Česta pitanja i odgovori

Česta pitanja i odgovori

Stomatologija Badawi - ordinarijus: dr Jaser Badawi.

Strah od zubara je česta pojava i mnogi brinu o tome. Vaš zubar i kolektiv sa kojim on/ona rade su svesni te činjenice, stoga su uvežbani da zajedno sarađuju sa vama da bi prebrodili te strahove. Najvažnije je zapamtiti da tim radi sa vama, a ne samo na vama, a kao rezultat toga je održavanje zdravlja vašeg osmeha.

He, he… možda ste očekivali da vam kažem da postoji nešto posebno što treba da uradite i straha više nema. Jedina proverena tehnika je dobra komunikacija sa vašim zubarom.

Posle izbeljivanja zuba postoji osetljivost na hladno, toplo i slatko u prvih 48 sati, ali je ta osetljivost individualna.

Posle procedure koja može da traje od jednog sata (BEYOND), sve do 3 nedelje, rezultati traju 1-3 godine uzimajući u obzir da je oralna higijena besprekorna. Možete održavati belinu zuba tako što ćete u roku od 2 godine obnoviti izbeljivanje, bez bilo kakve štete na vaše zube.

Umnjak ili treći molar bi se trebao vaditi samo:

– ako raste u pogrešnom smeru (pod pogrešnim uglom)
– ako nije potpuno izbio i da je gingival oko njega često u zapaljenju
– ako je zub okružen cistom (vrećicom ispunjenom tečnošću)
– vađenje iz ortodontskih razloga, pri čemu samo ortodont ima pravo na indikovanje vađenja

Kad pomislite na vađenje umnjaka, pomislite na slepo crevo. Samo zato što su ga neki ljudi operisali i izvadili, ne morate to i vi.

Efekti gela za izbeljivanje na bebu u trudnoći su nepoznati. Normalno se dešava da odrasla osoba u toku procesa izbeljivanja proguta malo izbeljujućeg gela (bez ikakve opasnosti po njegovo zdravlje).
Iako je to bezopasno za odrasle, trudnoća je vrlo osetljiv period za majku i buduće dete tako da većina estetskih stomatologa ne preporučuje da se izbeljuju zubi u toku trudnoće.
ZAPAMTITE da je najosetljiviji period u trudnoći njen sam početak, tako da, ako niste sigurni da li ste trudni, preporučio bih da ne izbeljujete zube.

Da. Isto je toliko bitno kao i pranje zuba. Zato što se većina karijesa (zubnih kvarova) javljaju baš upravo između zuba, a tamo retko da četkica može da prođe. Osim uklanjanja zaostale hrane i mekih naslaga, čisćenjem koncem uklanjamo i bakterije i činimo dodirne površine zuba manje lepljivim za iste.

Ako su vam zubi zbijeni, u teskobi ili nepravilno raspoređeni, koristite tanji konac obložen voskom. Ako izmeđju zuba imate prostore (razređeni zubi) koristite konac koji bubri u kontaktu sa pljuvačkom.

U svakom slučaju nećete pogrešiti ako izaberete bilo koju od ovih firmi: Oral-B, GUM Johnson & Johnson.

Ne. Iako laseri nemaju onaj neizostavni zvuk stomatološke turbine ili “bušilice” on ima izuzetnu moć. Stomatolog mora biti obučen za rad sa takvim instrumentom, a pacijent mora biti opušten. Jedan trzaj pacijenta može dovesti do probušenog obraza ili jezika. Laseri se u praksi uspešno koriste u radu na mekim tkivima i u hirurgiji.

Nikako, nijedna vrsta žvake ne može to biti.

Da. Taloženjem kamenca oko vrata zuba potiskuje se gingiva, izaziva se njeno zapaljenje i smanjuje mogućnost oralne higijene. Uklanjanje kamenca nije štetno po zub ni u kom smislu, pogotovo ako se uklanja instrumentom po principu ultrazvučnih talasa.

Otok desni, krvarenje iz desni kada perete zube, neprijatan zadah iz usta, oštra metalna ivica vrata krunice dodiruje desni…

Ako postoji jedno ili više od nabrojanog molim vas da se javite stomatologu, jer vam možda treba nov most. Metalokeramički mostovi bi trebalo da se menjaju svakih 6-10 godina, isto važi i za fasetirani most.