Bahove kapi - pomoć pred polazak dece u školu

U blogu „Bahove kapi – pomoć pred polazak dece u školu“, saznaćete:

 1. Koje Bahove kapi (kombinacija esencija) mogu pomoći roditeljima i deci pred polazak u školu,
 2. Primer iz prakse,
 3. Kojim psiho-emotivnim stanjima Bahove kapi mogu pomoći,
 4. Zaključak i
 5. Savet.

Novi početak

Svaki novi početak, promena, izaziva uznemirenost i strahove. Sada smo u periodu kada mnogi roditelji imaju više straha, nego što ih imaju njihova deca – od neizvesnosti:

 1. Da li će na vreme početi školska godina?
 2. Da li će uopšte početi školska godina?
 3. Kako će deca ići u školu?
 4. Šta će sve biti potrebno deci, osim knjiga i ostalog školskog pribora?
 5. Kako će deca prihvatiti nove mere bezbednosti, o kojima se već priča?
 6. Kako organizovati vreme, kada deca krenu u školu?
 7. Kako uopšte organizovati život u ovim neizvesnim vremenima?

Mnoštvo je pitanja bez odgovora. A svaki nedostatak odgovora ili odgovor koji izaziva osećaj nesigurnosti, izaziva neprijatnost, nemir, strah i mnoštvo drugih neprijatnih stanja. A kao posledicu neuroze i psihoze, koje tada treba lečiti i medikamentima.

Bahove kapi i psiho-emotivna stanja

Bahove kapi će Vam pomoći u mnoštvu neprijatnih psiho-emotivih stanja, kao što su npr.

-strahovi, panika, nedostatak samopouzdanja, preterana zavisnost od drugih, neodlučnost, depresija, očajanje, mentalna i fizička malaksalost, bežanje u lepšu prošlost ili budućnost, ravnodušnost, opsedajuće misli, ponavljanje istih grešaka, nestrpljivost, mentalna tenzijaduboka tuga, osećaj krivice, posledice traume, patnja skrivena od drugih, bezvoljnost, mržnja zbog emocionalne povrede i mnoga druga neprijatna psiho-emotivna stanja, koja na kraju utiču na fizičko zdravlje.

Primer iz prakse

Na seansu dolazi samohrana majka sa troje dece, dva školaraca i jedno dete koje ide u vrtić. Kaže da nema pomoć, sve sama mora organizovati. Kako se približava septembar,  uznemirenost je sve jača. Sve više je zabrinuta kako će uspeti organizovati život, poučena iskustvom prethodnih godina, gde se nije znalo kada i kako će početi školska godina. Shvata da malo toga uopšte može unapred organizovati i to je još više uznemirava. Klijentkinja kod sebe prepoznaje sve češće panične napade. Pri tome svesna da treba sačuvati smirenost pred decom, kako ne bi na njih „prenela“ svoje strahove i paniku.

Pri tome je razagovor izuzetno važan i uključen je life coaching.

Pomoć Bahovih kapi u primeru iz prakse

Pomoć Bahovih kapi kod strahova koji su svakodnevni, kojima možemo dati naziv, esencija Milmulus će pomoći. Ali kada strahovi postanu toliko snažni i počnu izazivati panične napade, dodaje se esencija Aspen. Kod klijentkinje je izražen i strah za decu, što upućuje na potrebu da se u kombinaciju odabranih Bahovih kapi doda Red Chestnut. Nestrpljiva je, ubrzana, te sam joj dodala esenciju Impatiens.

Pri tome je razagovor izuzetno važan i uključen je life coaching.

Terapija Bahovim kapima i life coaching

U terapiji Bahovim kapima je veoma važan razgovor sa klijentom, kako bi prepoznali emocije i stanja koja su trenutna, koja najviše uznemiravaju.  Jer je, po teoriji dr Edvarda Baha, potrebno pre svega rešavati sadašnje (trenutno) stanje. Šta je u sadašnjem trenutku što čoveku ne dozvoljava da upravlja svojim životom, ne dozvoljava da bude funkcionalan u svakodnevici. Nakon uzimanja prve doze (oko četiri nedelje), klijentdolazi na sledeću seansu gde se rešavanju neprijatna psiho-emotivna stanja koja nisu bila prepoznatljiva ranije, da bi se na kraju rešilo i ono ključno što je kao program čovek preuzeo iz detinjstva ili kroz odrastanje, a postalo je deo ličnosti (karaktera).

Pitanja za Vas ako imate školarce

 1. Razmišljate li već (potajno) o početku školeske godine?
 2. Kakva osećanja Vam budi početak školske godine?
 3. Šta najteže podnosite na početku školske godine?
 4. Kako podnosite svoje stanje, a da ne utiče na male velike školarce i ostale aspekte života?

Zaključak

Bahove kapi mogu pomoći pred polazak u školu, đacima i roditeljima. Jer kao i deca, roditelji mogu imati strahove, zabrinutost, uznemirenost, ali ni deca ni roditelji ne moraju živeti svoju svakodnevicu, preplavljeni tim neprijatnim psiho-emotivnim stanjima. Bahove kapi će pomoći da se ta neprijatna stanja prevaziđu.

Završne reči bloga

 1. Ne dozvolite da Vas trenutna neprijatna psiho-emotivna stanja preplavljuju i postanu svakodnevica, deo Vaše ličnosti. Da Vam oduzimaju kvalitet života, jedinog koji imate.
 2. Bahove kapi Vam pomažu da učinite svoj život kvalitetnim, koliko god je u Vašoj moći. Pomažu da što bezbolnije podnesete sva neprijatna stanja koja život nosi i da Vi tim stanjima upravljate, a ne ona Vama.
 3. Ukoliko Vam je ovaj blog koristan podelite ga sa svojim prijateljima.

Stojim Vam na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This field is required.

This field is required.

10 + 15 =