Ja kao savršena ličnost ili autentična ličnost

Savršena ličnost je ono što čovek nesvesno od sebe zahteva. Međutim, do toga savršenog nikada neće, jer ne može, stići. Savršenstvo ne postoji, tako je od prirode. Na to nas priroda svojim aktivnostima i podseća. A čovek je samo deo prirode. Šta god da čovek postigne, teži ka još, treba mu još mnog ili samo malo, ali treba još … da bi bio savršen. A toga “još” nikad dosta.

Shodno tome, ako se pitate “Šta znači biti savršen” , odgovora nema, jer ne savršenoga nema.

Samopoštovanje

Ali, usavršavati se (imam utisak da baš kada se usavršavamo, postajemo savršena ličnost bez kraja), raditi na svom ličnom razvoju, može pomoći da se počnemo sve bolje osećati. Odnosno, da postepeno počnemo prihvatati sebe takve kakvi jesmo, težeći sve više biti svoje Ja, a sve manje nemoguće savršeni. Svrha je da se čovek dobro oseća sam sa sobom, takav kakav jeste. Da ima samopoštovanje  (da sam sebe poštuje).

Vraćanje u prošlost

Da biste mogli ići napred, ka svome najboljem Ja, možete se malo vratiti u prošlost. Osvestiti, kome to niste bili dovoljno dobri (kome niste bili savršena ličnost), iz vaše perspektive. Možda to i nije bilo baš tako, ali iz vašeg ugla posmatranja jeste. I taj „saboter“ još uvek priča svoju priču u vama, ne dozvoljavajući da vidite sebe kvalitetima, sposobnostima, talentima i suptilnim delovima koji vas čine. Koji čine vaše Ja.

Suptilni delovi i autentična ličnost

Kada kažem“suptilni delovi“, mislim na onaj vaš osećaj kada ste bili najsrećniji i najispunjeniji, a da toga niste bili svesni. Da, tada ste uvek savršena ličnost,  sa svim vrlinama i manama.To je vaša prava (autentična) priroda, vaše prvo Ja. Kada ste autentični, onda ste na svom identitetu. Prihvatate sebe, sa svim svojim delovima, čak i onim koji Vam ne prijaju. Međutim, autentični postajete svesni šta trebate menjati, „popravljati“ i krećete u akciju radeći na svom „popravljanju“. Na taj način sve zadvoljniji sobom, osećajući tihu radost sebe, koju ne želite ni sebi ni drugima objašnjavati, već samo živeti.

Kako postati autentična ličnost?

Bez rada nema ništa. Znači, potrebno je da „zasučete rukave“ i krenete pre svega da otkrijete sabotere u sebi. Sledeći korak može biti menjanje uverenja i stvaranje novih navika. Naravno sve je to početak rada.

Ukoliko ne umete sami, OLI integrativni psihodinamski life couching će Vam u tome pomoći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This field is required.

This field is required.

13 + 3 =