coaching i energetske vežbe će Vam pomoći da unesete ravnotežu u treću čakru i svoj život.

Life coaching i energetske vežbe

Life Coaching je proces vrhunske komunikacije sa uspešnom akcijom. U coachingu se, kroz razgovor, stvara odnos od poverenja. U tom razgovoru i klijent i coach slušaju klijenta; na način da coach klijenta svojim znanjem, pitanjima i podrškom, vodi do cilja. U tom procesu coach uključuje tehnike (akcije) koje će klijentu pomoći da što brže i efikasnije dođe do cilja.

energetskim vežbamakojima se balansiranju emocije, postoji velik broj vežbi koje telu izuzetno prijaju i tenika koje će pomoći da otklonite blokade, da se usmerite ka sebi i postignete svoj cilj, dovodeći sebe u mirno, stabilno stanje. I da postanete najbolji deo sebe, bliski sebi.

Pomoći ćemo Vam da probudite svoje Sunce i postanete svesni sjajnog dragulja koji u Vama sija.

Podeli ovu objavu

Nazad na Blog