Tvrdo srce, radost i tri "naj, naj" leka za srce

Ne kaže se slučajno “Od sreće mi lupa srce”. Kineska medicina je jednostvano objasnila ovu poznatu frazu.

tradicionalnoj kineskoj medicini staroj više od 4000 godina, srce je povezano sa nervnim sistemom i sa ‘duhom’. Rečeno je da ako je srčani sistem jak, onda će um biti jasan, emocije pozitivne i mirne, a duh jak.

Sreća

Radost je emocija povezana sa srcem. Smatra se da će doživljavanje radosti imati blagotvoran učinak na srce. Ponekad ne dopuštamo sebi da osećamo radost, blokirajući sebe kao individuu. To može biti rezultat nedostatka ljubavi i smernica u toku odrastanja ili rezultat traumatičnih iskustava ili bolesti u bilo kojem dobu života. U ovom slučaju, naše srce postaje tvrdo. Tvrdo srce može pokrenuti srčane i vaskularne bolesti poput arterioskleroze, što doslovno znači “stvrdnjavanje arterija”.

Previše sreće – manija

U tradicionalnoj kineskoj medicini postoji nešto kao “previše emocija” i to takođe, može dovesti do bolesti. To se zove manija. Ljudi koji su manični dopuštaju da se njihove emocije i nervni sistem dovedu do te mere da doslovno ošteti nadbubrežne žlezde, nervni sistem i srce. Manija i depresija su dve krajnosti koje uzrokuju disbalans srca.

Najbolje biljke za srce

U tradicionalnoj kineskoj medicini postoji mnogo biljaka koje su poznate da nude značajnu zaštitu srcu. Neke biljke umiruju i regulišu rad srca. Neke povećavaju protok krvi i hranjivih materija u samom srcu, jačajući njegovu sposobnost da radi svoj posao.

Ako bismo birali tri biljke koje najviše pomažu srcu, ovo bi bio naš izbor:

GLOG:  Glog reguliše pritisak. Ako je visok, snižava ga, ako je nizak vraća ga u normalu. Takođe povećava cirkulaciju i jača srčani mišić. Preporučuje se i mlađim osobama koje vode fizički ili psihički stresan život.

KOPRIVA OD SRCA (srčenica, srdačica): deluje umirujuće, ublažava grčeve, sniževa pritisak. Koristi se kod poremećaja srčanog ritma, ubrzanog lupanja srca i kod nervoze.

BELI LUK: 2-3 čena belog luka na dan značajno povećava nivo kiseonika u krvi, opušta krvne sudove, dovodeći do smanjenja krvnog pritiska.

Dakle za zdravo srce je potreban zdrav duh – budite veseli i pozitivni.

A za srce u disbalansu je potrebno pored zdravog duha, glog, srčica i beli luk.