Nazad na Blog
Ishrana, čajevi i akva - detoksikacija | Poliklinika Badawi

Ishrana, čajevi i akva - detoksikacija

Toksini se svakodnevno nakupljaju u našem telu. Delom zbog nepravilne ishrane, delom zbog lekova koje često uzimamo. Takođe, toksine unosimo udisanjem vazduha zagađenog izduvnim gasovima ili pesticidima. Neophodno je da pomognemo našem organizmu redovnom detoksikacijom.

Kako se oni svakodnevno unose, oni se isto tako svakodnevno i izbace iz nas prirodnim putevima.  Jetra je glavni organ koji vrši detoksikaciju,tj. čisti organizam od svih toksina i ne dozvoljava da se oni nakupe. Međutim jetra ima svoj kapacitet za rad.  Kada ima više toksina nego što može da procesuje i izbaci, jetra se zamara i toksini se talože. Oni tada izazivaju razne poremećaje i bolove.

Detoksikacija znači čišćenje organizma od otrova tj. toksina. To je način čišćenja preko stopala.

Nakupljanje toksina u telo

Ako se duže vreme osećate malaksalo, pospano, niste raspoloženi, imate nesanicu ili poremećaj apetita, moguć razlog je nakupljanje toksina. Tada vam treba detoksikacija.

 Postoji više načina za čišćenje organizma. Ovde ćemo spomenuti dva:

  1. Ishrana i
  2. Akva – detoksikacija.

Ishrana

Kada je ishrana u pitanju, voće i povrće treba jesti najviše. Sirovo je bolje od termički obrađenog. Izbegavajte konzervanse, šećer i masti i već ste načinili prvi korak u samopomoći.

Isto kao što svkog dana vodom speremo nečistoću sa svog tela, tako vodom speremo i toksine u svom telu. To neka Vas podseti i na količinu vode koju koristimo. Ne možemo se okupati u čaši vode, niti možemo izbaciti otrove sa tom količinom.

Potebno je popiti 1 do 2 litre tečnosti na dan. Možda vam se učini mnogo u početku, ali to ne mora biti samo voda. Mnogi čajevi su odlični detoksikatori. Među njima zeleni čaj, kopriva, maslačak, koren čička, đumbir, cimet i drugo.

Da bi oni imali efekta trebaju se piti bez zaslađivača ili eventualno zaslađeni medom. Sveže ceđeni sokovi, limunada i zimi sok od paradajza su idealni. Jer osim što nas snabdevaju tečnostima, iz njih dobijemo  minerale i vitamine potrebne za naš poduhvat.

Akva - detoksikacija

U nekim slučajevima sama ishrana nije dovoljna pa je poželjno pomoći se sa Akva detoksikacijom. To je način čišćenja preko stopala.

Postupak akva - detoksikacije

Stavite stopala u Detoks kadicu u kojoj se nalazi elektroda. Drugu elektrodu držite u ruci. Pošto je u vodi rastopljena so, stvaramo strujno kolo. Na stopalima se nalazi preko 2000 pora. Kroz njih se u vodu izbace svi toksini.

Zanimljivo je kako posle 30 minuta voda promeni boju u zavisnosti od toga koji deo tela se najviše očistio. Akva – detoksikacija se radi 2 – 3 puta nedeljno.

Dobrobiti detoksikacije

Posle par nedelja detoksikacije imaćete osećaj lakoće, a pored toga ima mnoga blagotvorna dejstva. Poboljšava cirkulaciju, kvalitet krvi i metabolizam. Samim tim što su nestali toksini nestaju i tegobe koje su bile uzrokovane njima, pa se poboljšava raspoloženje, san i drugo..

Neke stvari, kao što su zagađenje vazduha, ne možemo izbeći. Ali zato je i dalje zdravlje u našim rukama, u našem zalogaju i mogli bi dodati u našim stopalima.

Podeli ovu objavu

Nazad na Blog